Delictes de frau

Estopa, Antonio de la Rúa, tres perruquers i un xef amb estrella Michelin: més de 100 testimonis per al judici de Shakira

Estopa, Antonio de la Rúa, tres perruquers i un xef amb estrella Michelin: més de 100 testimonis per al judici de Shakira

CAPTURA VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

Un total de 117 testimonis estan citats per declarar a partir de dilluns, 20 de novembre, per al judici de Shakira per presumpte frau fiscal. L’artista colombiana està acusada de sis delictes contra la hisenda pública per l’impagament d’impostos de la renda i del patrimoni el 2012, 2013 i 2014. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, entre els citats es troben personatges populars, com els germans Muñoz (Estopa), Fernando Olvera, cantant de Maná, i Antonio de la Rúa, exparella de la cantant. El cas dels Estopa, per exemple, és pel servei del seu estudi de gravació.

Entre les persones citades també hi ha Hideki Matsuhisa, xef del restaurant d’estrella Michelin Koy Shunka; Rossana Kluivert, dona de l’exjugador del Barça Patrick Kluivert, i Marc Puig, representant de PUIG SL. Els cridats a declarar per part de l’acusació són persones que van prestar serveis a la cantant entre el 2012 i 2014 per acreditar que vivia de forma regular a Barcelona durant aquells anys.

A la llista també es troben quatre professors de zumba, dos de fitnes, tres perruquers, dos ginecòlegs de la Clínica Teknon de Barcelona, veïns de Gerard Piqué i Shakira a Esplugues de Llobregat i també del pis del carrer de Muntaner de l’exfutbolista del Barça, així com el porter de l’edifici. Així mateix, cambrers d’alguns restaurants i treballadors d’hotels que ella freqüentava, com un hostal de Cabrils i un altre de Santa Coloma de Queralt.

Per la seva banda, la defensa de la cantant colombiana ha proposat Antonio William Mebarak, germà de Shakira, alguns amics de la cantant, els representants, els estilistes, el coreògraf, directius de la discogràfica Sony Music i l’informe de la banda que l’acompanyava durant les gires.

Està previst que el judici contra la cantant colombiana s’allargui durant 12 sessions i que comenci dilluns, 20 de novembre, i finalitzi el 14 de desembre a l’Audiència de Barcelona, en diferents dies. A més dels 117 testimonis, hi estan citats vuit pèrits. En principi, està previst que Shakira sigui interrogada el primer dia, és a dir dilluns, després de les qüestions prèvies, tot i que la defensa podria sol·licitar que ho fes en últim lloc. El tribunal, a més, pot permetre a l’artista colombiana només assistir-hi el primer dia, quan declari i abans de finalitzar, quan tindrà dret a l’última paraula.

L’acusació

La fiscal Carmen Martín Aragón sol·licita al seu escrit d’acusació provisional vuit anys i un mes de presó i multes per un total de 23,8 milions d’euros per a Shakira (Isabel Mebarak Ripoll) per presumptament haver defraudat a l’Agència Tributària 14,5 milions d’euros entre els anys 2012 i 2014. L’artista ja ha dipositat l’import del deute amb Hisenda i ha regularitzat la seva situació davant l’Agència Tributària, pagant milers d’euros més per abonar els impostos que li corresponen. Per aquesta raó, la fiscalia li aplica l’atenuant molt qualificat de reparació del mal, fet que fa reduir la petició de pena en el seu conjunt.

Notícies relacionades

L’acusació pública afirma que Shakira ha comès sis presumptes delictes de frau a Hisenda per l’impagament d’impostos de la renda i del patrimoni el 2012, 2013 i 2014, i individualment se sol·liciten penes d’un any a un any i sis mesos. La fiscalia argumenta que l’artista va utilitzar per defraudar un entramat societari, amb ramificacions en paradisos fiscals, i que va simular que vivia a l’estranger quan en realitat ho feia a Barcelona amb el jugador de futbol Gerard Piqué, del qual ara s’ha separat.

L’acusació pública precisa al seu escrit que la major part del temps va ser al nostre país i va superar els 183 dies que estableix la llei per considerar que una persona és resident habitual a Espanya i, per tant, ha de pagar els impostos aquí. La defesa qüestiona aquests càlculs i sol·licita l’absolució. El juliol de l’any passat, Shakira va rebutjar un acord amb la fiscalia per evitar el judici, tot i que ara la situació pot haver canviat.