Cas Epstein

Ghislaine Maxwell, declarada culpable de cinc delictes de tràfic sexual de menors

  • Un jurat condemna l’exparella d’Epstein per participar i conspirar en la seva trama d’abusos

  • El més greu dels cinc càrrecs comporta una pena màxima de 40 anys de presó

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Ghislaine Maxwell, la dona de 60 anys que va ser parella i sòcia del financer Jeffrey Epstein, ha sigut condemnada aquest dimecres per un jurat a Nova York per cinc dels sis càrrecs a què s’enfrontava per conspirar i participat amb ell durant una dècada en la seva trama d’abusos sexuals a noies menors. La magistrada Alison Nathan no ha fixat la vista per a la sentència però el més greu dels càrrecs de què ha sigut declarada culpable, el de tràfic sexual d’una de les quatre menors sobre els abusos de les quals s’ha construït el cas, comporta una pena màxima de fins a 40 anys de presó, i en total enfronta un potencial de 65 anys a la presó. La defensa ja ha anunciat que prepara una apel·lació.

Els sis homes i sis dones del jurat federal van escoltar en el procés que es va iniciar el 29 de novembre en un tribunal federal de Manhattan 32 testimonis, incloent aquestes quatre dones que eren menors quan van ser víctimes de Maxwell i Epstein, que oficialment es va suïcidar en una cel·la l’agost del 2019 quan esperava el seu judici, i mai es va arribar a asseure a la banqueta pels seus crims.

Després de 40 hores de deliberacions en sis dies, han arribat al veredicte unànime en què només han declarat innocent Maxwell d’un dels càrrecs, el de «seduir» una de les menors per viatjar amb intenció d’involucrar-la en activitat sexual il·legal.

«Depredadora sofisticada»

El jurat s’ha alineat amb el seu veredicte amb els arguments finals que va fer una de les representants de la fiscalia, Alison Moe, que va assegurar que Maxwell va ser «una depredadora sofisticada que sabia exactament el que estava fent i va manipular les víctimes i les va preparar per a l’abús sexual» que va cometre Epstein.

El govern també havia denunciat que en molts casos les menors eren particularment vulnerables per situacions familiars i que era Maxwell qui «intentava normalitzar» aquests abusos, una afirmació que van ratificar durant el judici els testimonis de les víctimes.

En aquestes declaracions van explicar com Maxwell les preparava amb lliçons i instruccions per fer massatges a Epstein, massatges que sovint acaben en tocaments sexuals i pels quals el financer pagava centenars de dòlars. Dues d’elles, que tenien només 14 anys quan van començar els abusos sexuals, van declarar que Maxwell de vegades era present quan van tenir lloc els abusos i, en el cas d’una elles, com Maxwell va arribar a tocar-li directament el pit.

La dona també organitzava en ocasions els vols i altres detalls de viatge de les joves a les residències d’Epstein a Palm Beach (Florida), Nova York i Nou Mèxic. Aquestes cases van ser els epicentres, juntament amb la seva mansió a la seva illa privada al Carib, de les suposades festes sexuals i orgies amb noies joves que organitzava el financer, a l’agenda social del qual hi va haver prominents polítics com Bill Clinton i Donald Trump, destacades personalitats del món empresarial i acadèmic com Bill Gates i el professor de Harvard Alan Dershowitz i altres celebritats i personalitats, com el príncep Andreu, que enfronta una demanda civil de Virginia Giuffre, una jove que denuncia que va ser «esclava sexual» d’Epstein i obligada a mantenir relacions amb el fill d’Isabel II. Aquest cas té una vista prevista la setmana que ve, quan també es farà públic per decisió judicial un acord a què van arribar el 2009 Epstein i Giuffre per segellar una altra demanda civil.

Poder i connexions

Damian Williams, fiscal de l’oficina del fiscal del districte sud de Nova York que ha portat el cas contra Maxwell, ha emès un comunicat lloant el veredicte unànime de culpabilitat en aquests cinc càrrecs que, ha dit, representen «un dels pitjors crims imaginables». «El camí fins a la justícia ha sigut massa llarg, però avui s’ha fet justícia», ha afirmat el fiscal, que ha agraït la «valentia» de les víctimes i ha assegurat que la seva oficina «sempre lluitarà per assegurar que ningú està per sobre de la llei, no importa com de poderós que sigui o ben connectat que estigui».

Notícies relacionades

La defensa de Maxwell, que va ser arrestada l’estiu de l’any passat després d’haver-se refugiat en una propietat a Nou Hampshire i que s’havia declarat innocent de tots els càrrecs, havia mirat d’argumentar que la seva clienta estava sent perseguida pels crims pels quals no es va poder arribar a jutjar Epstein i defensava que la relació que va tenir amb ell «potser va ser l’error més gran de la seva vida, però no va ser un crim». En el procés els advocats també van intentar minar la credibilitat de les víctimes, posant en dubte la fiabilitat dels seus records, suggerint que van ser influïdes pel govern per assenyalar Maxwell i apuntant a la possibilitat que els moguessin interessos econòmics, malgrat que les dones ja han cobrat diners del fons de compensació de víctimes que es va establir després de la mort d’Epstein.

Apel·lació

Després de conèixer-se el veredicte d’aquest dimecres Bobbi Sternheim, principal advocada de Maxwell, ha fet una breu declaració a les portes del tribunal. «Creiem fermament en la innocència de Ghislaine. Òbviament estem molt decebuts amb el veredicte. Ja hem començat a treballar en l’apel·lació i confiem que serà vindicada», ha dit, les mateixes paraules exactes que ha utilitzat la família de Maxwell en un comunicat.