Guerra Civil

Granollers commemora el 85è aniversari de l’històric bombardeig de 1938

  • El bombardeig de Barcelona, més que un joc

  • Els comptes pendents després de l’exhumació de José Antonio

Granollers commemora el 85è aniversari de l’històric bombardeig de 1938
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La programació ‘Granollers, vila oberta a la pau’ recull múltiples activitats de memòria històrica i de foment de la pau per commemorar el bombardeig de la ciutat el 31 de maig de 1938 durant la Guerra Civil.

Les propostes tenen per objectiu donar a conèixer i fer accessible els espais de memòria de la ciutat, reflexionar sobre els bombardejos i la seva memòria, així com treballar amb les escoles en l’àmbit de memòria i cultura de pau, temes d’actualitat vinculats a la justícia global i els drets humans, i enfortir les relacions amb altres ciutats i territoris bombardejats.

A més, hi haurà propostes musicals i escèniques, activitats al voltant de la figura d’Arcadi Oliveres, una exposició i una sessió amb corresponsals de guerra. A més, es farà la presentació del llibre d’Albert Forns que culmina la campanya ‘Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig’ per recuperar els últims testimonis del bombardeig.

També es duran a terme activitats consolidades com l’Acte memorial i d’homenatge a les víctimes, el mateix dia 31 de maig a les nou del matí al cementiri, que aquest any comptarà amb la participació d’alumnat de l’escola Pereanton. El diumenge previ, 28 de maig, s’organitzarà l’itinerari guiat ‘Granollers, ciutat bombardejada’, i el diumenge posterior, 4 de juny, la caminada al Bosc de la Pau i lectura de poemes i textos. A més, del 29 al 31 de maig a la tarda es faran portes obertes al refugi de la plaça Maluquer i Salvador.

Record a Arcadi Oliveres

La programació de Granollers inclou dues propostes en record d’Arcadi Oliveres, activista per la pau i la justícia social, mort fa dos anys. Oliveres va ser membre del Consell Assessor de Can Jonch des dels inicis i va participar en la inauguració de l’edifici. A Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau, s’hi farà la presentació del llibre ‘L’Arcadi al país de les oliveres’ a càrrec dels autors, Mar Valldeoriola i Bernat Oliveres, fill d’Arcadi, i amb la moderació d’Agnès Boixader.

Notícies relacionades

És un llibre il·lustrat que combina aspectes biogràfics amb infografies sobre els principals eixos del pensament d’Arcadi Oliveres. L’acte comptarà amb una dramatització del llibre a càrrec de l’alumnat de l’institut Antoni Cumella.

La segona proposta és ‘La plaça del diàleg Arcadi Oliveres’, una instal·lació participativa i interactiva que ens planteja «Ser pacifista al segle XXI. ¿Com contribuir a una cultura de pau ara i aquí?».

Temes:

Granollers