ESCOLLIDA A ATLANTA

Miss Univers 2019: «És un honor representar la diversitat»

La sud-africana Zozibini Tunzi, de 26 anys, treballa en campanyes de l'ONU per la igualtat i la integració

lmmarco51288488 newly crowned miss universe 2019 south africa s zozibini tun191209133151

lmmarco51288488 newly crowned miss universe 2019 south africa s zozibini tun191209133151 / VALERIE MACON

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La sud-africana Zozibini Tunzi, de 26 anys i proclamada aquest diumenge Miss Univers 2019 a Atlanta, va destacar en la gala pels seus missatges en contra del racisme i el masclisme. «Per a mi és un honor absolut representar com a dona negra i africana la inclusió, la diversitat i la representació», va dir. Tunzi es va imposar en la gala de Miss Univers a la porto-riquenya Madison Anderson, nomenada primera dama d’honor, i a la mexicana Sofía Aragón, escollida segona dama d’honor. Es tracta de la tercera dona sud-africana que s’emporta el títol de Miss Univers després de Demi-Leigh Nel-Peters (2017) i Margaret Gardiner (1978).

Ja amb la corona en el seu poder, Tunzi va reflexionar davant dels mitjans en la roda de premsa posterior a l’esdeveniment sobre com les dones negres «han tingut dificultats» històricament per «veure’s com a guapes». «La societat ha sigut programada durant molt temps perquè no veiés la bellesa de manera negra. Però ara estem entrant en un temps en què finalment les dones com jo per fi poden saber que són boniques», va explicar.

Miss Univers 2019 també va remarcar que dones com ella van créixer enfrontant «molt racisme» i «molta discriminació pel color» de la seva pell.

«Per a mi, ser avui aquí coronada com a Miss Univers amb els cabells i la pell que tinc és una cosa realment màgica, i espero que arribi a cada nen que creixi de la manera que jo vaig créixer [...]. I va més enllà de la bellesa: va sobre trencar límits i fer coses que t’havien dit abans que mai podries fer». Va qualificar, a més, d’«absurda» la desigualtat que encara existeix entre homes i dones.

Tunzi també va parlar sobre la seva feina amb l’ONU a través de la campanya feminista #HeForShe i va qualificar d’«absurda» la desigualtat que encara existeix entre homes i dones.

Perdent terreny

«No veig per què les dones no poden recuperar el 2019 el terreny perdut davant els homes. I tampoc veig per què les dones han de continuar sent víctimes de la violència de gènere, especialment en mans d’homes que suposadament les estimen i les cuiden», va opinar.

«Vull desafiar els homes que de veritat facin un pas cap endavant i ensenyin als seus fills a mirar les nenes com a iguals des de ben petits. Així, quan creixin, seran els homes que la societat necessita», va afegir.

Durant la cerimònia de Miss Univers 2019, Tunzi va sobresortir no només pel seu talent sobre la passarel·la, sinó també per la contundència dels seus missatges contra la discriminació per raça o gènere.

«Vaig créixer en un món on una dona com jo, amb el meu tipus de pell i el meu tipus de cabells, mai era considerada guapa. I crec que és hora que això s’acabi avui», va afirmar en la seva última intervenció abans de la deliberació final.

En una altra part de la nit, la sud-africana va haver de respondre a una pregunta sobre què creu que és el més important que s’hauria d’ensenyar actualment a les nenes.

Notícies relacionades

«Lideratge. És una cosa que no han tingut les joves i les dones durant molt temps. No perquè no ho volguessin, sinó per com la societat ha etiquetat com han de ser les dones», va afirmar.

«Crec que som els éssers més poderosos del món [...]. I hauríem d’ensenyar a les nenes a guanyar espai. No hi ha res més important que guanyar espai en la societat i enfortir-te a tu mateixa», va afegir.