El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Xavier Rius Sant recorda l'Hospitalet de finals dels 90 en la seva primera novel·la

'Amor a la carta', editat per Raima, es presenta aquest dimecres a la llibreria Alibri de Barcelona

Xavier Rius.

Xavier Rius.

2
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ / L'Hospitalet de Llobregat

Xavier Rius Santésmestre i periodistai encara que va néixer a Barcelona i ara viu a cavall entre aquesta ciutat iMoià, va treballar durant 22 anysen una escola del'Hospitalet.  

En aquest marc, concretament a finals dels anys 90, és on ha situat la seva primera incursió en l'àmbit de la ficció,'Amor a la carta', encara que, com no podia ser d'una altra manera tenint en compte la seva línia deperiodisme compromès, hi afloren temàtiques socials ben reals i que el preocupen com elsmaltractamentso lapedofília.

"És una història d'amor que té lloc en un Hospitalet que canvia, que es transforma urbanísticament, a l'època de l'alcalde Pujana i tot l'embolic que hi va haver en aquell moment. És un retrat de l'Hospitalet d'aquell moment", explica el dia abans de presentar, aquest dimecres 7, a les 19 hores, a la llibreriaAlibri de Barcelona, la novel·la, publicada per Raima Edicions. En l'acte hi intervindran l'editor Jordi Guinart, l'escriptor Isidre Grau i el mateix autor.

Al volum hi surt el barri dePubilla Cases, les vies del tren del barri de Sant Josepon ara es construeixen nous pisos i es juga amb la confusió entre dues vies amb el mateix nom, el carrer Molí, que pertanyen al'Hospitaleti aEspluguesperò que són una molt a prop de l'altra.

També hi apareixen elTecla Sala, laRambla Just Oliverasi els bars del centre de la població, encara que el lloc on passen algunes de les escenes principals és el carrer Cartago, que no es troba al nomenclàtor de la ciutat. 

Els que coneguin Rius Sant trobaran alguns trets autobiogràfics en l'obra. Així, el protagonista s'adona d'un dels punts fonamentals de la trama aSarajevo, ciutat on Rius Sant va treballar com a corresponsal per al diari 'Avui' durant elconflicte bèl·licdel 1992 al 1995.

DUR AMB ELS MOVIMENTS QUE PROMOUEN LA XENOFÒBIA

Els últims temps, Xavier Rius Sants'ha fet conèixerpel seu llibre anterior, l'assaig'Xenofòbia a Catalunya'(Edicions 1984), on feia un retrat bastant inèdit de l'auge del moviment d'extrema dretaa Catalunya, i posava especial atenció a laPlataforma per Catalunyaliderada per Josep Anglada. No en va, és un periodista especialitzat els últims temps en el fenomen migratori, sobre el qualha escrit articles a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA.

Notícies relacionades

Rius Sant, ambun actiu bloc a internet, va ser qui va destapar que la tramitació del lloguer del Casal Tramuntana del Clot de Barcelona va ser a càrrec d'Alberto Sánchez, regidor de Plataforma a l'Hospitalet. Arran d'aquestes paraules, des d'aquesta formació el van responsabilitzar de ser l'autor intel·lectualde l'agressió física que va patir Sánchez fa uns mesos.  

Però Rius Sant va seguir amb la seva tasca periodísticasense cap mena de pori des d'aleshores les acusacions de Plataforma i Josep Anglada han anat a més. En aquests moments, Rius Sant té unaquerella criminalidues denúncies presentades per Plataforma. "Per calúmnies, injúries i per incitació a la violència contra Plataforma", concreta l'autor d''Amor a la carta'.