Operació policial

Així han preparat els Mossos i el servei secret americà el dispositiu per a Obama

  • ¿Quin Bruce Springsteen veurem a Barcelona? Així seran els seus concerts

  • Bruce Springsteen a Barcelona: ¿quines cançons volen els fans que toqui?

  • ¿Quines són les 10 millors cançons de Springsteen?

Així han preparat els Mossos i el servei secret americà el dispositiu per a Obama

AFP / EMMANUEL DUNAND

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barack i Michelle Obama arriben aquest dijous a Barcelona per veure el seu amic Bruce Springsteen actuar demà, divendres, 28 d’abril, a l’Estadi Olímpic, protegit per un equip de seguretat mixt integrat per agents del servei secret americà i dels Mossos d’Esquadra. Serà una visita llampec de l’expresident dels Estats Units i la seva dona, que, en principi, partiran «probablement» un dia després del primer concert del Boss a la ciutat. Tots ells s’allotjaran al Gran Hotel La Florida, al Tibidabo, on el cantant s’allotja des de la matinada del 26 d’abril, quan va aterrar a l’aeroport del Prat.

Se’ls uniran en aquesta curta estada a la capital catalana el matrimoni format per Steven Spielberg i l’actriu Kate Capshaw, segons va avançar aquest diari. Les tres parelles són amigues i coincidiran aquests dies a Barcelona, on el Boss inicia la seva gira europea.

El United States Secret Service (USSS), l’òrgan que protegeix els expresidents dels Estats Units, va contactar a través del consolat americà fa pocs dies amb els Mossos per avisar de la visita d’Obama. La setmana passada hi va haver una primera trobada, immortalitzada per una fotografia, entre els agents catalans i els americans, durant la qual els segons van concretar que Obama i Michelle viatjarien a Barcelona per assistir al concert de Springsteen, els horaris dels vols d’arribada i sortida i l’hotel on s’allotjarien.

En aquesta primera trobada no van facilitar gaires més detalls, tot i que fonts de la policia catalana aclareixen que el diàleg ha sigut fluid i que resulta comprensible que els responsables americans de la seguretat d’Obama siguin reticents a entregar una agenda completa dels moviments que planeja.

Després d’aquesta reunió inicial, hi ha hagut noves trobades entre agents americans i catalans però ja sobre el terreny, per concertar com es donarà protecció a l’hotel i també com s’organitzarà l’entrada i sortida dels Obama de l’estadi, per exemple. Durant aquestes reunions els policies catalans han anat coneixent més detalls de l’agenda de l’expresident tot i que hi continuen havent buits no omplerts.

Acompanyament

No és un operatiu especialment complex, aclareixen fonts policials. No consta contra Obama cap amenaça específica als serveis d’informació, més enllà del grau d’alerta antiterrorista que es manté al mateix nivell, elevat, en el qual està instal·lat des del 2015, matisen. Quan els Mossos han de col·laborar amb la Casa Reial, per exemple, la institució facilita un pla detallat de cada moviment del Rei i han d’extremar-se les precaucions. En aquest cas, no obstant, es tracta d’un viatge privat i Obama viatja amb el seu seguici de seguretat personal i els encarregats del protocol. La feina dels Mossos és, sobretot, garantir la seva seguretat en cada desplaçament que faci. És un dispositiu de pocs agents i, en conseqüència, d’acompanyament.

A més d’assistir al concert, Obama i Michele, també planegen fer alguna altra activitat no concretada. Però la policia catalana deixa clar que no suposarà un problema perquè els agents assignats a la seva protecció estaran disposats a acompanyar-los on decideixin.

Seguretat del concert

Notícies relacionades

Els Mossos estaran aquest cap de setmana més ocupats a garantir la seguretat dels dos concerts del Boss a Barcelona, com passa amb cada esdeveniment d’aquestes característiques. Són serveis molt més freqüents que acompanyaments com el que prestaran a Obama però també molt més complexos i que es desenvolupen en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Barcelona i amb la seguretat privada disposada a l’estadi per part de l’organització.

Per part dels Mossos, participen en el dispositiu agents de seguretat ciutadana uniformats i de paisà, antiavalots, experts en desactivació d’explosius, de la unitat canina i de subsol per revisar les grades i l’entorn. El Grup Especial d’Intervenció (GEI) estarà de guàrdia. En un comunicat, la policia catalana remarca que l’objectiu serà mantenir la seguretat ciutadana, evitar problemes d’ordre públic i l’acció de lladres multireincidents que aprofitin les grans aglomeracions per actuar.