Projecte acabat el 2026

Granollers acollirà la primera vivenda cooperativa de la ciutat

Granollers acollirà la primera vivenda cooperativa de la ciutat

Ayuntamiento Granollers

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Granollers també aposta per la vivenda social i cooperativa. La primera construcció de vivenda cooperativa de la ciutat estarà a càrrec de Sostre Cívic, que va guanyar l’adjudicació del concurs aquest abril, convocat pel ple municipal de la capital del Vallès Oriental.

El projecte anomenat El Cairó, i segons ha explicat la mateixa cooperativa a través d’un comunicat, constarà de 29 vivendes en planta baixa i tres altures, amb amplis espais comunitaris compartits.

A més, comptarà amb una terrassa amb bugaderia col·lectiva i una sala polivalent ubicada en planta baixa, oberta a l’exterior, pensada per ser compartida a usos veïnals. La construcció està prevista que comenci el 2024 i les sòcies hi entraran el 2026.

El projecte guanyador es valora amb un total de 5,2 milions d’euros, i compta amb finançament de 900.000 euros de Fons Next Generation. A més, a fi de facilitar la inclusió, se cedirà la gestió d’una de les 29 vivendes a l’ajuntament perquè la pugui assignar col·lectius vulnerables. Aquest pis estarà exempt d’aportar el capital social inicial.

Un edifici sostenible i de mobilitat compartida

El projecte arquitectònic ha sigut redactat conjuntament pels despatxos Ravetllat i Defensa tots dos «amb una àmplia experiència en projectes de vivenda social i cooperativa», segons detalla Sostre Cívic.

La construcció es realitzarà amb materials de baixa empremta ecològica, el principal material serà la fusta que s’utilitzarà per articular l’estructura. L’edifici es dotarà de plaques fotovoltaiques, reciclatge d’aigües grises i aigües pluvials.

Notícies relacionades

D’altra banda, les instal·lacions seran centralitzades, en coherència amb el model de propietat col·lectiva i pels avantatges que suposa en cost i eficiència energètica. Segons emfatitza Sostre Cívic, El Cairó aposta per la mobilitat sostenible amb la construcció de 10 places de cotxe i bicicletes elèctriques col·lectives, trencant la norma d’una plaça d’aparcament per vivenda.

S’ha de recordar que el projecte està impulsat per una desena de socis de Sostre Cívic veïns de Granollers. Des del 2019 desenvolupen accions en el municipi per donar a conèixer el model del cooperativisme de vivenda. Participant en fires afins o realitzant diferents xerrades divulgatives. Amb l’ajuntament s’han realitzat també diferents estudis per estudiar la viabilitat de desenvolupar projectes en diferents solars municipals o en finques per rehabilitar.