ARTISTA REDIMIT

Ben Affleck purga el seu alcoholisme en pantalla

L'actor estrena 'The way back', història de redempció d'un addicte a la beguda.

zentauroepp54362910 pla general d una instant nia de the way back  de gavin o co200806123748

zentauroepp54362910 pla general d una instant nia de the way back de gavin o co200806123748 / Cedida per Warner Bros

3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Després de guanyar l’Oscar amb el seu amic Matt Damon pel guió d’‘El indomable Will Hunting’, el 1997, Ben Affleck semblava que es menjaria el món. Cert que després ha tingut altres èxits artístics i comercials, com un nou Oscar, aquesta vegada en la categoria de millor pel·lícula, pel seu tercer film com a director, ‘Argo’ (2012). Però els últims anys en la carrera i vida personal de l’actor i realitzador, que el pròxim 15 d’agost compleix 48 anys, han sigut qualsevol cosa menys una bassa d’oli. El film que estrena aquest cap de setmana, ‘The way back’, sembla un autoretrat de redempció: encarna una antiga estrella del bàsquet aniquilada per l’alcohol que intenta redimir-se entrenant un equip de l’institut. Una història clàssica i sempre efectiva. Una història real com la vida mateixa d’Affleck.

L’èxit comporta fama i diners. En el seu cas, com el de tants altres, també addiccions diverses. El 2001 va ingressar en el Promises Rehabilitation Center de Malibu a causa dels seus problemes amb la beguda. No li anaven malament les coses llavors en la seva carrera cinematogràfica: estrenava ‘Pearl Harbor’ i rodava ‘Pánico nuclear’, tot i que tenia tants admiradors com detractors i acostumava a encapçalar les llistes de nominats als premis Razzie per les pitjors pel·lícules i interpretacions de cada any.

La relació sentimental amb Jennifer Garner, actriu amb qui va coincidir a ‘Daredevil’ el 2003, semblava haver-li aportat estabilitat. Ella triomfava a la televisió amb la sèrie ‘Alias’. Tenen dues filles i un fill. Es van casar el 2005. Es van separar, es van reconciliar i es van tornar a separar. Van anunciar el divorci el 2015, tot i que van intentar viure junts perquè la situació afectés com menys millor els seus fills. El 4 d’octubre del 2018 va arribar la separació legal i definitiva.

Les crítiques per ‘Batman’

Convertir-se en el nou Batman cinematogràfic el 2016, i voler agafar les regnes de la franquícia iniciada amb el film ‘Batman v. Superman: El amanecer de la justicia’, no va ajudar gaire al seu equilibri personal. Els fanàtics del còmic i de les pel·lícules de Tim Burton no van esperar ni a veure’l en pantalla: es van acarnissar amb Affleck tot just anunciar Warner que era l’actor elegit per encarnar Batman/Bruce Wayne. La veritat és que no està malament. O no està pitjor que George Clooney a ‘Batman i Robin’ o que Val Kilmer a ‘Batman forever’. Malgrat l’èxit, Affleck continua destil·lant una certa aura de perdedor. De vegades l’ha rendibilitzat: va ser excel·lent a ‘Hollywoodland’ (2006) interpretant George Reeves, el mediocre actor que es va suïcidar el 1959 després d’haver encarnat precisament Superman en una exitosa sèrie televisiva dels 50.

La ruptura amb Garner va ser el pitjor. A principis d’aquest any, quan la Covid-19 encara era un rumor, Affleck va acceptar ser entrevistat en el ‘New York Times’ i va dir que divorciar-se de Garner és l’únic que mai podrà superar. Parla de llàstima i vergonya d’ell mateix perquè l’alcoholisme va malmetre aquella relació. Parla de menysprear-se i tenir l’autoestima per terra. Ni ingressar de nou en un sanatori per a una cura de desintoxicació, una cosa que li havia demanat reiteradament Garner ja estant separats, va assortir l’efecte esperat.

Divorci amb Garner, relació amb De Armas 

Notícies relacionades

Garner el va portar personalment al centre. Només quan en va sortir es va accelerar el procés de divorci; va ser una decisió compartida. Affleck va abandonar llavors Batman, tot i que acaba de tornar a la cleda dels superherois amb un nou film dirigit per Zack Snyder, i es va abandonar a ell mateix. Va tenir una important recaiguda a finals del 2019, durant un altre procés de rehabilitació, i les imatges del seu lamentable estat d’embriaguesa van ser difoses per TMZ, el portal dedicat a airejar notícies de celebritats.

 En el pla afectiu, Affleck sembla recuperar-se al costat d’Ana de Armas en la qual ha sigut considerada la relació de l’any. Garner beneeix aquesta relació. Mentrestant, l’actor desfila des d’aquest cap de setmana per les pantalles espanyoles interpretant un esportista que aconsegueix vèncer el seu alcoholisme. Veurem si la ficció és igual que la realitat.