Deu coses que cal saber de Kanye West

El raper projecta el seu egocentrisme cap a la Casa Blanca, on espera rellevar Trump, i ens diverteix més amb els seus acudits que amb els seus discos

kayne-west / periodico

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

1. CADELL DE ‘PANTERA NEGRA’

El seu pare, Ray, va ser membre dels Black Panthers, així com un dels primers fotoperiodistes negres del diari ‘The Atlanta Journal-Constitution’. La seva mare, Donda (morta el 2007), la primera dona afroamericana del Departament d’Anglès de la Universitat de Chicago.

2. LÍDER DES DEL BRESSOL

A l’escola, els seus companys ja el seguien i veien en ell un líder natural, com li agrada recordar. Els seus pares es van divorciar quan tenia 3 anys i Kanye, nascut a Atlanta, Geòrgia (8 de juny de 1977), es va traslladar a Chicago amb la seva mare. Als deu anys va passar un curs a Nanjing (Xina), on ella va impartir classes.

3. PRODUCTOR ABANS QUE DIVO

Molt abans de començar com a cantant, es va fer un nom com a productor: Jay-Z, Alicia Keys, Janet Jackson... Donada aquesta intensa activitat, i l’accident de cotxe que va patir al quedar-se adormit mentre conduïa de nit després d’una sessió de gravació, el seu primer disc, ‘The college dropout’, es va postergar fins al 2004.

Kanye West, disposat a emprendre un  / TÀSSIES / sinuós recorregut: del rap a la Casa Blanca.

4. AMIC DE LA FRASE LAPIDÀRIA

Kanye, conegut també com a Ye o Yeezy, ens ha delectat amb sentències de calibre gruixut, com «si la Bíblia s’escrigués avui, jo hi sortiria» o «Soc la Coca-Cola, el Walt Disney i el McDonald’s de la música».

5. EN DEFENSA DE MICHAEL JACKSON

Va honrar la memòria de l’autor de ‘Thriller’ quan va veure la llum el documental ‘Leaving Neverland’, amb acusacions d’abús sexual. «No s’hauria de permetre que cap companyia faci caure els nostres herois», va afirmar, fidel al seu ídol.

6. EL DISC DEL SEGLE

Mentre la seva fama s’ha desbocat, el seu encert artístic ha decaigut. Mentre ‘My beautiful dark twisted fantasy’ (2010) és considerat un dels millors àlbums del segle XXI, ‘Jesus is king’ (2019) s’ennuega amb les seves expansions gòspel de cristià renascut. El seu pròxim àlbum, ‘God’s country’, apunta en la mateixa i poc emocionant direcció.

7. DISSENYADOR DE MODA

El 2009 va dissenyar les sabatilles Air Yeezys, llançades a través de Nike, i va presentar la seva línia de calçat amb Louis Vuitton. La marca Yeezy es va aliar després amb Adidas. La Fashion Week de París va ser la llançadora de la seva primera col·lecció de moda femenina.

8. PARELLA DE XOC

El 2010 va aparèixer en un videoclip de la celebritat televisiva Kim Kardashian, ‘Jam (Turn it up)’, i quatre anys després la seva amistat va pujar a l’altar. Estrident parella, batejada pels mitjans com a ‘Kimye’, que ha tingut quatre fills. Va prodigar el seu sisè aniversari a Twitter. «Un ‘per sempre’ està per venir. Fins al final».

9. LA POLÍTICA ÉS UNA FESTA

Notícies relacionades

Històric fan de Trump, aquesta setmana s’ha desmarcat anunciant el seu assalt a la Casa Blanca com a candidat del seu Partit (o Festa) de l’Aniversari (Birthday Party). ¿Cop d’efecte o cortina de fum? El termini perquè s’inscriguin els candidats independents ha vençut a diversos estats.

10. CONTRA LA VACUNA DE LA COVID

Ha declarat a ‘Forbes’ que la vacuna contra la Covid-19 (malaltia que va patir al febrer) és «la marca de la bèstia» i que forma part d’un pla per «posar-nos microxips». L’objectiu últim, segons el seu parer, és impedir «que puguem creuar les portes del cel».