ELS ENIGMES DEL 'CAS EPSTEIN'

Els tèrbols secrets de Ghislaine Maxwell

La nòvia, «millor amiga» i segons la fiscalia còmplice de Jeffrey Epstein coneix com ningú la xarxa de pederàstia i sap qui la va utilitzar

«Seduïa, atreia noies menors, fent que hi confiessin, i després les entregava a la trampa que havien preparat», acusa la fiscalia

zentauroepp54049964 gente new york city  ny   march 15  jeffrey epstein and ghis200710190522

zentauroepp54049964 gente new york city ny march 15 jeffrey epstein and ghis200710190522

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Nou Hampshire és lloc perfecte per amagar-se. Ho saben els guionistes de ‘Los Soprano’ o ‘Breaking Bad’, que hi van refugiar Vito Spatafore i Walter White. També ho va pensar en la vida real una dona de 58 anys que al desembre va comprar a Bradford, amb més d’un milió de dòlars en efectiu, ‘Amagada’, una propietat de 63 hectàrees, amb mansió i vistes als turons de la muntanya Sunapee, que la immobiliària Sotheby’s descrivia com a «increïble retir per a l’amant de la naturalesa que també voltotal privacitat».

Aquesta dona era, sense que ho sabessin els 1.700 veïns, Ghislaine Maxwell, la que a principis dels anys 90 va ser la nòvia i després durant dècades la «millor amiga», associada i animadora de la vida social de Jeffrey Epstein a Nova York, Florida, Nou Mèxic, Londres o el Carib. Era també qui, segons les autoritats, va ajudar a crear i operar la màquina d’explotació sexual de noies menorsdel financer, que abans de ser jutjat va morir en una cel·la en un cas que es va dictaminar com un suïcidi. I Maxwell, que en paraules de William Sweeney, de l’FBI, es «va escapar a una esplèndida propietat, mantenint una vida de privilegi mentre les seves víctimes viuen amb el trauma»,ja no es pot amagar més.

El 2 de juliol més de 20 agents armats i policies van esbotzar la seva porta» i se la van emportar emmanillada. En roda de premsa, la fiscal novaiorquesa Audrey Strauss va denunciar que«seduïa, atreia noies menors, fent que confiessin en ella, i després les entregava a la trampaque ella i Epstein havien preparat». I per això serà imputada aquest dimarts amb sis càrrecsvinculats a l’abús de tres de les víctimes (una de només 14 anys), que poden comportar 35 anys de presó.

Risc de fuga

Maxwell compareixerà davant la jutge per vídeo des de l’infameCentre de Detenció Metropolità de Brooklyn, on és en vigilància constant, en una cel·la compartida i, segons l’agència Associated Press, amb un uniforme carcerari de paper i sense llençols per evitar un final com el d’Epstein. I és on la vol la fiscalia, que pretén evitar tant sí com no que se li permeti sortir en llibertat sota fiança, al·legant que presenta un«risc extrem de fuga», ja que no té llaços ni família als Estats Units i sí tres passaports: dels EUA, el Regne Unit i França.

Jeffrey Epstein, en un foto d’un fitxer policial del març del 2017.

A França va néixer la menor dels nou fills de l’heroi de guerra i polèmic magnat editorial Richard Maxwell. A Anglaterra es va criar en una mansió de 53 habitacions, va estudiar a Oxford i va portar una vida de luxe. I a Nova York, va arribar a principis dels 90, poc després que el tabloide ‘Daily News’ fos comprat pel seu pare, que va morir a les Canàries el 1991 al caure del seu iot ‘Lady Ghislaine’ en un accident que la seva filla ha qüestionat com a tal, i després del qual es va saber que haviarobat milions de les pensions dels seus treballadors i havia sigut triple agent per a l’espionatge britànic, israelià i rus.

Robert Maxwell, pare de Ghislaine i magnat de la premsa, misteriosament mort a les Canàries el 1991. / AFP

La relació de Maxwell amb Epstein va ser primer romàntica, i desprésd’amistat  i aliança. Amb ell va reprendre la vida de luxe que els 100.000 dòlars anuals d’assignació no li permetien. Es va fer, segons l’han descrit, la «senyora de la casa».I amb ella es va animar la vida social del financer. Era, s’ha escrit,«encantadora, picant, fantàsticament entretinguda, divertida»,la que atreia les celebritats, la que va introduir en el cercle d’Epstein amics seus, com el príncep Andreu d’Anglaterra.

El príncep Andreu d’Anglaterra, implicat en la trama de pederàstia que va teixir Epstein. / AP

En l’escena social Maxwell era, segons la revista ‘New York’,«amiga de tothom, íntima de ningú», ningú excepte Epstein. I segons les acusacions que han fet Virginia Giuffre, altres denunciants i ara les autoritats, Maxwell va ser fonamental per reclutar, seduir, i preparar menors per a l’abús, en què de vegades va participar. «L’entrenament va començar immediatament», va dir en una entrevista Giuffrie, que assegura que va ser víctima del príncep Andreu. «Des de com fer una fel·lació, estar callada, ser servil, donar a Jeffrey el que vol....»

Clinton, Trump, Musk...

Notícies relacionades

Maxwell ha dit que les acusacions són una «absoluta porqueria», però ara hi fa front en un tribunal. Lluny han quedat els dies en què viatjava amb l’avió privat d’Epstein amb Bill Clinton, anava al casament de la seva filla Chelsea o es feia amb Donald Trump a Mar-a-Lago; en què era fotografiada al costat d’Elon Musk  en una festa dels Oscars, participava en actes amb Michael Bloomberg o el banquer Lloyd Blankfein o feia xerrades TED a l’ONU pel seu treball amb una ONG mediambiental que va fundar (i va desarticular després de l’arrest d’Epstein).

Ara ningú sap si col·laborarà o continuarà guardant els seus secrets. La seva amiga Laura Goldman ha declarat que sempre li ha dit que «mai de la vida dirà res» sobre el príncep Andreu. Però tot i que el noble apartat de les seves funcions reals per l’escàndolés sobre qui més pressió hi ha, no és l’únic de qui Maxwell pot tenir alguna cosa per dir.