El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

ESPÈCIE INVASORA

Venjadors de cotorres

Veïns de l'Hospitalet, indignats per la mort d'uns pollets al ser desmuntat el niu per l'ajuntament

El consistori explica que el va destruir perquè pesava més de 50 quilos i comportava perill de caiguda

rcugat34010889 l hospitalet de llobregat 23 05 2016 sociedad barc160523174455

rcugat34010889 l hospitalet de llobregat 23 05 2016 sociedad barc160523174455
rcugat34010897 l hospitalet de llobregat 23 05 2016 sociedad barc160523174524

/

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Un niu de cotorres argentines pot superar els 50 quilos, de manera que és fàcil que es desplomi si la branca de l’arbre que l’acull no resisteix el pes. En previsió que es produís un accident, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat va enviar la setmana passada tècnics de manteniment a podar un pi del parc de la Marquesa, on niaven aquestes aus americanes, considerades una espècie invasora pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Els veïns que van presenciar els jardiners podant un arbre de la Marquesa al maig no entenien res. «¿No podien haver-ho fet a l’hivern?», comentaven. I van clamar al cel quan es van adonar que els treballadors de l’ajuntament estaven destruint el niu de cotorres, cosa que va ocasionar la mort de quatre pollets que van caure a terra. Això ha suscitat protestes de veïns que han creat una certa alarma al penjar a les xarxes socials esgarrifoses fotografies dels cossos sense vida dels ocellets.

Un niu massa gran

En els seus comentaris, es mostren indignats pel «maltractament» sofert per les cries, encara que la versió del consistori difereix totalment. Segons un portaveu de l’ajuntament, hi havia un niu excessivament gran en un pi molt alt. «Començava a esquerdar-se una branca, de manera que si es trencava i des d’aquella altura queia sobre algú, podia matar-lo. És una zona que freqüenten els nens i no ens la podem jugar», argumenta. Fins i tot es va haver de llogar una màquina amb una cistella que es pogués elevare més de 20 metres per poder accedir al niu, i tractar els pollets amb «la màxima cura».

Abans d’iniciar l’operació, el consistori va contactar amb el departament de Salut Ambiental de la Generalitat, i també va avisar la protectora d’animals Olescan perquè estigués present durant la poda i es fes càrrec de les cries, que s’anaven col·locant en una caixa de cartró amb paper de diari. «Dels 11 pollets trobats (10 de cotorres i un de colom), dos van morir, dos van haver de ser eutanasiats, quatre estaven en perfecte estat i tres van patir alguna ferida. Una de les cuidadores d’Olescan se’ls va emportar a casa i ha aconseguit salvar-los», expliquen fonts municipals.

El portaveu recorda que el protocol a seguir davant les espècies invasores és avisar els agents rurals, que les fan desaparèixer. «Però prevenint els comentaris i reaccions d’alguns veïns, vam decidir protegir els pollets», assenyala el portaveu.

Les cotorres estan considerades una plaga, però a diferència d’altres espècies invasores, aquesta au exòtica provoca simpatia pel seu acolorit plomatge verd, per la seva actitud social i per ser una mascota (a Europa) que ha aconseguit assilvestrarse. Gràcies al seu carisma té molts defensors.

Notícies relacionades

José Javier Petrirena, un dels veïns més actius en les protestes per la mort de pollets, entén la necessitat de controlar la quantitat d’aus que creixen desmesuradament. «Però matar les cries tirant-les a terra des de dalt no és la forma de tractar cap animal. La conclusió és òbvia: és clar que, per l’ajuntament, el tracte envers els animals no mereix cap consideració», s’expressa Petrirena, que està divulgant les fotos amb les cries mortes a través del seu compte de Facebook.

Un altre veí, Manuel Laxe, critica que l’Hospitalet hagi prohibit el mercat dels ocellets, però «poden els arbres al maig i al juny per matar pollets». 

Temes:

Animals