Tribunals

Shakira admet el frau a Hisenda però eludeix entrar a la presó

«Els meus fills m’ho han demanat», ha afirmat la cantant a través d’un comunicat, en el qual torna a criticar Hisenda

Barcelona es desentén de la cita de Shakira amb la justícia

La vida solitària de Shakira a Barcelona a través dels testimonis del judici

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al final, acord. Shakira (Isabel Mebarak Ripoll) ha arribat a un pacte amb la fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i la Generalitat, que exerceix també l’acusació, pel qual se li rebaixa la petició de 8 anys i un mes de presó i multes per 23,8 milions d’euros a una pena de tres anys de presó (sis mesos per cada un dels sis delictes) i una multa de 7,3 milions d’euros per un frau a Hisenda de 14,5 milions d’euros entre els anys 2012 i 2014. El tribunal de l’Audiència de Barcelona ha dictat aquest dilluns sentència ‘condemnatoria in voce’ i ha substituït l’execució de la pena de presó, per tant no ingressarà en un centre penitenciari, a canvi d’una multa de 432.000 euros (400 euros per dia). «Els meus fills m’ho han demanat», ha afirmat la cantant a través d’un comunicat, en el qual critica l’actuació de l’Agència Tributària

L’artista colombiana, defensada per l’advocat Pau Molins, ja havia dipositat l’import del deute amb el fisc i ha regularitzat la seva situació davant l’Agència Tributària, pagant milers d’euros més per abonar els impostos que li corresponen, per la qual cosa se li aplica l’atenuant molt qualificat de reparació de mal. Segons la cantant colombiana, ha abonat 90 milions d’euros durant els últims anys. La vista ha durat només 10 minuts i la cantant s’ha limitat a acceptar els fets i les penes.

«Som-hi»

Shakira ha entrat a l’Audiència de Barcelona minuts després de les 10 del matí, quan estava fixada la vista. A la pregunta dels periodistes de com es trobava ha dit: «Som-hi». «Em sentia preparada per enfrontar-me a un judici i defensar la meva innocència. Els meus advocats estaven convençuts que teníem un judici guanyador. No obstant, després de molts anys de lluita, he pres aquesta decisió. Tenia dues opcions: continuar lluitant fins al final, hipotecant la meva tranquil·litat i la dels meus fills, deixar de fer cançons, àlbums i gires, sense poder disfrutar de la meva carrera i les coses que m’agraden, o pactar, tancar i deixar enrere aquest capítol de la meva vida mirant cap endavant», ha explicat l’artista a través d’un comunicat.

EL PERIÓDICO

«He arribat a la conclusió que no és triomf guanyar si el preu és que et robin tants anys de la teva vida. Admiro enormement aquells ciutadans espanyols, com Xabi Alonso, Sito Pons i tants d’altres, que han lluitat fins al final invertint anys de les seves vides en això, però per a mi, avui, guanyar és recuperar el meu temps. ¿De què em serveix guanyar un procediment al final si cal lluitar 10 o 15 anys i perdre-ho tot pel camí?», va remarcar la cantant. D’aquesta manera, la cantant ha prioritzat la seva carrera i la seva estabilitat i la dels seus fills: «Els meus fills m’ho han demanat», assegura. D’aquesta manera, Shakira allunya l’atenció mediàtica que estava suscitant aquest procés penal.

«Sento que aquest sistema a Espanya necessita revisar-se pel bé dels ciutadans»

Shakira

Crítiques a Hisenda

No obstant, no ha estalviat crítiques a l’Agència Tributària: «Sento que aquest sistema a Espanya necessita revisar-se pel bé dels ciutadans. I per la meva banda continuaré sent una aliada perquè això passi. Hi ha molta gent que no disposa de recursos per pagar una bona defensa o fins i tot arribar a un pacte i han vist les seves vides desgastar-se davant els seus ulls per discrepàncies amb Hisenda que podrien haver-se resolt en un àmbit fora del penal». 

La fiscalia argumenta que l’artista va utilitzar per defraudar un entramat societari, amb ramificacions en paradisos fiscals, i que va simular que vivia a l’estranger quan en realitat ho feia a Barcelona amb l’exjugador de futbol Gerard Piqué, del qual s’ha separat. A l’entendre de la fiscal Carmen Martín Aragín, la cantant colombiana va viure de manera habitual entre el 2012 i el 2014 primer en una vivenda a Barcelona i després en una casa a Esplugues de Llobregat, que va ser adquirida amb Piqué a través d’una societat. Les estades fora d’Espanya de la cantant en aquell temps van ser «per motius professionals», amb una durada molt curta, a excepció dels Estats Units, on va participar en el programa ‘La voz’, argumenta.

L’acusació considera que la major part del temps la cantant va ser al nostre país i va superar els 183 dies que estableix la llei per considerar que una persona és resident habitual a Espanya i, per tant, hi ha de pagar els seus impostos. L’absència les qualifica d’«esporàdiques», partint de la normativa sobre tributs.

Entramat en paradisos fiscals

La fiscalia detalla que la cantant, «coneixedora que vivia de manera habitual a Espanya i que es mantenia en aquest país la major part de l’any», a excepció de les sortides per complir els compromisos professionals i les activitats d’oci, va utilitzar un entramat societari que si bé havia sigut creat anys enrere, no va modificar en les seves línies essencials i se’n va servir per entre el 2012 i el 2014 «ocultar» a Hisenda i a l’Agència Tributària de Catalunya els ingressos i el patrimoni. 

Notícies relacionades

El «pla» per aconseguir no pagar els impostos, segons l’escrit d’acusació, va consistir «bàsicament» en el fet que fossin unes societats les que formalment figuressin com a titulars de les percepcions de les rendes i del patrimoni, en lloc de l’artista. D’aquesta manera, la major part dels fons van viatjar a paradisos fiscals, com les illes Verges Britàniques, les illes Caiman, Panamà i Luxemburg, a més d’altres països, com els Estats Units i Holanda. A Espanya té establertes dues empreses, una a Madrid i una altra a Barcelona. En alguns casos s’hi va simular la prestació de serveis.

La cantant té una altra causa pendent de 6.686.502 euros per eludir el pagament d’impostos el 2018 i que es va iniciar arran d’una altra querella presentada per la fiscalia, igual com el procés que aquest dilluns arriba a judici a l’Audiència de Barcelona. Shakira està pendent de declarar al jutjat d’Esplugues de Llobregat (on residia amb el futbolista Gerard Piqué) per aquesta segona causa judicial. A més, té un altre contenciós a l’Audiència Nacional (Madrid), on té pendent un recurs contra el pagament de 60 milions d’euros corresponents a l’exercici 2011.