cançons contra la pandèmia

Ricky Martin: «Vull ajudar a alleujar la tristesa i la incertesa»

L'artista porto-riqueny publica 'Pausa', el primer d'un doble treball discogràfic

En el disc han col·laborat Sting, Carla Morrison i Diego El Cigala, entre altres músics

zentauroepp53569346 graf2679  miami  29 05 2020   imagen facilitada por sony mus200601114200

zentauroepp53569346 graf2679 miami 29 05 2020 imagen facilitada por sony mus200601114200

4
Es llegeix en minuts
Alicia Civita / EFE

El cantant Ricky Martin estava convençut que a finals del mes de maig estaria preparant-se per a la seva anunciada gira amb Enrique Iglesias i Sebastián Yatra. També creia que estaria a punt per treure el seu primer disc en cinc anys, una de les poques coses que no han canviat, tot i que el concepte i el resultat final és totalment diferent del que feia més d’un any que produïa.

«Va arribar la pandèmia i ho va trastornar tot. Com a artista em vaig sentir més que obligat, inspirat a fer un altre tipus de coses», ha revelat Martin des de la seva casa a Los Angeles (EUA). Així, en comptes del disc ballable que li havia inspirat el seu natal Puerto Rico, el divendres 29 de maig l’artista va publicar la primera part d’un disc doble que ha batejat molt adequadament com a Pausa.

En comptes de convidar al moviment, amb Pausa l’artista vol ajudar a «alleujar l’ansietat, tristesa, dolor o incertesa» que ha provocat la pandèmia. Per ballar arribarà la segona part de la seva proposta, que ha anomenat Play. Ara ha volgut treure els temes que sent que «són producte del meu procés de cicatrització del dol que vaig sentir en els primers dies i espero que li serveixin a algú més».

Col·laboracions

Les cançons, per a les quals va comptar amb col·laboracions com la que va fer amb Sting a Simple, amb Carla Morrison a Recuerdo, amb Diego El Cigala a Quiéreme i amb Pedro Capó a Cae de una, ensenyen el costat més serè i espiritual de l’astre boricua.

«L’energia era molt diferent»,ha dit l’artista a l’explicar la seva decisió de tornar a l’estudi de gravació. El que va quedar intacte del projecte original van ser els dos temes que ja havien sortit al mercat. Cántalo, la seva col·laboració amb Bad Bunny i Residente, i la versió original de Tiburones«Tot i que algunes de les lletres estaven ja a punt, les vam treballar una mica més, no puc negar que hi ha com un rotllo de premonició. Són molt rellevants amb el que està passant», ha assenyalat.

«El disc és el producte del meu procés de cicatrització del dol que vaig sentir en els primers dies de la pandèmia» 

Tots els temes tenen el segell de Ricky Martin. Fins i tot sense escoltar la seva veu, es nota que es tracta d’una de les seves cançons. Però alhora, porten un toc de lounge music de principis dels 90, en alguns casos. Alguna cosa d’R&B en d’altres i arranjaments de balades molt sofisticades en d’altres. Tots amb un toc de Carib i molta ànima.

Les descriu com a«romàntiques, òbviament, hi ha una miqueta de despit, però hi ha molta introspecció. Jo m’atreviria a dir que dins del que jo acostumo a presentar, vam anar més enllà per aprofitar una mica aquesta pandèmia. Això que estem vivint i que està portant tanta informació interna i externa».

Escoltant la seva musa i les seves emocions, Martin va decidir acudir a alguns dels artistes que han marcat la seva identitat musical per acompanyar-lo a guarir-se del dol que li va provocar el confinament.

MartinRecorda que quan li va dir a Sting: «Voldria que siguis part del meu procés de cicatrització i per això t’estic enviant la meva música, perquè sento que és el moment que fem una cosa junts. I ell em va dir que estava igual, de dol».

Carla Morrison li va contestar que si li hagués fet la proposta 15 dies abans li hauria dit que no perquè la situació l’estava tornant boja.El treball amb El Cigala el va qualificar com a «emoció viva». «Tots estàvem igual, intentant utilitzar la música per donar sentit al que estem sentint», ha expressat l’artista porto-riqueny.

Quan diu tots, l’artista va remarcar que també es refereix als seus col·laboradors. Ricky Martin va produir Pausa amb Julio Reyes Copello, Montana, Raül Refree, Residente i Alejandro Jiménez. Els seus col·laboradors en la composició van ser Residente, Bad Bunny, Pedro Capó, Carla Morrison, Sting, Beatriz Luengo, Yotuel, Danay Suárez, Ender Thomas, Pablo Preciado, Alejandro Jiménez i Rec 808 Second Tier.

La salut mental comença per casa

A més de la música i la família, s’ha abocat a la Ricky Martin Foundation, amb la qual comença ara la segona etapa dels seus esforços per ajudar les víctimes de la pandèmia del coronavirus.

En col·laboració amb la Fundació Juan Luis Guerra, Global Gift Gala i la Hispanic Federation i el suport de diverses empreses privades,Ricky Martin va llançar el Moviment de Recolzament i Solidaritat #Juntos2020, amb el qual després de repartir material protector per al personal sanitari, ara busca donacions a www.charitystars.com/RMF per tractar «el que ve després».

Això inclou expandir les proves de la Covid-19, oferir serveis de salut mental, continuar brindant epis, aliments i ajuda per a professionals en primera línia de defensa i educació sobre el virus.

Notícies relacionades

Però tot comença per casa, així que s’ha ocupat de posar els seus fills grans, els bessons Matteo i Valentino d’11 anys, en contacte amb amics mèdics que els expliquin el que està passant i com protegir-se, així com portar-los al carrer perquè vegin que «sent responsables no s’ha de tenir por de les altres persones».

A més, manté una rutina amb el seu marit, Jwan Yosef, i els nens en la qual s’ajuden a identificar les emocions. «No només és dir que s’està bé. Això no és una emoció»,subratlla. Aquestes pràctiques i el fet de tenir dos nadons a casa, els seus dos fills menors Lucía i Renn, l’ajuden a mantenir-se «ple d’optimisme i amb moltes ganes de continuar ajudant».