EL 31 D'OCTUBRE

Elionor compleix els 15 amb reptes «diferents» dels del seu pare

La primogènita de Felip i Letizia corona l'adolescència amb nous reptes en la seva formació com a hereva del tron d'Espanya

montaje-leonor

montaje-leonor

6
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La princesa Elionor compleix 15 anys el 31 d’octubre. Tutelada pels seus pares, Felip VI Letizia, l’hereva al tron espanyol corona l’adolescència, època en què li esperaran nous reptes i experiències. L’estiu passat, durant un acte a Palma, una nena va preguntar a Elionor què volia ser de gran, i la Reina va contestar per ella que seguirà els passos indicats per convertir-se en un futur en la reina d’Espanya.

La referència és el seu pare, el rei Felip, i l’educació que va rebre fa 37 anys, quan tenia la seva mateixa edat i es va començar a dilucidar la seva formació acadèmica i militar. No obstant, l’època és «diferent» i «la princesa no ha de seguir els mateixos passos que va seguir el seu pare a la seva mateixa edat», afirmen fonts de la Zarzuela, que afegeixen que «ara no existeix aquesta pressió per complir aquests tempos, ja que són generacions diferents i el país, el món, ha canviat». A més, la situació de pandèmia ha fet que no es pugui planificar gaire més allà del dotze d’octubre de l’any que ve, els pròxims Premis Princesa d’Astúries i els actes de la Fundació Princesa de Girona, «que solen ser molt participatius, que és just el contrari que el que marca ara la norma de salut pública», diuen des de la Casa del Rei. 

«La princesa no ha de seguir els mateixos passos que va seguir el seu pare a la seva edat»

Sigui com sigui, en aquests últims mesos a la princesa d’Astúries i Girona se l’ha vist més gran que mai i en el seu segon discurs públic a Oviedo ha demostrat gran aplom i professionalitat, tal com ha recollit la premsa internacional. Fa només uns dies, la capçalera francesa ‘Paris Match’ es fixava en els progressos de Elionor de Borbó, aplaudint les seves paraules cap a les víctimes i afectats pel coronavirus i fixant-se també en els seus primers talons –uns salons ‘nude’ de la marca il·licitana Elodie Shoes–, un ‘look’ amb què «demostra que ja no és una nena», observava la publicació.

FOTOGALERIA: ELIONOR, LA SEVA EVOLUCIÓ EN 15 IMATGES

Elionor és una alumna excel·lent, reflexiva i molt perfeccionista. Des de setembre estudia 4t d’ESO a l’institut de Santa María dels Rosales, a Aravaca, Madrid (la seva germana, la infanta Sofia, estudia al mateix centre 2n d’ESO). El curs va començar havent de guardar quarantena per un cas positiu de Covid entre els seus companys. Tot i que Casa del Rei no facilita informació sobre l’educació de les filles dels Reis, no seria estrany que la princesa es decantés per la branca de lletres l’any que ve, quan comenci batxillerat. Així ho van fer els seus pares en el seu moment. També rep classes de les llengües cooficials de l’Estat, l’any passat va demostrar que domina el català durant la l’entrega dels Premis Princesa de Girona.

Confirmació a l’escola

Amb 9 anys, va fer la primera comunió vestida amb l’uniforme escolar a l’església del mateix centre, i s’espera que aquest any rebi la confirmació, igual que els seus companys de curs. Fa anys, aquest sagrament s’impartia abans. El seu pare, sense anar més lluny, es va confirmar als 10, a la Zarzuela, i va tenir de padrí el rei emèrit Joan Carles.

El setembre del 2018 Elionor va estrenar la seva agenda oficial amb un viatge a Astúries en què va estar acompanyada dels seus pares i la seva germana. Llavors se celebraven els 1.300 anys del regne d’Astúries i els centenaris de la coronació de la verge de Covadonga. Més o menys des de la mateixa data Elionor acostuma a situar-se a la dreta del Rei en els actes institucionals, com mana el protocol, i la seva germana petita, al costat de Letizia.

