RESPONSABILITAT

Dalma, la veu cantant del clan Maradona

La filla actriu de l'astre futbolístic, de 33 anys, es perfila com a capitost del dispers i contradictori grup familiar

zentauroepp56051148 icult201201172937

zentauroepp56051148 icult201201172937

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«Per a mi, ara obre el calaix i s’aixeca». Dalma Maradona estava tan acostumada als miracles del seu pare que fins i tot es va atrevir a imaginar l’impossible: la resurrecció. La mort de Maradona va esgarrifar el món, però ella va veure com s’enfonsava el món personal que havien construït. Dalma té 33 anys, una filla, Roma, i un perfil que la diferència dels altres fills reconeguts per l’astre, la seva germana Gianinna, i els seus mig germans Diego Junior, Jana i Dieguito Fernando. «Soc la primera Maradona amb un títol universitari». Per aquestes hores es perfila com la veu cantant del dispers i contradictori clan, fins i tot per sobre de la seva mare i exdona de l’extint jugador, Claudia Villafañe.

«Que ningú es posi cap medalla per treure Maradona de la droga, a mi em va treure Dalma», va arribar a dir alguna vegada el pare sobre aquells dies del canvi de segle en què va estar en coma. La primera de les filles ha recordat més com, de nena, colpejava la porta del bany i, a crits, li demanava al pare que sortís. De vegades l’esperava de matinada a la porta de casa per mirar malament l’home quan tornava drogat i de gresca. Es recorda també fent-li preguntes sobre la seva malaltia que el deixaven sense respostes. Però mai va acceptar el paper de salvadora personal. «No vaig ser només jo, sinó Gianinna i la meva mare també».

Actriu

Dalma es va graduar a la Universitat Nacional de les Arts (UNA), en la carrera de Teatre. Actuar li va permetre desdoblar-se i poder mirar el mite des d’un altre lloc, l’escenari. Vuit anys enrere va ser protagonista i autora de ‘La hija de Dios’. El ‘biodrama’ li va permetre mostrar-se davant els altres des d’un lloc descarnat. Sobre les taules, Dalma va dir les mateixes coses que degué pensar a l’observar el cos inert del pare. «Et dec una disculpa gran com una casa perquè t’exigia més del normal, perquè et desafiava sense entendre’t, perquè et feia plorar quan no volia fer-te un petó».

Dalma, de nena, en braços de Diego Armando Maradona

Ella va actuar i va escriure com si es tractés d’una ofrena. «Jo, si em moro, vull tornar a néixer i vull tornar a ser filla de Diego Armando Maradona. Que no és Déu, és el meu pare». El públic llavors va poder endinsar-se en plecs de l’univers Maradona entre la sorpresa i la compassió. Quan Dalma va complir 12 anys, el ja exjugador la va portar al carrer per mostrar-li el regal que li havia fet: era un cotxe luxós. «Pare, no sé conduir», li va dir. «Bé, que el condueixin els teus amics», li va dir ell, i va ser l’adolescent la que va haver de posar-hi el sentit comú. «Pare, els meus amics també tenen 12 anys...».

El llibre i el teatre la van ajudar a elaborar la seva condició de ‘filla de Déu’. Però hi va haver un moment en què li va tocar prendre partit en la disputa que Maradona li va entaular a Claudia Villafañe. De sobte, el pare va disparar amb la seva llengua filosa al cor dels seus sentiments. «Del meu pare prefereixo no dir-ne res, perquè és obrir una porta que després no suporto», va dir el 2018, com si estigués reescrivint el seu propi llibre.

Sempre present

Notícies relacionades

Dalma mai va tallar llaços amb Maradona. A la seva manera hi va ser sempre present, fins i tot a costa de l’entorn que, suposava, va accelerar la seva perdició. Durant els últims dies, potser entreveient el desenllaç, va exigir a aquest cercle que el blindava que no el deixés caure. La mort la ubica ara davant circumstàncies impensades. La justícia busca aclarir les circumstàncies de la defunció i ella, al capdavant dels seus germans, medita si es presentarà davant els tribunals com a damnificada. Alhora, la discussió sobre l’herència i el maneig del nom Maradona oferirà altres controvèrsies. De moment, hi ha quatre joves que reclamen la paternitat de Maradona.

Diumenge passat, Dalma va anar a l’estadi del Boca Juniors i va ocupar la llotja preferencial que tenia el seu pare. L’equip dels seus amors jugava amb els Newells Old Boys, curiosament el club de Leo Messi. Edwin Cardona va anotar el seu gol i va anar, amb els seus companys, a festejar-lo davant ella, que no va poder contenir l’emoció i es va negar en el seu propi plor. «¡Ja et trobo a faltar, pare!», li havia ‘escrit’ uns dies abans al seu compte d’Instagram. A les xarxes socials li va fer una promesa que pensa complir. «¡Aguantaré aquí, sense aquesta part del meu cor que et vas endur ahir! ¡Estic destruïda però tiraré endavant!  Espera’m allà. Ja ens veurem, mentrestant vaig practicant. La vida és una estoneta, així que ens veiem aviat.

Temes:

Maradona