Potenciar la cultura vallesana

La tèrmica de Granollers es converteix en un centre de referència per a la difusió de l’energia

  • Granollers i el MNATEC teixeixen llaços per potenciar la tèrmica de Roca Umbert, fabrica d’arts de la ciutat

La tèrmica de Granollers es converteix en un centre de referència per a la difusió de l’energia

Generalitat de Catalunya

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El consistori de Granollers (Vallès Oriental) ha firmat aquest dilluns un acord amb el Museu Nacional de Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNATEC) amb l’objectiu que la Tèrmica de Roca Umbert, la fàbrica de creació, es converteixi en el centre de referència de l’energia a escala de país.

Aquest dilluns, 20 de març, el director del MNACTEC, Jaume Perarnau i l’alcaldessa de la capital vallesana, Alba Barnusell (PSC) han firmat un acord per ampliar la col·laboració de les dues administracions perquè la Tèrmica de Romca Umbert es converteix en un centre especialitzat en tots els temes relacionats amb l’energia, la transició energètica i desenvolupi un pla expositiu, divulgatiu i educatiu. Segons el consistori, el nou acord permetrà crear sinergies amb altres administracions, institucions, empreses i centres similars i acollir esdeveniments.

Des del 2016 forma part del Sistema Territorial del MNACTEC, una xarxa de 26 centres museístics i patrimonials que posen el focus en la industrialització a Catalunya mitjançant les seves col·leccions, les seves exposicions i la musealització de les diferents activitats productives que han existit.

La història de la tèrmica

La Tèrmica de Roca Umbert és un espai patrimonial i centre d’interpretació de Granollers que té per objectiu conservar i fer valer el patrimoni industrial i sensibilitzar la ciutadania en temes d’energia i medi ambient.

La central tèrmica de Roca Umbert va ser construïda l’any 1950, com un projecte necessari per al creixement d’una fàbrica que requeria una gran producció de vapor, aigua calenta i electricitat. L’augment de la producció tèxtil i les habituals restriccions elèctriques van fer necessària la compra d’aquest equipament perquè proporcionés, de manera autònoma, l’energia que la fàbrica precisava.

Fins al 1993, la Tèrmica es va convertir en el cor de Roca Umbert. El novembre del 2011 es va inaugurar l’espai patrimonial de la Tèrmica de Roca Umbert, la recuperació de la qual s’està portant a terme amb la col·laboració de les persones que van treballar a la fàbrica amb la intenció de convertir-se en un centre d’investigació.

Durant els anys 2020 i 2021 s’han invertit 870.000 euros de subvenció dels fons FEDER i l’Ajuntament ha aportat 150.000 euros més per recuperar la Tèrmica, el Refrescador i altres actuacions al recinte de Roca Umbert i en diversos punts emblemàtics del patrimoni industrial de la ciutat.

¿Què és Roca Umbert?

El centre de Roca Umbert és un espai cultural en transformació constant que pretén estar al servei dels processos creatius, la formació artística i el diàleg entre les arts, que avança, cooperant amb el teixit econòmic emergent, sobretot amb la indústria audiovisual.

Notícies relacionades

El seu caràcter multidisciplinari i l’enfocament integral de la creació, que comprèn la investigació, creació, formació, producció i difusió, són els eixos d’acció de les àrees que formen Roca Umbert, i la seva activitat es va intensificant a mesura que avança també la rehabilitació de les naus.

El centre té per objectiu ser un escenari únic en el qual la literatura, la música, la cultura popular, les arts visuals, els audiovisuals, el pensament, el patrimoni poden combinar-se i entrecreuar-se per experimentar en tots els camps de la creació contemporània i on poden ser compartits entre els creadors i la ciutadania, així com cooperar amb el teixit econòmic i social de Granollers.