Troba el teu habitatge a barcelona

Contractes de lloguer: així us afecta la pujada de l’IPC

Moltes rendes estan actualitzades partint d’aquest índex, que ha registrat una important escalada

Contractes de lloguer: així us afecta la pujada de l’IPC
3
Es llegeix en minuts

En les últimes setmanes, la pujada de l’Índex de Preus al Consum (IPC) està donant nombrosos titulars. Aquest és el cas del mercat del lloguer, en què aquesta escalada imparable afectarà les rendes de moltes llars. Per resoldre diferents dubtes relatius a com afecta la pujada de l’IPC en els preus del lloguer, recorrerem a l’experiència de Legálitas, des d’on ens explicaran la relació directa d’aquests dos aspectes. 

 

¿Quan es pot apujar el preu del lloguer?

¿Quan es pot apujar el preu del lloguer?Hem de tenir en consideració que, segons la legislació vigent, la renda podrà ser actualitzada el dia que es compleixi cada anualitat del contracte. D’aquesta manera, per a aquells inquilins que tinguin a prop el venciment anual del contracte, és convenient revisar el contingut de les clàusules i, segons la data d’inici de vigència del seu contracte, la normativa aplicable. Tot això, a fi de conèixer el mecanisme d’actualització aplicable en cada cas. El més més comú és el de l’Índex de Preus al Consum (IPC).

  

¿Com serà la pujada del lloguer segons el contracte?

¿Com serà la pujada del lloguer segons el contracte?En aquest punt, des de Legálitas, faciliten diverses pautes, relatives a actualització de rendes, dirigides a inquilins i propietaris que tinguin subscrit un contracte d’arrendament de vivenda habitual:

  • Contractes firmats a partir del 6 de març del 2019. La renda s’actualitzarà de conformitat al mecanisme expressament acordat per les parts. En el supòsit d’absència de pacte, no s’aplicarà revisió. A partir d’aquesta data, la normativa estableix un sistema de control per a la pujada del preu de la renda, establint un límit superior d’actualització consistent, que la pujada produïda com a conseqüència de la revisió anual, sense perjudici del mecanisme acordat entre les parts al contracte subscrit, no podrà superar, en cap cas, el resultat d’aplicar la taxa de l’IPC, evitant d’aquesta manera pujades que podrien considerar-se abusives.

  • Contractes firmats a partir del 25 gener del 2019 al 5 març del 2019: La renda s’actualitzarà de conformitat al mecanisme expressament acordat per les parts. En el supòsit d’absència de pacte, no s’aplicarà revisió.

  • Contractes firmats del 19 desembre del 2018 al 24 de gener del 2019: La renda s’actualitzarà de conformitat al mecanisme expressament acordat per les parts. En el cas d’absència de pacte, no s’aplicarà revisió.

En el supòsit de contractes de «renda reduïda» de fins a cinc anys de durada, o de fins a set anys, en el supòsit que el llogater sigui persona jurídica, sense perjudici del mecanisme de revisió acordat, l’actualització no podrà excedir del resultat d’aplicar l’IPC.

  • Contractes firmats a partir de l’1 abril del 2015 al 18 de desembre del 2018: La renda s’actualitzarà de conformitat al mecanisme pactat expressament per les parts. En el supòsit d’absència de pacte, no s’aplicarà revisió.

  • Contractes firmats des del 6 de juny del 2013 al 31 març del 2015: La renda s’actualitzarà de conformitat al mecanisme pactat expressament per les parts. En el supòsit d’absència de pacte, s’aplicarà l’IPC.

  • Contractes firmats abans del 6 de juny del 2013: La renda s’actualitzarà, durant els cinc primers anys, de conformitat a l’IPC. A partir del sisè any, s’aplica el mecanisme acordat per les parts i, en defecte d’acord, es continuarà aplicant l’IPC.

 

Exemple pràctic de pujada del lloguer amb relació a l’IPC

Exemple pràctic de pujada del lloguer amb relació a l’IPCL’actualització de renda podrà ser exigida, únicament i exclusivament, a partir del mes següent a aquell en el qual s’hagués comunicat. És a dir, si l’actualització és d’octubre, però el llogater, per qualsevol motiu, l’hi comunica al inquilí el mes de desembre, l’obligació de renda actualitzada comença a partir del gener, sense poder reclamar els retards que s’haguessin generat.

 

Exemple: un inquilí va firmar el contracte d’arrendament de la seva vivenda l’1 d’octubre del 2020, va pactar una renda de 1.200 euros amb clàusula d’actualització d’acord amb l’IPC, i la seva propietària, el mes de setembre, li va enviar una comunicació indicant-li que vol actualitzar la renda a partir del mes d’octubre del 2021. ¿Com quedaria l’esmentada renda per lloguer?

Renda inicial: 1.200 €.

Notícies relacionades

Renda actualitzada: 1.239,60€.

Taxa de variació: 3,3%