CONTRA EL 'BODY SHAMING'

Billie Eilish es treu la samarreta i esbronca els qui critiquen el seu cos

«Tot i que no has vist mai el meu cos, el segueixes jutjant i jutjant-me», el poderós missatge que la jove cantant va llançar als seus detractors durant un concert a Miami

Billie Eilish in Chanel during the Oscars arrivals at the 92nd Academy Awards in Hollywood, Los Angeles, California, U.S., February 9, 2020. REUTERS/Mike Blake     TPX IMAGES OF THE DAY

Billie Eilish in Chanel during the Oscars arrivals at the 92nd Academy Awards in Hollywood, Los Angeles, California, U.S., February 9, 2020. REUTERS/Mike Blake TPX IMAGES OF THE DAY / Mike Blake (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado

Billie Eilish, la jove cantant del moment, ídol de tota una generació de ‘centennials’, està farta dels qui la critiquen pel cos, per les corbes, per l’estatura, pel color de les metxes, per les ungles, per la mida dels pits... Després d’arrasar en els Grammy amb cinc premis (entre altres, millor àlbum de l’any) i ser l’autora de ‘Bad guy’, «la cançó més escoltada al món el 2019» (segons ha anunciat aquest dimarts la Federació Internacional de la Indústria Fonogràfica), l’artista de 18 anys acaba d’iniciar als Estats Units la seva nova gira mundial per presentar les cançons del seu àlbum debut ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go? –per cert, el disc més venut de l’any passat–, a més de recents èxits com ‘Everything I wanted’ i No Time to Die (per a la pròxima pel·lícula de James Bond).

La primera parada del ‘tour’ ha sigut aquest dilluns a Miami, on la cantant ha aprofitat un interludi per fer tota una declaració de principis contra el ‘bodi shaming’, i ha llançat un enfilall de retrets a aquells que disfruten amb la ‘humiliació corporal’.

Acostumats a veure-la sempre amb roba molt ampla, Eilish va iniciar la ‘performance’ baixant les llums per descordar-se la dessuadora mentre, darrere, en una pantalla, es projectaven frases dedicades als seus ‘haters’.

Una invitació perquè els assistents al concert reflexionessin sobre les repercussions de criticar les persones pel seu físic i la seva forma de vestir. En diverses ocasions, ella ha explicat que la seva manera de vestir està relacionada amb les inseguretats amb el seu propi cos i per la sexualització que sol fer-se de les artistes femenines fins i tot abans dels 18.

«¿Vols que estigui callada? ¿Et provoquen les meves espatlles? ¿El meu pit? ¿Soc el meu estómac? ¿Els meus malucs?»

Notícies relacionades

«Tens opinions sobre les meves opinions, sobre la meva música, sobre la meva roba, sobre el meu cos. Algunes persones odien el que em poso, d’altres ho elogien», ha xiuxiuejat l’autora de ‘When the Party’s over’ mentre el text es projectava a la pantalla.

«¿T’agradaria que fos més petita? ¿Més feble? ¿Més suau? ¿Més alta? ¿Vols que estigui callada? ¿Et provoquen les meves espatlles? ¿El meu pit? ¿Soc el meu estómac? ¿Els meus malucs? El cos amb què vaig néixer, ¿no és el que volies?», s’ha preguntat abans de rematar així el seu discurs: «Si porto una cosa que és còmoda no soc dona. Si em trec les capes, soc una puta. Tot i que no has vist mai el meu cos, el continues jutjant i jutjant-me. ¿Per què? ¿El meu valor es basa només en la teva percepció? ¿O la teva opinió sobre mi no és la meva responsabilitat?».

‘Bad guy’ la cançó més escoltada del 2019

La cançó de Billie Eilish ‘Bad Guy’ va ser, segons la Federació Internacional de la Indústria Fonogràfica (IFPI, per les seves sigles en anglès), la més escoltada al món el 2019. El càlcul d’aquesta organització computa de manera relativa el valor de cada mètode de consum, ja sigui una escolta, visualització per ‘streaming’ o descàrrega permanent i, en funció d’això, va atorgar a aquest tema 19,5 milions d’unitats equivalents. Llançada el març del 2019, ‘Bad Guy’ va encapçalar les llistes a més de 15 països de tot el món, inclosos els EUA, Austràlia, el Canadà i Mèxic.  Aquest, el senzill de més èxit d’Eilish, està inclòs al disc ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’, i va ser guardonat en els Grammy com a millor gravació i cançó de l’any.