Una estrella de moda

Omar Sy, el nen bonic de França que triomfa a ‘Lupin’

  1. L’actor que es va donar a conèixer amb ‘Intocable’ és el tercer personatge més popular al seu país, darrere de Yannick Noah i Zidane.

  2. Criat a la ‘banlieue’ en una família d’immigrants senegalesos i mauritans, té cinc fills i s’ha instal·lat a Los Angeles.

  3. La seva vida va canviar als 7 anys quan va conèixer el també còmic Jame Debbouze.

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El seu paper a ‘Intocable’ no només el va convertir en una estrella, sinó també en una glòria nacional a França. Omar Sy, protagonista de la sèrie de Netflix ‘Lupin’, lidera les llistes dels homes més estimats i influents del país des d’aleshores, per sobre de figures totèmiques com l’extennista i cantant Yannick Noah i el futbolista Zinedine Zidane. Simbolitza l’esperit de superació, l’home fet a si mateix nascut d’una família d’immigrants (la seva mare d’origen maurità i el seu pare, senegalès) de classe treballadora que es va criar a la ‘banlieue’.

Nascut a Trappes (fa 43 anys el 20 de gener), és el quart de vuit germans i va ser un alumne exemplar a l’escola. La seva vida va canviar al conèixer, quan tenia 7 anys, Jamel Debbouze, que també acabaria convertint-se en actor (l’hem vist en pel·lícules com ‘Amélie’ i la saga ‘Astèrix i Obèlix’). Tot el seu entorn el respectava com si fos una autoritat i va ser el primer a dir-li que tenia talent per a la comèdia, donant-li seguretat perquè es pogués dedicar a això. Va ser també Debbouze el que el va recomanar per a la que seria la seva primera feina a Radio Nova, mentre continuava estudiant un mòdul professional (de calefacció i aire condicionat). Però no continuaria el camí com a tècnic en reparacions com volien els seus pares, perquè el 1997 es creuaria a l’emissora amb Fred Testot, amb qui acabaria formant un duo còmic, ‘Omar et Fred’.

Un any més tard, la parella artística desembarcaria a Canal+, de nou gràcies a Jamel Debbouze que conduïa l’espai ‘Le cinema de Jamel’. El seguiria ‘Le Visiophon’, en què la parella analitzava l’actualitat en clau satírica. El 2005 van aconseguir el seu propi programa: ‘Service après-vine des émissions’ o com se’l coneixia ‘SAV des émission’, una sèrie d’humor quotidià que es perpetuaria en el temps fins al 2012 i en la qual Omar Sy va arribar a interpretar més de 25 personatges, entre ells el Capità Xocolata i Doudou i moltes paròdies de polítics (de Sarkozy a Le Pen) o de personatges de la cultura popular (Mario Bros). Com ell mateix ha confessat, aquest període no només li va servir per anar adquirint popularitat, sinó que va ser un laboratori per provar idees boges a través dels guions dels esquetxos basats en l’absurd.

Sy va començar a tenir petits papers en pel·lícules. La seva primera aparició important va ser a ‘El raid’ (2002) i el seu primer protagonista en la comèdia coral de campaments ‘Nos jours heureux’ (2006) pel·lícula d’Olivier Nakache i Éric Toledano, que tornarien a comptar amb ell a ‘Intocable’, gràcies a la qual guanyaria el Cèsar a la millor interpretació. En aquest film interpretava un immigrant amb antecedents penals que entrava en el servei d’un aristòcrata paraplègic. La història estava basada en fets reals i la seva adaptació cinematogràfica es va convertir en tot un fenomen social, i va arribar a recaptar més de 400 milions de dòlars arreu del món. A Espanya va ser la responsable que es popularitzés la comèdia francesa.

Una vida sense polèmiques

Notícies relacionades

¿Què té Omar Sy d’especial? Tot i res. És un paio afable, amb una vis còmica que agrada per igual homes i dones, que fa riure als d’esquerres i als de dretes, als joves i als grans. Està casat, té cinc fills i no consten polèmiques en el seu historial, més enllà d’algun acudit mal entès. El 2012 es va traslladar a viure a Los Angeles i va començar a gestar una carrera internacional, al mateix temps que va continuar participant en pel·lícules franceses com ara ‘Samba’, de nou amb Nakache i Toledano, ‘Monsier Chocolat’, del seu amic Roschdy Zem i ‘El doctor de la felicitat’, una altra ‘feel-good’ movie, la seva especialitat.

El seu primer paper important a Hollywood va ser en la saga ‘X-Men: Días del futuro pasado’, on encarnava el mutant Bishop, capaç d’absorbir l’energia i alliberar-la a través de les seves mans. El seguiria la seva incorporació a una altra franquícia, la de ‘Parc Juràssic’ a ‘Jurassic World’ i també va posar la veu a un dels Transformers a ‘El último caballero’. Ara ha aconseguit el seu primer protagonista a escala mundial gràcies a la sèrie de Netflix ‘Lupin’, en la qual dona la volta al mític lladre de guant blanc sorgit de les novel·les de detectius de Maurice Leblanc, no només pel seu color de pell, sinó pel seu carisma i desimboltura.

Temes:

Sèries França