FARAN MENJADORS SOCIALS

Els ducs de Sussex s’alien amb el cuiner José Andrés

  • La fundació Archewell i World Central Kitchen, l’organització del xef espanyol, uneixen forces per ajudar els més desfavorits
FILE PHOTO  Britain s Prince Harry and his wife Meghan  Duchess of Sussex  cheer during the annual Endeavour Fund Awards at Mansion House in London  Britain March 5  2020  Paul Edwards Pool via REUTERS File Photo

FILE PHOTO Britain s Prince Harry and his wife Meghan Duchess of Sussex cheer during the annual Endeavour Fund Awards at Mansion House in London Britain March 5 2020 Paul Edwards Pool via REUTERS File Photo / POOL

4
Es llegeix en minuts

Els ducs de Sussex han escollit un soci d’alt perfil per al primer projecte filantròpic de la Fundació Archewell, el nom del qual respon a un clar homenatge al seu primogènit, el petit Archie. Diumenge passat Meghan Markle i el príncep Enric van anunciar que l’organització sense ànim de lucre que van posar en marxa fa vuit mesos iniciava una col·laboració solidària amb José Andrés i la seva organització World Central Kitchen, amb la qual el cuiner espanyol establert als EUA està repartint menjar a les àrees afectades per desastres a tot el planeta així com als menjadors socials de Nova York, on la pandèmia de la Covid-19 ha causat estralls entre la població sense recursos.

No és la primera vegada que els ducs de Sussex es comprometen amb els més perjudicats per la crisi sanitària. Després d’instal·lar-se als EUA, la jove parella va ser vista repartint menjar a Los Angeles. Llavors ho van fer de la mà de l’associació Project Angel Food. Abans, la duquessa ja s’havia estrenat ajudant els altres: el seu primer projecte com a ‘royal’ va ser en recolzament de Hubb Community Kitchen, una comunitat de dones que servien dinars per als afectats per l’incendi de la torre Grenfell, una tragèdia ocorreguda l’estiu del 2017 a Londres, en què va cremar per complet un edifici de vivendes socials de 120 apartaments distribuïts en 24 plantes, i que va deixar 71 morts.

Per la seva banda, la fundació World Central Kitchen va néixer el 2010 com a resposta al devastador terratrèmol que va tenir lloc a Haití i que va arrasar amb la vida de milers de persones. Des d’aleshores, ha fet missions d’ajuda a 17 països, repartit 50 milions dàpats i ha reunit uns 45.000 voluntaris. Per tot això, Andrés va ser portada de la revista ‘Time’ el maig passat, i el 2018, fins i tot, va ser nominat per al premi Nobel de la pau.

Quatre centres d’ajuda

Segons avancen els mateixos ducs en el compte d’Instagram de la seva fundació, l’acord entre les dues organitzacions es traduirà en la construcció de quatre centres d’ajuda comunitària, que estaran al servei dels que ho necessitin durant moments de crisi. Una vegada passi l’emergència pel coronavirus o un altre desastre natural, aquests menjadors socials seran utilitzats com a centres de distribució d’aliments, escoles, clíniques o llocs de reunió comunitaris segurs per a famílies i nens.

El primer dels quatre centres s’està construint a l’illa caribenya de Dominica, que va ser durament afectada pels huracans ‘María’ i ‘Irma’ el 2017. Està programat que s’inauguri a principis de l’any vinent. El segon s’establirà a Puerto Rico; i les altres dues ubicacions encara no han sigut anunciades. 

Tot i que no s’han revelat detalls econòmics d’aquesta associació, el CEO de World Central Kitchen, Nate Mook, ha revelat a ‘Bloomberg’ que la inversió de cada centre variarà segons la ubicació, però que en cada localització serà necessària una inversió inicial d’uns 50.000 dòlars (més de 40.900 euros).

«La salut de les nostres comunitats depèn de la nostra capacitat per connectar-nos amb la nostra humanitat compartida», subscriuen Markle i el príncep en un comunicat. «Quan pensem en el xef Andrés i el seu increïble equip a World Central Kitchen recordem que fins i tot durant un any de dificultats inimaginables, hi ha moltes persones increïbles disposades a treballar incansablement i a recolzar els altres. [...] World Central Kitchen ens inspira a través de la compassió en acció», afegeixen.

Menjar per a la gent famolenca

Notícies relacionades

Per la seva banda, el famós cuiner ha parlat així de la nova aliança: «Aquest any he vist molts, moltíssims exemples, de veïns recolzant-ne d’altres, de comunitats unides per suportar els temps difícils. [...] World Central Kitchen i jo veiem un món que està ple de dignitat, empatia i humanitat. Creiem en el poder curatiu del menjar i ens agrada dir que on sigui que hi hagi una lluita perquè la gent famolenca pugui menjar, allà hi serem». A més, ha remarcat: «Tenim més energia que mai per continuar amb aquesta tasca vital i estem orgullosos que sigui colze a colze amb la fundació Archewell i els ducs de Sussex. Els he pogut conèixer tots dos i crec que els seus valors estan directament relacionats amb els que sostenim a World Central Kitchen».

Enrique i Meghan també han explicat que treballaran amb Andrés per atraure més socis i construir més centres d’ajuda comunitària arreu del món. A causa de les restriccions del coronavirus no planegen visitar, per ara, els centres, però sí que ho faran en el futur.