DESPRÉS DEL SEU ANY MÉS POLÈMIC

Enric i Meghan donen carpetada a les xarxes socials

  • En el primer aniversari del ‘Megxit’, del seu distanciament de la família reial britànica i de la seva mudança als EUA, els ducs de Sussex posen terra pel mig dels ‘haters’ a Twitter i Facebook

  • La parella manté, no obstant, el compte d’Instagram de la fundació Archewell

4
Es llegeix en minuts

Aquest últim any ha sigut molt convuls per als ducs de Sussex. Just ara, quan es compleix el primer aniversari del ‘Megxit’, de la ruptura del príncep Enric i la seva dona, Meghan Markle, amb l’agenda oficial de la família reial britànica per impulsar els seus propis projectes i la seva independència financera, i del seu trasllat als Estats Units, on han fixat la seva residència habitual amb el seu fill, Archie, la parella ha pres una altra decisió irrevocable. Han deixat definitivament les xarxes socials i «no planegen» recórrer ni a Twitter ni a Facebook, tot i que sí a Instagram, per promoure la tasca de la seva nova fundació Archewell. ‘The Sunday Times’ ha sigut l’encarregat de comunicar la decisió aquest diumenge, citant fonts pròximes al matrimoni. Així mateix, assenyala que també «és molt improbable» que tornin a les xarxes a títol personal, després dels atacs soferts des que es van casar, sobretot ella.

«Per salut mental»

L’octubre passat, la duquessa, de 39 anys, va anunciar que ja no tenia xarxes socials personals per la seva pròpia «salut mental», i que no tenia ni idea ni li interessava el que deia d’ella la gent a internet. Des que va abandonar el Regne Unit a principis de l’any passat, junta amb la seva família, en part com a resultat de l’hostilitat dels mitjans britànics, ha estat fent campanya contra els efectes negatius de les converses i els comentaris tòxics a les xarxes socials.

«Per al meu propi benestar, vaig deixar les xarxes socials», va confessar l’exactriu en la ‘Cimera de dones més poderoses de la pròxima generació’, organitzada per la revista ‘Fortune’.

La decisió dels Sussex marca un nou pas en aquesta separació de la família d’Isabel II, apunta el rotatiu.

Desil·lusió per «tant odi»

Segons l’edició dominical del diari, «la parella està desil·lusionada per l’odi que han trobat a les xarxes socials», que afegeix que Meghan ja havia experimentat en primera persona, assetjada per multitud de trolls a internet».

«Em van dir que el 2019 vaig ser la persona més trolejada del món», ha explicat ella mateixa en el podcast ‘Teràpia adolescent’, en què evoca la sensació d’«aïllament» i les «nefastes» conseqüències de l’abús ‘online’ que va patir mentre estava embarassada del seu fill Archie.

Abans de casar-se i convertir-se en duquessa, Meghan era coneguda com l’actriu de la sèrie ‘Suits’. Tenia molta presència a les xarxes, amb 1,9 milions de seguidors a Instagram; 350.000 a Twitter i 800.000 ‘m’agrada’ a Facebook, recorda ‘The Sunday Times’. Tenia fins i tot una pàgina web i un blog sobre estil de vida, anomenat ‘Tig’, on promovia empreses i productes que recolzava i oferia consells d’alimentació i viatges.

A l’abril del 2019, Enric i Meghan van batre un rècord a l’aconseguir un milió de seguidors en tot just sis hores en el seu compte d’Instagram @sussexroyal, perfil que van deixar d’utilitzar quan van trencar els seus llaços amb la família reial i es van traslladar a Califòrnia.

La parella, que al novembre va revelar que l’estiu passat havia perdut un nadó en un avortament natural, només manté actiu en el dia d’avui la pàgina web i el perfil d’Instagram de la fundació amb finalitats socials Archewell, un joc de paraules amb el nom del seu fill i el concepte ‘bo’. Per exemple, en aquest canal van donar a conèixer la postal nadalenca de la família, una il·lustració realitzada a partir d’una foto que va fer Doria Ragland, la mare de Markle, i la col·laboració amb la fundació del xef espanyol José Andrés per obrir quatre menjadors socials per a persones sense recursos en diferents països.

Notícies relacionades

La resta de la família reial britànica, tanmateix, la reina, el príncep Carles i Camilla i els ducs de Cambridge, Guillermo i Catalina, continuen difonent les seves activitats i obres benèfiques a través de Twitter, Instagram i Facebook, entre altres canals.

Debat a les xarxes

La decisió dels ducs de Sussex es produeix en ple debat sobre la difusió del discurs d’odi a les xarxes socials, i quan aquest dissabte passat Twitter ha suspès «permanentment» el compte del president sortint Donald Trump, davant el «risc d’una incitació més elevada a la violència», després de l’assalt al Capitoli de la setmana passada protagonitzat per centenars de seguidors ultres del republicà. Quan falten nou dies perquè Joe Biden sigui el nou inquilí de la Casa Blanca, Facebook i altres serveis com Instagram, Snapchat i Twitch també s’han envalentit i han suspès el perfil de Trump.