El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

30 anys de l’inici de les guerres balcàniques

La llibreria Llavors de l’Hospitalet acull la presentació de dos llibres sobre la guerra de Bòsnia

  • Hi acudiran Joan Salicrú, autor de l’assaig ‘Bòsnia, la guerra que no ens van explicar’, i Juan Luis Martínez, escriptor de la novel·la ‘El Horror’

La llibreria Llavors de l’Hospitalet acull la presentació de dos llibres sobre la guerra de Bòsnia

Cesc Sales ('Apostroph)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Llibreria Llavors de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) acull aquest dissabte 19 de juny la presentació de llibres sobre la guerra de Bòsnia, tots dos publicats recentment per l’editorial ‘Apostroph. Així, l’acte comptarà amb la presència del periodista Joan Salicrú, autor de l’assaig Bòsnia, la guerra que no ens van explicar, i de Juan Luis Martínez, escriptor de la novel·la El Horror.

L’assaig de Salicrú s’endinsa en les causes i conseqüències de la guerra de Bòsnia, trenca mites i desmenteix prejudicis. Per la seva banda, la novel·la Juan Luis Martínez González permet al lector reviure el setge de Sarajevo durant la guerra. Publicar aquestes dues obres alhora «permet oferir nous punts de vista de la Guerra de Bòsnia des de dues perspectives diferents i complementàries», remarca Bernat Ruiz, editor d’‘Apostroph. «Llegir els dos llibres permet entendre la guerra», afegeix Ruiz.

La presentació en la Llibreria Llavors coincideix aquest juny amb el fet que es compleixen 30 anys de l’inici de les guerres balcàniques. En el cas de Bòsnia, la pitjor conseqüència, a més dels seus 100.000 morts, 35.000 desapareguts i més d’un milió de desplaçats, va ser «la consolidació d’un país dividit en tres comunitats ètniques i la desaparició de la noció de multietnicitat, el tresor més preuat de ‘la petita Iugoslàvia’, com se la coneixia, per ser una reproducció a escala de l’estat creat per Tito», remarquen des d’‘Apostroph.

Desmuntar mites

Vint-i-cinc anys després de l’inici del conflicte a Bòsnia, el llibre de Salicrú treballa per desmuntar el mite que diu que aquesta va ser una guerra ètnica. I també, de fet, la mateixa existència de tres pobles amb grans diferències entre si, la suposada causa per justificar el «conflicte inevitable».

Així, diu l’autor: «Si tres grups aparentment diferents parlen la mateixa llengua –amb diferències com les que hi ha entre el català i el valencià–, tenen costums molt similars i viuen juntes des de fa segles... ¿Fins a quin punt es pot afirmar que són tres ètnies diferenciades?»

Joan Salicrú defensa en la seva òpera prima que l’element ètnic va ser el pretext de les elits provinents del sistema iugoslau per perpetuar-se en el poder, tot i que fos al preu de desencadenar una guerra civil. El llibre pretén, en suma, demostrar com les diferències etnicoculturals es van amplificar i van estimular per justificar el conflicte.

Èxit a Verkami

Bòsnia, la guerra que no ens van explicar va ser un èxit a Verkami, juntament amb la novel·la El horror, que narra la vida dels habitants de Sarajevo en el cruel setge que van patir durant tota la guerra. De Sarajevo a Mostar, trinxeres, franctiradors, mercenaris, milicians al·lucinats, periodistes a la recerca d’ells mateixos, mafiosos adolescents i víctimes d’una matança consentida per Occident, ciutats assetjades que són l’escenari d’un retrat del costat més fosc de la condició humana.

Notícies relacionades

En plena guerra de Bòsnia, quan l’impossible va passar al cor d’Europa entre el 1992 i el 1995, El horror explica la història del Marko, professor a la universitat de Sarajevo, que es veu obligat a empunyar les armes per defensar la seva ciutat, i de la Suada, una jove que gairebé ho perdrà tot.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO