El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Dissabte

El Centre Cultural Sanfeliu de l’Hospitalet acull una campanya de donacions de plasma

  • La campanya té l’objectiu d’avançar cap a l’autosuficiència en plasma per als malalts de Catalunya

  • El tractament amb plasma per a malalts de Covid-19 ha evidenciat la necessitat d’augmentar les donacions

El Centre Cultural Sanfeliu de l’Hospitalet acull una campanya de donacions de plasma
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Banc de Sang i Teixits cerca incrementar les donacions per avançar cap a l’autosuficiència en plasma i poder atendre així les necessitats de les persones malaltes. Amb aquest objectiu, engega aquest any el programa de donació de plasma a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès).

Així, la segona ciutat de Catalunya acollirà una jornada de donació un dissabte al mes al Centre Cultural Sanfeliu en horari de 9.30 a 14 h i de 16.30 a 21 h. La pròxima tindrà lloc aquest dissabte 8 de maig i des de l’Ajuntament de l’Hospitalet recorden que es requereix inscripció prèvia.

Fins ara, l’únic punt de donació de plasma a la ciutat era el Banc de Sang de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), que funciona de dilluns a dissabte. Amb aquesta nova iniciativa es pretén facilitar la donació, ja que els donants ja havien sol·licitat ampliar els punts per donar plasma els dissabtes.

El plasma, una necessitat

Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses. A Catalunya no hi ha prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes i «hem d’importar plasma procedent d’altres països, bàsicament dels Estats Units», expliquen des del consistori.

Així, des de l’ajuntament recorden que es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 vegades a l’any i que per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassades.

La donació de plasma o plasmafèresi dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i tornar la resta al donant per la mateixa via.

Plasma de curats de la Covid

Tant des del consistori com des del Banc de Sang i Teixits incideixen que també es necessiten donacions de plasma de persones que hagin superat la Covid-19. Els malalts que han superat una infecció per coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos contra aquest virus. «Aquestes defenses es troben en el plasma i s’ha evidenciat que, si s’administra plasma d’una persona que prèviament ha superat la Covid-19 a un malalt en fase inicial de la infecció, pot millorar la progressió de la malaltia», expliquen.

Les persones que hagin superat la malaltia i vulguin donar plasma han de complir els següents criteris: haver sigut vacunades, ser home, tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia, tenir de 18 a 65 anys i pesar més de 50 quilos, no haver sigut transfós i haver superat la malaltia fa més de 28 dies.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, per donar plasma Covid-19 és imprescindible inscriure’s a través d’un formulari específic. Una vegada inscrits, un equip mèdic hi contactarà via telefònica per fer una entrevista i donar cita per a la donació.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO