El príncep Enric i Meghan Markle es retiren de la vida pública

La reina Elisabet II «comprèn» la decisió del seu net, però assegura que és una «qüestió problemàtica que tardarà temps a resoldre's»

20200108 468463 harrymeghanretiradae 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El príncep Enric i Meghan, ducs de Sussex, han decidit agafar les regnes de les seves pròpies vides. El net d’Elisabet II i la seva dona abandonen el seu paper com a figures de primer grau en la família reialEl matrimoni dividirà el seu temps entre el Regne Unit i l’Amèrica del Nord. En la declaració feta pública aquest dimecres a última hora de la tarda pel palau de Buckingham s’indica que els ducs tenen la intenció de «llaurar-se progressivament un nou paper dins de la institució» monàrquica. Tots dos pretenen «treballar per convertir-se en independents financerament, mentre continuem recolzant per complet Sa Majestat la Reina».

La reina Elisabet II, per la seva banda, ha emès una declaració hores després i ha assegurat que la decisió del príncep Enric i la seva dona encara no és ferma. «Comprenem el seu desig [del príncep Enric i Meghan] de donar un nou enfocament a la seva vida, però aquestes qüestions són problemàtiques i tardaran temps a resoldre’s», asseguren des del palau de Buckingham. «Les converses amb el duc i la duquessa de Sussex estan en una etapa primerenca».

Dos continents, dos mons

El príncep Enric, de 35 anys, és sisè en la línia de successió al tron i no està clar si aquest ordre es veurà alterat a partir d’ara. L’inesperat anunci, que alguns ja han comparat amb l’abdicació d’Eduard VIII per casar-se amb l’americana Wallis Simpson, es produeix poc després que la parella finalitzés sis setmanes de retir, de les seves tasques oficials, i retornés al Regne Unit després d’haver passat el període de Nadal al Canadà amb el seu fill, Archie, de vuit mesos. Dimarts, el seu primer acte públic va ser visitar la casa a Londres de l’Alt Comissariat del Canadà, per donar les gràcies al país per haver-los acollit amb una hospitalitat «increïble». En aquell moment van començar a circular rumors del seu possible trasllat a aquell país.

En la seva època d’actriu, durant el rodatge de la sèrie ‘Suits’, Meghan, de 38 anys, va treballar a Toronto.  La seva mare, Doria Ragland, viu a Los Angeles, la ciutat on va néixer i es va criar la duquessa. La idea ara és alternar mons i continents diferents. «Aquest equilibri geogràfic ens permetrà criar el nostre fill amb l’apreciació de la tradició reial en la qual ha nascut i proporcionarà a la nostra família l’espai per concentrar-nos en el pròxim capítol, inclòs el llançament de la nostra pròpia institució caritativa», assenyala el comunicat.

Baralla amb el príncep Guillem

Notícies relacionades

L’arribada de Meghan, una americana, divorciada, biracial, independent, feminista, amb personalitat pròpia, a la tan conservadora família reial britànica ha sigut difícil. La persecució i malvolença en els comentaris d’alguns diaris sensacionalistes ha sigut sense treva ni respir. En un documental per a la cadena de televisió ITV l’any passat, ella mateixa reconeixia que l’enorme interès de la premsa, sobretot després de la seva maternitat, li estava «causant problemes». A l’octubre va iniciar un procés contra el ‘Mail on Sunday’ per haver publicat il·legalment unes cartes privades.

Enric de Sussex va emetre llavors una declaració en la qual deia: «He perdut la meva mare i ara veig la meva família sent víctima de les mateixes poderoses forces». La premsa també es va fer ressò de la baralla i distanciament amb el seu germà, el príncep Guillem. El duc de Cambridge va indicar que tots dos havien pres «diferents camins». Els Sussex van abandonar la residència del palau de Kensington, amb Guillem i Caterina de Cambridge com a veïns, per marxar a una casa independent al recinte del castell Windsor, buscant una mica de privacitat.

Temes:

Regne Unit