FESTEJOS EN L'AIRE

Isabel II celebra el seu 94è aniversari reclosa a Windsor

La reina està acompanyada pel seu marit, Felip d'Edimburg

20200421 487613 cumplereinaisabele 1 1 vid 21 113348 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sense abraçades, ni besamans ni abdicació a la vista. La reina Isabel II d’Anglaterra fa aquest dimarts 94 anys en una situació excepcional a causa de la pandèmia del coronavirus, que al Regne Unit ja sobrepassa la xifra dels 16.000 de morts. Per no haver-hi no hi haurà, com mana la tradició, salves d’honor per tot el país, ni als edificis institucionals oneja la Union Jack, la bandera que representa Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord.

Aïllada al castell de Windsor, on es va recloure quan el virus va començar a fer-se notar, al costat del seu marit, Felip d’Edimburg, i on va gravar un missatge encoratjador a la nació amb el seu vestit maragda, aquest dia el passarà en silenci i allunyada dels seus éssers estimats, a l’espera de poder fer algun esdeveniment al juny, mes en què sol celebrar-ho amb una gran desfilada.

I és que la monarca més longeva del món celebra sempre dos cops el seu aniversari. I és la segona part la que els devots de la corona esperen amb més entusiasme. La cerimònia del Trooping The Colour (Desfilada dels Estendards), a principis de juny, congrega sempre milers de persones als voltants del Palau de Buckingham, amb 1.400 soldats desfilant, més de 200 cavalls i prop de 400 músics. I s’hi produeix la imatge més identificada per tot el món amb els Windsor: la de tots els membres de la família reial congregats al balcó del palau entorn de la reina. 

Aquesta foto ja veurem si es produeix, perquè s’estan buscant solucions alternatives. I si hi haurà o no els ducs de Sussex, que van prendre fa uns mesos la decisió de deixar de formar part de la reialesa i anar-se’n a viure primer al Canadà i després als Estats Units amb el seu fill Archie. L’aniversari coincideix amb l’ofensiva dels ducs contra els tabloides britànics i amb Meghan promocionant el documental sobre elefants per a Disney al qual ha posat la veu en off.

Notícies relacionades

I arriba després de la posada en marxa del ‘brexit’ amb el govern de Boris Johnson, la renúncia del príncep Andreu motivada per la seva relació amb l’escàndol d’Epstein, la separació del seu net Peter Phillips i Autumn Kelly, i diversos ensurts per la salut del seu marit, Felip d’Edimburg, que va fer que haguessin d’ingressar-lo per una grip severa i la del príncep Carles, que va donar positiu en coronavirus fa unes setmanes. Carles ja està molt recuperat i és al costat de la seva dona, Camilla Parker Bowles. El coronavirus també ha obligat a cancel·lar fins a nova data el casament de la seva neta Beatriu de York amb l’empresari Edo Mapelli Mozzi.