06 juny 2020

Anar al contingut

L'escàndol que no s'atura en el K-pop

Rere la brillantina dels ídols musicals sud-coreans s'amaguen escàndols sexuals, violacions i suïcidis

Adrián Foncillas

Seoul (Korea, Republic Of).- (FILE) - South Korean K-pop star Jung Joon-young (L) speaks to the press as he arrives at the Seoul Police Department in Seoul, South Korea, 14 March 2019 (reissued 29 November 2019). K-pop stars Jung Joon-young and Choi Jong-hoon were sentenced on 29 November to six and five years in jail respectively on charges of gang raping a drunk women. Jung Joon-young was also charged with filming the sexual assaults and distributing the footage on a group chat. (Corea del Sur, Seúl) EFE/EPA/JEON HEON-KYUN

Seoul (Korea, Republic Of).- (FILE) - South Korean K-pop star Jung Joon-young (L) speaks to the press as he arrives at the Seoul Police Department in Seoul, South Korea, 14 March 2019 (reissued 29 November 2019). K-pop stars Jung Joon-young and Choi Jong-hoon were sentenced on 29 November to six and five years in jail respectively on charges of gang raping a drunk women. Jung Joon-young was also charged with filming the sexual assaults and distributing the footage on a group chat. (Corea del Sur, Seúl) EFE/EPA/JEON HEON-KYUN / JEON HEON-KYUN (EFE)

El K-pop freqüenta més la secció de successos que la d’espectacles. Dos dels seus més egregis representants han sigut condemnats aquest divendres a penes de presó per un conjunt de violacions que revelen el clima d’impunitat en una de les indústries més pròsperes del país. L’escàndol del club Burning Sun suma capítols i arruïna la impol·luta imatge d’alguns querubins engominats que haurien acontentat qualsevol sogre.

Els condemnats no són qualssevol. Jung Joon-Young, de 30 anys, va aconseguir la fama en un programa televisiu de talents i s’havia llaurat una reputació sòlida com a compositor. Jung va violar diverses dones borratxesles va gravar sense el seu consentiment i va compartir el vídeo en un grup de Kakao Talk (l’equivalent coreà de WhatsApp). «No podem ni imaginar el dolor que van sentir les víctimes quan es van assabentar del que havia succeït», ha reblat el jutge després de condemnar-lo a sis anys de presó i a un curs de 80 hores sobre violència sexual. Jung va anunciar al març la seva sortida dels escenaris després de confessar que estava al darrere de les 11 gravacions sexuals. «Em penedeixo profundament de la meva estupidesa i des d’ara viuré penedit», ha aclarit.

Una cultura tòxica

Choi Jong-hoon, de 30 anys, havia integrat el grup supervendes FT Island. D’ell diu el jutge que «no va sentir cap remordiment després de violar en grup dones intoxicades». Ha sigut condemnat a cinc anys i passarà pel mateix curset que Jung. La sentència revela una cultura tòxica: «El xat que tenien demostra que consideraven les dones com a objectes per al seu plaer sexual i van cometre crims extremadament seriosos». Tant Jung com Choi han repetit que el sexe va ser consentit.

Els escàndols no han sigut estranys al gremi, però vistos amb perspectiva, aquells porros i amfetes o conduccions etíliques semblen avui entremaliadures. El seriós va començar mesos enrere amb la investigació del club Burning Sun, epicentre dels famosos a l’elitista districte de Gangnam. El consum de drogues, els suborns policials i fins i tot el sistemàtic afalac d’empresaris estrangers amb prostitutes van quedar en un segon pla quan es va examinar l’ordinador i telèfon mòbil de Seungri, benjamí de la celebèrrima banda Bigband i accionista del club. Formava part d’un grup que intercanviava gravacions de relacions sexuals sense el consentiment de les dones. Seungri va abandonar el negoci cinc minuts abans que la seva companyia l’acomiadés i espera sentència. Kwon Hyuk-jun, membre de Girls Generation’s Yuri, va ser condemnat a quatre anys de presó.

Dues últimes morts

L’amuntegament de condemnes arriba quan el país encara no s’ha recuperat de la pèrdua de dues estrelles en menys d’un mes en aparents suïcidis després de sucumbir a la pressió de les xarxes. Sulli, un vers lliure en un sector que els detesta, havia sol·licitat mesures de protecció contra el ciberassetjament que l’havia enfonsat en la depressió i l’ansietat. Només unes setmanes després de la seva mort va ser trobada sense vida la seva amiga íntima Goo Hara, actriu i cantant amb antecedents suïcides. El litigi amb el seu exnòvio, que l’havia amenaçat de difondre vídeos sexuals, la va devastar.

Temes: Corea del Sud