LA PEL·LÍCULA ARRIBA EL 30 D'AGOST

Isabel Moner, la nova Dora l'exploradora

"Si es pensa bé, aquesta pel·lícula és gairebé la història d'una migrant als Estats Units", expica l'actriu

lmmarco49357527 in this tuesday  july 30  2019 photo  isabela moner  a cast 190809205318

lmmarco49357527 in this tuesday july 30 2019 photo isabela moner a cast 190809205318 / Chris Pizzello

3
Es llegeix en minuts
DAVID VILLAFRANCA

Les aventures d’una Dora l’exploradora, ara adolescent però igual d’intrèpida que en la sèrie, arriben al cine el pròxim 30 d’agost amb el rostre de l’actriu Isabela Moner (Cleveland, Ohio, 10 de juliol del 2001), una llatina amb bastanta experiència a Hollywood malgrat la seva joventut i que destaca l’especial connexió del seu personatge amb la comunitat hispana.

"M’agrada que Dora sigui molt intel·ligent, que tingui moltes facetes i que es respecti sobretot la seva cultura. Si es pensa bé, aquesta pel·lícula és gairebé la història d’una migrant als Estats Units. La Dora arriba a estudiar i socialitzar però se sent com una estrangera en un país molt estrany per a ella", explica aquesta nord-americana d’origen peruà. "La meva mare també va arribar als Estats Units quan tenia més o menys l’edat de la Dora [16 anys a la cinta]. I va haver d’assimilar aquesta nova cultura sense perdre part d’ella mateixa". 

Moner, que recorda que va créixer veient el personatge de la sèrie de dibuixos animats de Nickelodeon, interpreta aquesta famosíssima i divertida exploradora hispana a 'Dora y la ciudad perdida', que arribarà als cines el pròxim 30 d’agost. La cinta ja s’ha estrenat als Estats Units i compta amb un repartiment llatí gairebé per complet. Hisobresurten Eva Longoria, que interpreta la mare de la Dora i Michael Peña, que coneixem per la sèrie 'Narcos’ i que interpreta el seu pare. També hi apareixen Eugenio Derbez i Adriana Barraza, entre d’altres.

Inspirar els nois hispans

"Com a noia de cultura barrejada, com un ‘cevichito’, sento que aquesta història és molt propera a mi", afegeix Moner. "La meva meta és inspirar els nois hispans, els petits als Estats Units, que no veuen personatges o rols a Hollywood que els representin personalment i culturalment. I la cultura d’aquesta pel·lícula està molt ben representada, com amb l’àvia i els seus ‘frijoles’", detalla.

Tot i que aquest llargmetratge que dirigeix James Bobin ('Alicia a través del espejo’), trasllada a la gran pantalla el colorit món de la Dora, fa un gir diferent del de la sèrie al mostrar aquest personatge com una adolescent que arriba a una selva molt diferent de la qual està acostumada: l’institut.

Sense animals salvatges sotjant a la jungla però amb una fauna també molt perillosa deambulant pels passadissos o el pati, la innocent i entusiasta Dora mira de fer-se un lloc a les aules, però la desaparició dels seus pares la porta a emprendre una nova aventura a la recerca d’una llegendària ciutat prehispànica. 

"Estava una mica preocupada per què farien amb aquest tresor, però després de llegir el guió va ser com 'déu meu'... Em vaig enamorar del sentit de l’humor i de la part en què parlem del Perú i dels inques. Em va encantar fer una Dora d’acció real amb una nova personalitat renovada, més fresca i amb expressions facials a l’estil de Jim Carrey o Will Ferrell", explica l’actriu, que no és cap principiant en el cine: ha participat a grans produccions com 'Transformers: El último caballero' (2017), 'Sicario: El día del soldado' (2018) i 'Familia al instante' (2018).

L’actriu ressalta la valentia del personatge. "Hi ha algunes persones que neixen així. Tenen aquesta necessitat de fer tot el que volen: tot el que poden imaginar i més. La Dora és un personatge molt icònic, és jove i està explorant la selva sense els seus pares". 

Eugenio Derbez, que a més d’actor és productor a la pel·lícula, assegura que Moner era "la persona ideal" per interpretar la Dora: "La Isabela és mig peruana i mig nord-americana. I crec que un dels grans errors que cometen a Hollywood és que no entenen com som de diferents els hispans. Senten que tots els que parlem espanyol som iguals. Per això era molt important que no es cometessin errors en aquesta pel·lícula, que és cent per cent llatina". 

Notícies relacionades

Recordant el rodatge, Moner també es desfà en elogis cap a una altra ambaixadora del llatí als Estats Units, Eva Longoria. "Veure-la com a mare en el set de rodatge, mentre alletava el seu fill memoritzant els seus diàlegs, va ser una cosa impressionant. I també veure Michael Peña improvisant, Eugenio Derbez que és divertidíssim. Estar amb aquestes persones treballant i compartint experiències, va ser realment inspirador". 

La jove, que té nous projectes cinematogràfics i vol llançar la seva carrera musical, té clars també els seus referents artístics: "Algú que admiro i que ha fet de tot en el món de l’espectacle és Jennifer Lopez. És molt versàtil: actuant, cantant, produint [...]. Però quant a interpretació, el meu ídol és Natalie Portman. Vull treballar amb ella".