NOU ÀLBUM D'UNA ARTISTA D'ÈXIT

Vanesa Martín es dona una rebolcada de vida

La cantautora malaguenya reapareix amb 'Siete veces sí' i «les emocions a flor de pell» davant el confinament

zentauroepp55532334 madrid  22 10 2020   la cantante vanesa mart n durante la en201023162449

zentauroepp55532334 madrid 22 10 2020 la cantante vanesa mart n durante la en201023162449 / Luca Piergiovanni

3
Es llegeix en minuts
Javier Herrero / Efe

El set és definitivament un nombre màgic, reflexiona Vanesa Martín davant el setè àlbum d’estudi de la seva carrera, un miracle impredictible i sobrevingut que no hauria d’haver arribat en aquest 2020, però que va néixer «amb les emocions a flor de pell» com a resposta al passat confinament. «Tinc necessitat de viure. M’ho demanen la meva sang, el meu cor i la meva pell, i això està plasmat en aquest disc», explica la compositora i intèrpret malaguenya, una de les de més èxit comercial a Espanya, davant la publicació aquest divendres de ‘Siete veces sí’ (Warner Music).

«Em vaig tancar a casa i amb l’emoció a flor de pell vaig començar a escriure i a escriure, a tocar i a tocar». / EFE

Aquest any, explica a continuació, el volia dedicar a descansar, a omplir-me d’experiències i «a estar pel món». «Volia anar a Puerto Rico, quedar-me a viure tres mesos a Mèxic i tres més a Miami, i escriure allà fent equips de composició amb gent, arreglar cançons amb diferents productors...», rememora resignada Martín (Màlaga, 1980). Acabada d’arribar d’un breu pas pels Estats Units a principis de març, la realitat de la pandèmia de la Covid-19 es va fer innegable i, veient com s’estaven posant les coses, va agafar el cotxe i va tornar a la seva Màlaga natal, per al que en principi «havia de ser una setmana».

«Em vaig tancar a casa i, amb l’emoció a flor de pell i aquesta incertesa, vaig començar a escriure i a escriure i a tocar i a tocar», explica sobre un àlbum «cent per cent malagueny, casolà i sense cap pressió ni pretensió, jugant a veure què tal», gestat sobretot durant el confinament i facturat amb dos vells coneguts, els productors José Marín i Tony Romero.

Així s’entén millor el resultat, ja que «d’una banda té molta intimitat, molta emoció i misteri, i d’una altra, una necessitat d’expansió, de llibertat i de volar, d’esprémer cada minut com si fos l’últim, perquè la vida quan menys t’ho esperes et fa ‘pum’», assenyala. D’això en deixen constància temes catàrtics com el senzill ‘Y vuelo’, dels pocs temes que tenia mig esbossats abans del tancament («Va néixer d’un moment eufòric en plena gira del 2019, per poder continuar creixent», revela).

Experiències alienes

En altres talls filtra com a seus moments i experiències aliens, com la discussió d’una parella en un carrer de Dublín (la inicial ‘Despedida y cierre’) o el relat de superació de Cisco, que va patir una lesió medul·lar en un accident de ‘snowboad’, moment en què la seva parella, la Raquel, es va convertir en les seves cames (‘Salto mortal’).

«Jo sempre hi poso la meva veritat, i quan la gent escolti temes com ara ‘Eterno’, s’adonarà de per què per a mi és important, que tracta de no voler adonar-te d’una història d’amor que se t’ha mort entre les mans, de voler seguir allà, una cosa que ens ha passat a tots», confessa.

A diferència del previ ‘Todas las mujeres que habitan en mí’ (2018), no hi ha culpa entre les emocions d’aquest disc. «La vaig enviar costa avall i sense frens. No es pot forçar l’amor», afirma la compositora davant un àlbum en el qual «hi ha passat, present i futur, hi ha lluita i hi ha acceptació, perquè hi ha molt viatge interior: què som, quant ens val la pena fer el que fem...».

Vanesa Martín és una de les cantants espanyoles de més èxit comercial. / EFE

Martín ha buscat entre els seus quaderns per rescatar qüestions que s’havien quedat pendents de tractar en altres àlbums i també estils nous que aborda amb naturalitat, com el toc ‘funky’ de ‘Tú no tienes que cuidarme’, el ‘country’ de ‘Todo cambia’ o aquest ‘swing’ de les velles balades de ‘Seis puertas’.

Notícies relacionades

«Amb aquest disc li dic set vegades que sí a la música, a tornar a pujar cada nit a un escenari, a la meva família, al meu entorn, a l’amor sense prejudicis i amb la llibertat més gran, a voler millorar en cada pas i a disfrutar-ho com si fos l’últim que faig», diu qui serà protagonista d’un dels especials musicals de TVE per Nadal.

Conscient que són temps incerts per a la música en directe, ja pensa a iniciar la gira de presentació de l’àlbum a finals de març o primers d’abril. «Jo assajaré amb els meus músics i ho tindré tot previst», diu davant una treball que, fins i tot havent nascut en aquests temps, «està enfocat cent per cent al viu» per donar-li a la gent «una rebolcada de vida».