Fonts de Defensa donen per fet que, com Elionor serà cap de les Forces Armades, hauria de rebre formació militar

«D’aquí a final d’any no hi ha res més previst a l’agenda d’Elionor –asseguren a la Zarzuela–, de moment, ningú planteja viatjar enlloc», tot i que per a l’any que ve, si la situació sanitària ho permet, podria fer la seva primera visita a Santiago amb motiu de l’Any Xacobeo i complir la tradició d’abraçar l’apòstol. Així ho va fer el seu pare, que als 15 va tenir la seva ‘presentació internacional’ a Cartagena de Indias (Colòmbia).  El viatge oficial a l’estranger per a Elionor haurà d’esperar, si bé tant ella com la seva germana ja han assistit diversos estius a campaments als EUA –experiències que han descrit com «molt divertides»–, cosa que podria ser l’avantsala d’un futur curs a l’estranger, tal com va fer el seu pare, que el 1985 es va graduar en el ‘college’ canadenc de Lakefield.

¿Formació militar?

Notícies relacionades

Aquest estiu, les fotos i vídeos d’Elisabet, l’hereva de Bèlgica, vestida de caqui i amb un fusell d’assalt durant les seves classes en l’acadèmia militar, van posar sobre la taula la pregunta sobre quan veuríem Elionor així. Fonts de Defensa han explicat a aquest diari que donen per fet que com que serà cap de les Forces Armades hauria de rebre formació militar. No obstant, també confirmen que la Casa del Rei encara no s’ha posat en contacte per abordar la formació militar que podria rebre la princesa [l’educació de l’hereva és competència de la Casa del Rei, però també del Govern]. El seu pare, per exemple, tenia 17 anys quan va iniciar la seva formació castrense a les acadèmies militars dels tres Exèrcits després de finalitzar COU.


ELS ALTRES ‘TEEN ROYALS’ D’EUROPA

Cristià de Dinamarca (comte de Monpezat)

El primogènit de Frederic i Mary de Dinamarca va complir 15 anys el 15 d’octubre, i amb motiu de l’efemèride ha estrenat retrats oficials vestit en què posa com un model professional. L’hereu al tron danès, per darrere del seu pare, és el gran de quatre germans. És un jove simpàtic, esportista i molt familiar. Fins al 2013, era l’únic futur hereu home de les monarquies europees (fins que van néixer els hereus del Regne Unit i Mònaco, Jordi de Cambridge, fill de Guillem i Caterina, i Jaume de Mònaco, fill d’Albert II i Charlène, respectivament). Com a dada curiosa: el príncep va aparèixer en un capítol de la 29a temporada de ‘Los Simpson’.

Elisabet de Bèlgica (duquessa de Brabant)

A l’octubre –el 25– també compleix anys l’hereva del tron belga, que va venir al món el 2001. És la primogènita dels reis Felip Matilde. Té tres germans, els prínceps Gabriel, Emmanuel i la princesa Eléonore. L’agost passat es van difondre les fotos de la princesa, vestida de camuflatge en maniobres castrenses, ja que va començar la seva formació militar a la Reial Acadèmia Militar de Bèlgica. Allà estudiarà durant un any fins que comenci la seva formació universitària. Per entrar no ha hagut de sotmetre’s a les proves d’ingrés i durant la seva estada no rebrà cap tipus de remuneració. 

Caterina Amàlia d’Holanda (princesa d’Orange)

La filla gran del rei Guillem Alexandre i la reina Màxima Zorreguieta complirà els 17 al desembre. Té dues germanes petites: Alexandra (nascuda el 2005) i Ariadna (2007), amb qui comparteix aficions: muntar a cavall, jugar a l’hoquei i tocar el piano. Amàlia va cursar la primària i, ara, la secundària en els mateixos centres públics on va anar el seu pare. La princesa parla neerlandès, anglès i espanyol, l’idioma de la seva mare, nascuda a l’Argentina. Ha patit l’assetjament d’alguns mitjans de premsa i internautes a causa del seu pes. La revista argentina l’estiu passat ‘Caras’ va haver de disculpar-se per qualificar Amàlia de ‘plus size’.

Íngrid Alexandra de Noruega

Des del moment del seu naixement, el 2004, ostenta el títol de princesa de Noruega i ocupa el segon lloc en la línia de successió al tron després del seu pare, el príncep hereu Haakon Magnus, i per davant del seu germà petit, el príncep Sverre Magnus, i de la seva tia, la princesa Marta Lluïsa de Noruega. El seu primer nom es va elegir per ser molt comú entre la reialesa escandinava i per ser també molt present en la família de la seva mare, la princesa consort Mette-Marit. El rei Felip VI és un dels seus sis reials padrins, i tot i que per problemes d’agenda no va poder assistir al seu baptisme, sí que va acudir a la seva confirmació a palau, l’agost del 2019.