Artista polifacètica

India Martínez, nua en el seu debut com a poeta i il·lustradora

La cantant cordovesa afirma que aborda assumptes «tan profunds que fins i tot fan por»

India Martínez, nua en el seu debut com a poeta i il·lustradora
3
Es llegeix en minuts

La cantant i compositora India Martínez debuta com a escriptora amb el llançament aquest dijous del seu poemari ‘Verdades a medias’, que a més il·lustra i en què es despulla sentimentalment per, segons declara, «recórrer llocs que no he vist mai, tan profunds que fins i tot fan por».

«M’ha semblat un exercici molt interessant perquè he aprofundit en la meva persona, he anat més cap al meu interior que mai, i això m’ha encantat. He viatjat, m’he sentit volar. He vist com la imaginació em portava a llocs que no coneixia encara», reconeix.

‘Verdades a medias’ (Aguilar) és una obra intimista, poètica, plena de textos i il·lustracions molt personals on l’artista recorda la seva infància, parla de l’amor pels seus familiars, del seu respecte per la vida, la naturalesa i les arrels.

«Hi ha de tot una mica. El fet d’escriure un llibre em sembla una cosa molt forta, no m’hi atrevia. Si arribo a ser jo l’única que tira endavant, potser no ho hauria fet, però l’editorial va confiar en mi i aquí som», recalca Martínez (Còrdova, 1985).

Entre les seves pàgines, recita: «‘La verdad es muy subjetiva, depende de la piel que la percibe’». «Per a mi el concepte de veritat és superimportant. Cada vegada que faig alguna cosa, ha de néixer d’una veritat i a través de les meves cançons i la meva música és com jo explico el que sento; ha d’estar inspirat en veritats a mitges o el que sigui», explica.

En aquest sentit, el llibre és una continuïtat dels textos de les cançons dels seus discos ‘Trece verdades’ (2011) i ‘Otras verdades’ (2012), amb els quals va arribar al gran públic. «Són coses que es van quedar al tinter, vivències i experiències que no van sortir mai i que no tens temps d’explicar-les en una cançó», explica.

Tan de música està ple ‘Verdades a medias’ que també s’editarà com a audiollibre o, més aviat, com la seva autora l’ha definit, com a «audiodisc»: «Em vaig tirar a la piscina amb aquesta proposta que vaig fer a l’editorial. M’encanta recitar i posar-hi música, i per això aquí canto coses a l’oïda mentre recito els textos».

Afegeix que com que aquest any és «tan estrany per a la música» i no ha fet un nou àlbum des de ‘Palmeras’ (2019), que va arribar uns mesos abans de l’esclat de la pandèmia, és la seva manera de donar «una petita dosi» de si mateixa aquest 2021, «com si fos un disc més».

Tot i així, alhora que el llançament del seu debut literari, aquest divendres publica ‘No me basta’, amb una col·laboració amb el grup DVICIO en la qual canten «als amors perduts i a aquestes segones oportunitats que, de vegades, resulten impossibles».

Notícies relacionades

«Mentre escrivia la cançó al cap no em parava de sonar la veu d’una dona, i no una qualsevol, sinó la de l’India, així que l’hi vaig enviar a veure com li semblava la idea de cantar junts i ella ho va acceptar. De seguida va fer seva la cançó i crec que hi ha una fusió molt bonica», explica Andrés Ceballos, cantant del grup madrileny.

Immersos els dos artistes a reprendre les seves gires, paralitzades per la pandèmia, desitgen poder «ajuntar-se aviat» en un escenari per interpretar aquesta «balada tan canyera» i «regalar-l’hi» al seu públic en directe.