Nova polèmica a Buckingham

Enric d’Anglaterra amenaça de portar als tribunals el Govern britànic

El duc de Sussex insisteix que no és segur que ell i la seva família viatgin al Regne Unit mentre no se’ls reestableixi la protecció amb seguretat oficial

Enric d’Anglaterra amenaça de portar als tribunals el Govern britànic

GETTY IMAGES / MAX MUMBY

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segueix l’estira-i-arronsa entre el príncep Enric i la seva família i el Govern britànic. Des que el fill petit de Carles i Diana i la seva dona, Meghan Markle, van decidir abandonar les seves funcions reials i instal·lar-se als Estats Units es va iniciar una batalla amb la reina Isabel II que encara es va agreujar més amb la polèmica entrevista que els ducs de Sussex van concedir a Oprah Winfrey, en què, entre altres coses, van deixar anar que algú a Buckingham va preguntar pel color de pell que tindria el seu fill Archie abans del seu naixement. Des d’aleshores la relació d’Enric amb la seva família s’ha anat deteriorant, i els últims esdeveniments no ajudaran a bastir ponts. I és que la premsa britànica informa que Enric amenaça de portar als tribunals el Govern britànic, que va prendre la decisió de no pagar la seguretat policial del príncep i la seva família quan estiguessin al país.

En realitat, va ser la reina que va ordenar retirar-los l’equip de seguretat quan els ducs van decidir allunyar-se de la casa reial i establir-se a Los Angeles. Va considerar que la ciutadania no entendria que es continués pagant amb diners públics aquest servei a membres no actius de la corona que ni tan sols vivien en terra britànic. Llavors, Enric va sol·licitar la possibilitat de costejar de la seva butxaca aquesta protecció que li garantiria seguretat a ell i a la seva família quan visitessin el seu país d’origen. Després de la negativa del Ministeri de l’Interior davant aquesta proposta, el príncep podria emprendre accions legals contra el Govern. De moment, ha enviat un avís, en forma de carta al ministre d’Interior: un ‘protocol previ a l’acció’, en què sol·licita que se li assigni un equip de protecció.

Sense protecció no tornaran

Després que ‘The Mail on Sunday’ publiqués la notícia d’aquesta nova batalla legal en la família reial, un representant del príncep ha emès un comunicat aclarint la situació. Segons afirma, l’objectiu del duc de Sussex és «garantir la seva seguretat i la de la seva família mentre es troba al Regne Unit perquè els seus fills puguin conèixer el seu país d’origen» (Lilibet, la filla petita dels ducs de Sussex, de set mesos, encara no ha viatjat al Regne Unit per conèixer la família). Sense aquesta protecció, assegura, no poden tornar a la seva llar. El príncep ha comptat amb un equip de guardaespatlles privats nord-americans des del 2020, però els seus representants legals assenyalen que aquest equip no té jurisdicció a l’estranger ni accés a la informació d’intel·ligència del Regne Unit, necessària per mantenir-los sans i estalvis.

I en l’escrit esmenten un incident ocorregut el juliol del 2021 en què, asseguren, la seva seguretat es va veure compromesa. Va ser quan Enric va viatjar per inaugurar l’estàtua de la seva difunta mare, la princesa Diana. Durant la visita, la seva seguretat es va veure «compromesa per l’absència de protecció policial» a l’abandonar l’acte. Tal com va publicar ‘The Guardian’, el seu cotxe va ser perseguit per paparazzis.

«Amb la falta de protecció policial, sorgeix un risc personal massa gran. El príncep Enric espera que la seva petició, després de gairebé dos anys de súpliques per la seguretat al Regne Unit, resolgui aquesta situació», afegeix el comunicat.

Notícies relacionades

En la mateixa nota, s’insisteix que Enric està disposat a cobrir el cost d’aquesta protecció policial en lloc de carregar-la al contribuent, si bé també recorda que altres membres de la reialesa que s’han distanciat de la corona continuen comptant amb aquest servei perquè «tenen un risc d’amenaça inherent», per això «reben protecció sense cap cost per a ells».

Més maldecaps per a Isabel II

Després d’haver de desposseir, la setmana passada, el príncep Andreu dels honors i patrocinis militars per estar processat als Estats Units en un cas d’abusos sexuals a menors relacionat amb el magnat i pederasta Jeffrey Epstein, aquest cas suposa un nou maldecap per a Isabel II, ja que els plans d’Enric suposarien la primera vegada que un membre de la família reial presenta un cas contra el Govern de Sa Majestat.