'PERFORMANCE' A LONDRES

Vivienne Westwood, engabiada com un canari per demanar la llibertat d'Assange

La dissenyadora de moda, de 79 anys, organitza una protesta davant Old Bailey en favor del fundador de WikiLeaks

vvvvvv vid 21 135617 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La dissenyadora Vivienne Westwood, de 79 anys, vestida de groc canari, s’ha tancat en una gàbia gegant davant el jutjat d’Old Bailey d’Anglaterra, en una ‘performance’ per donar el seu recolzament al fundador de WikiLeaks, Julian Assange, els advocats del qual encara lluiten perquè no se l’extradeixi de la Gran Bretanya als Estats Units.

«Soc Julian Assange», diu un dels cartells que Westwood ha portat al carrer. Amb un megàfon, a més ha cridat a la gent que passava per allà: «No és un crim dir la veritat» i «Soc el canari a la gàbia». Amb el seu vestit pantaló de color groc ha volgut simbolitzar el canari de la gàbia que s’utilitza per detectar gasos en una mina de carbó, com a símbol per representar la difícil situació en què es troba Assange.

El periodista, de 49 anys, està actualment empresonat al centre HMP Belmarsh, una presó al sud de Londres, mentre es dirimeix si és extradit o no als Estats Units, on se’l vol jutjar per presumpte espionatge i per la filtració d’uns 250.000 documents confidencials relacionats amb les guerres de l’Iraq i l’Afganistan. El ‘hacker’ australià insisteix que la seva persecució és per motius polítics.

Westwood, amb el cartell de «Jo soc Assange», en la protesta que ha organitzat aquest dimarts a Londres. / AFP / NIKLAS HALLE’N

Venda de samarretes

Fa molts anys que Westwood, tota una institució al món de la moda dins i fora de la Gran Bretanya, defensa la causa d’Assange. El 2012, per exemple, va treure a la venda unes samarretes en recolzament a l’activista quan aquest es va refugiar a l’ambaixada de la República de l’Equador a Londres i va sol·licitar des d’allà asil polític per evitar, llavors, l’extradició a Suècia. En aquell moment tenia oberta una causa per delictes de violació, abusos sexuals i coacció, si bé va ser sobreseguda més tard, el 2017.

L’any passat, els Estats Units van començar els procediments d’extradició després de ser expulsat de l’ambaixada equatoriana de Londres, on havia estat amagat durant gairebé set anys.

Heroi o malvat

Notícies relacionades

Assange va arribar als titulars internacionals a principis del 2010 quan WikiLeaks va publicar un vídeo militar classificat dels EUA que mostrava un atac el 2007 d’helicòpters Apache a Bagdad en què van morir una dotzena de persones, inclosos dos periodistes de Reuters.

Per alguns, com Westwood o altres famosos, com Pamela Anderson, Assange és un heroi per exposar públicament els abusos de poder d’alguns estats i per defensar la llibertat d’expressió. Però per d’altres, és un rebel perillós que ha soscavat la seguretat dels Estats Units.