Eleccions als EUA

Kanye West, a llàgrima viva en el seu primer acte de campanya electoral

El raper canvia la túnica per l'armilla antibales en un míting polèmic on ha parlat sobre avortament, les armes i l'esclavitud

Rapper Kanye West gets emotional as he holds his first rally in support of his presidential bid in North Charleston, South Carolina, U.S. July 19, 2020.  REUTERS/Randall Hill

Rapper Kanye West gets emotional as he holds his first rally in support of his presidential bid in North Charleston, South Carolina, U.S. July 19, 2020. REUTERS/Randall Hill / RANDALL HILL (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest diumenge el raper Kanye West va canviar la túnica ‘nude’ dels seus serveis dominicals ‘cools’ per l’estil ‘marine’, amb armilla antibales i un número ‘2020’ perfilat al cap, en el seu primer acte de campanya després d’anunciar la seva candidatura a la presidència dels EUA. Uns centenars de veïns de Carolina del Sud van acudir amb invitació i mascaretes a l’acte, en què van poder veure plorar a llàgrima viva el músic i magnat de les vambes, a més de marit de Kim Kardashian. L’auditori, dret –no hi havia cadires– i sense guardar la més mínima distància de seguretat, va anar fent mutis pel fòrum a mida que el cristià renascut de  ‘Jesus is king’ (2019) balbucejava idees inconnexes i peregrines com que si arriba a la Casa Blanca donarà un milió de dòlars a les dones que tinguin un fill.  Així de clar.

West, que amb l’anunci que es presentaria a les eleccions del novembre va provocar a principis d’aquest mes una gran polèmica sobre si simplement buscava publicitat o fins i tot afavorir les opcions de reelecció del president nord-americà, Donald Trump, va estrenar la seva incipient campanya a la localitat de North Charleston.

Un discurs estrany

Amb la seva armilla antibales amb la paraula ‘seguretat’ combinada amb unes vambes d’última generació, l’artista va abordar temes de diversa índole. Preguntat des de l’audiència sobre l’avortament, West es va posar a plorar al recordar com el seu pare va voler interrompre l’embaràs de la seva mare i que ell va pensar a fer el mateix quan la seva dona, Kim Kardashian, es va quedar embarassada. «Gairebé vaig matar la meva filla North», va revelar.

«El meu pare volia que la meva mare avortés. Però la meva mare em va salvar la vida. No hi hauria hagut Kanye West perquè el meu pare estava massa ocupat», va declarar el cantant, que es va enfonsar en aquell moment. [Es pot recordar que el pare del raper, Ray, va ser membre dels Black Panthers, i un dels primers fotoperiodistes negres del diari ‘The Atlanta Journal-Constitution’. Per la seva banda, Donda, la seva mare, va ser la primera dona afroamericana del departament d’anglès de la Universitat de Chicago].

Després va parlar de forma inintel·ligible durant un minut i després va exclamar: «¡Gairebé mato la meva filla! ¡Gairebé mato la meva filla!». 

No obstant, el raper va precisar que creu que l’avortament ha de ser legal, però va proposar una cosa anomenada «augment màxim», que consistiria a donar «un milió de dòlars o alguna cosa així» a les dones que tinguessin un nadó per dissuadir-les d’interrompre l’embaràs.

Armes i esclavitud

Un altre punt del seu controvertit míting va ser quan va afirmar que la cèlebre abolicionista afroamericana Harriet Tubman, que al segle XIX va participar en una xarxa clandestina per treure del sud dels EUA desenes de negres, «en realitat no va alliberar mai els esclaus», sinó que «va fer que anessin a treballar per a una altra gent blanca».

Alguns dels passatges del seu discurs van circular per les xarxes socials aixecant polseguera, i algunes persones, fins i tot, han començat a especular sobre la salut mental del cantant. Imagineu la magnitud del deliri.

Una usuària afroamericana de Twitter, per exemple, identificada com Toe Knee, ha difós un vídeo amb un tall del míting sobre l’abolicionista: «Kanye va dir això i me’n vaig anar immediatament. Vaig anar-hi a riure una mica i ho vaig aconseguir. Però quan va començar a faltar al respecte, per mi es va acabar», ha escrit.

Un altre dels seus temes fetitxe, les armes, també va sortir a col·lació en l’acte del guanyador de 21 Grammys. A més de pronunciar-se en contra d’un augment del control a l’afirmar que «disparar pistoles és divertit», va deixar anar que si la gent deixés de tenir armes altres països podrien envair els EUA i «esclavitzar» la seva població.

De fan a rival del seu estimat Trump

West havia anunciat la seva candidatura a la presidència el 4 de juliol a Twitter, si bé, dos anys abans, durant una trobada amb el mandatari Donald Trump a la Casa Blanca, el raper es va posar una gorra amb el lema del multimilionari «Make America great again» (‘Tornar la grandesa als Estats Units’). Ara, no obstant, assegura haver retirat el seu recolzament al republicà.

Notícies relacionades

West no ha arribat a temps per inscriure’s en la llista oficial de candidats en diversos estats, però almenys figura en la d’Oklahoma.

Alguns observadors creuen que la seva campanya podria perjudicar la del candidat demòcrata Joe Biden, sobretot en els estats més disputats, en què Trump va guanyar per la mínima el 2016 i on els sondejos el situen actualment darrere de l’exvicepresident de Barack Obama.