Davant les eleccions municipals

El PSC posa a prova la seva hegemonia a Granollers després de la renúncia de Mayoral

  • PREDICCIONS | Eleccions municipals a Barcelona i resta de Catalunya 2023

  • ENTREVISTA | Alba Barnusell (PSC): «La falta de connexió del Vallès és un dèficit real de país»

El PSC posa a prova la seva hegemonia a Granollers després de la renúncia de Mayoral

Anna Mas

2
Es llegeix en minuts
ACN

Granollers afronta les primeres eleccions municipals sense la figura de l’alcalde Josep Mayoral per primera vegada com a candidat des del 2007. La seva allargada ombra, amb quatre majories absolutes consecutives, va propiciar el relleu el març del 2022 en la llavors primera tinenta d’alcaldia, Alba Barnusell. ERC i Junts repeteixen els candidats del 2019, amb Núria Maynou i Àlex Sastre al capdavant, respectivament, amb l’objectiu d’ampliar els quatre regidors que van obtenir cada un fa quatre anys, i retallar distància amb els 14 del PSC. Ciutadans i Primàries renoven el cap de llista, mentre que la CUP i el PP treballen per tornar al ple i els comuns per fer-s’hi un lloc.

Els socialistes busquen mantenir l’hegemonia a la capital vallesana en l’era post-Mayoral, amb una Barnusell amb experiència en l’administració pública de 20 anys a l’ajuntament i on va assumir el càrrec de primera tinenta d’alcaldia des del 2015 fins a la seva investidura, el 2022. A la presa de possessió una vegada fet el pas al costat del fins aleshores alcalde, Barnusell s’hi mostrava «preparada i amb força» per assumir el repte de liderar la ciutat, amb la mà estesa a veïns, entitats i grups municipals.

Un any i escaig més tard, les eleccions valoraran si hi ha o no impacte en el canvi de la cara visible dels socialistes al capdavant del consistori. Mayoral, que ha sigut alcalde des del 2004 i fins al 2022, dona tot el seu suport, i serà l’encarregat de tancar la llista electoral de Barnusell.

Voluntat de retallar distàncies

ERC i Junts són els que amb els resultats de l’any 2019 a la mà el miren més de prop, en segon i tercer lloc en nombre de vots en els comicis de fa quatre anys. Les seves llistes tenen els únics candidats de l’anterior cita electoral que repeteixen al capdavant dels respectius projectes.

La republicana Núria Maynou espera augmentar els seus suports i que la seva llista serveixi per incidir en la definició de ciutat i fer política a la capital comarcal. En la presentació va assegurar que lidera l’única alternativa viable que té la ciutat per fer un canvi a més de 40 anys de governs socialistes. En el seu cas, la candidatura la tanca l’actual conseller de Salut, Manel Balcells, que també va ser regidor de l’ajuntament entre els anys 1995 i 2001.

Per la seva banda, Àlex Sastre pretén que el projecte de Junts faci un pas més, per la qual cosa ha arribat a un acord electoral amb Demòcrates per enfortir la candidatura. Es defineixen com una «alternativa real», per davant d’altres iniciatives com la de la llista presentada amb el nom de Tria Granollers i amb Sònia Gutiérrez com a candidata, fruit de la integració del PDeCAT i Centrem.

Notícies relacionades

Cs i Primàries renoven els caps de llista, amb Jorge Pavón i Joan Ricart com a alcaldables. No obstant, formacions fins al 2019 presents en el ple treballen per poder recuperar la representació. És el cas de la CUP, amb Josep Maria Gontan, i el PP, amb José María Moya. Per la seva banda, Granollers En Comú Podem es presentarà amb intenció d’obtenir representació amb Patrícia Segura com a candidata a l’alcaldia.

Llegeix totes les notícies de Granollers a EL PERIÓDICO Granollers