Ciències Naturals

Granollers inicia un projecte que permet analitzar ultrasons de ratpenats des de qualsevol lloc de Catalunya

Aquesta eina, impulsada pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, reduirà la feina dels investigadors a l’hora d’identificar les espècies

Granollers inicia un projecte que permet analitzar ultrasons de ratpenats des de qualsevol lloc de Catalunya

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
ACN

Un projecte del Grup d’Investigació de Biodiversitat (BiBio) del Museu de Ciències Naturals de Granollers ha permès desenvolupar una eina d’emmagatzematge i anàlisi d’ultrasons per a la conservació dels ratpenats.

El projecte està finançat pel Departament d’Acció Climàtica amb el suport de la Xarxa Espanyola de Supercomputació, i hi participa el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC).

La iniciativa posa a disposició dels voluntaris una eina que permet enviar al núvol del CSUC un gran volum de gravacions de ratpenats i posteriorment aplicar una classificació automàtica.

Identificar espècies

Això permet reduir dràsticament la feina de voluntaris i investigadors a l’hora d’identificar les espècies.

La iniciativa està basada en la plataforma de ciència ciutadana del Programa de seguiment de ratpenats i ha sigut desenvolupada durant els últims dos anys per un equip d’informàtics del CSUC i biòlegs del museu.

La xarxa de voluntariat del programa disposa de més de 800 localitats de mostreig i té el suport de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, entre altres col·laboradors.

Una espècie amenaçada

Els ratpenats constitueixen un dels grups de mamífers amb més espècies catalogades ‘en perill d’extinció’ (4) i ‘vulnerables’ (13) al Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada de Catalunya.

Notícies relacionades

A causa de la diversitat d’espècies (30 a Catalunya) i especialització, diversos estudis els situen com un grup clau entre els mamífers que poden ajudar a monitoritzar els canvis al paisatge i els efectes del canvi climàtic.

Llegeix totes les notícies de Granollers a EL PERIÓDICO Granollers