PART REIAL

Què sabem del primer fill de Meghan Markle i el príncep Enric

El nadó ocupa el setè lloc en la línia de successió al tron britànic i és el vuitè besnet d'Elisabet II

El nen, i a partir d'ara comte de Dumbarton, podrà optar a la nacionalitat nord-americana

FILE - In this Dec. 1, 2017 file photo, Britain’s Prince Harry and his fiancee Meghan Markle arrive at Nottingham Academy in Nottingham, England. Buckingham Palace said Monday May 6, 2019, that Prince Harry’s wife Meghan has gone into labor with their first child. (AP Photo/Frank Augstein, File)

FILE - In this Dec. 1, 2017 file photo, Britain’s Prince Harry and his fiancee Meghan Markle arrive at Nottingham Academy in Nottingham, England. Buckingham Palace said Monday May 6, 2019, that Prince Harry’s wife Meghan has gone into labor with their first child. (AP Photo/Frank Augstein, File) / Frank Augstein (AP)

3
Es llegeix en minuts
Efe

 Meghan Markle i el príncep Enric, ducs de Sussex, han tingut el seu primer fill, un nadó molt esperat a la família reial britànica que, no obstant, no tindrà un paper destacat dins de la històrica monarquia del Regne Unit.

1. ¿Quin lloc ocupa en la línia de successió al tron britànic?

El nadó ocupa el setè lloc, que fins ara tenia el seu besoncle, el príncep Andreu i duc de York, que queda relegat al vuitè. Les seves filles, les princeses Beatriu i Eugènia es desplacen a novè i desè lloc, respectivament, mentre que el fill més jove de la reina Elisabet II, el príncep Eduard, comte de Wessex, passa per primera vegada a l’onzè lloc.

Abans que el nadó hi ha el príncep de Gal·les, Carles d’Anglaterra, el duc de Cambridge, el príncep Guillem, els seus tres fills –Jordi, Carlota i Lluís– i el duc de Sussex, el príncep Enric.

2. ¿Quin parentiu té amb la reina d’Anglaterra?

És el vuitè besnet de la monarca britànica, Elisabet II, i del seu marit, el duc d’Edimburg, que engrosseix la llista que fins ara ocupaven els tres fills del príncep Guillem i Caterina, els dos fills de Mike i Zara Tindall –Mia i Lena– i els dos de Peter Phillips i Autumn Kelly –Illa i Savannah Phillips.

3.  ¿Tindrà el títol de príncep?

No ostentarà el títol de príncep o de La Seva Altesa Reial perquè el 1917 el rei Jordi V va limitar aquests títols a la família reial estricta.

4. ¿Llavors quin títol tindrà?

El nen serà conegut com a comte de Dumbarton i se’l tractarà de lord perquè està permès que el primer fill d’un duc, en aquest cas el de Sussex, utilitzi algun altre dels títols nobiliaris del seu pare.

El príncep Enric va rebre el dia del seu casament amb Meghan, el passat 19 de maig del 2018, el comtat i ducat de Sussex.

5. ¿La reina ho podria canviar, això?

Sí, la monarca ja ho va fer abans del naixement del primogènit dels ducs de Cambridge, a qui va donar el rang de príncep, tot i que aquest nou nadó està molt més lluny en la línia de successió.

D’acord amb les normes del rei Jordi V, el fill dels ducs de Sussex es convertirà eventualment en príncep quan el príncep Carles es converteixi en rei, ja que llavors passaria a ser descendent directe del monarca.

Per això, tot i ocupar la setena posició al tron, la reina l’hi podria concedir el títol abans per no haver de canviar-l’hi quan es produeixi aquest relleu reial, tret que el príncep Enric i la seva dona prefereixin que el menor mantingui un perfil nobiliari més baix.

6. ¿Tindrà la doble nacionalitat?

Al tenir pare britànic i mare nord-americana els progenitors podrien sol·licitar per al nadó la doble nacionalitat. Meghan planeja convertir-se en ciutadana britànica, però de moment continua sent nord-americana.

Tal com apunta l’ambaixada dels EUA, el fill d’un nord-americà podrà optar a la nacionalitat si el pare o la mare que l’ostenta ha viscut als Estats Units durant almenys cinc anys, dos dels quals quan ja fos major de 14 anys.

7. ¿Contractaran una mainadera?

Hi ha comentaris sobre que serà la mare de Meghan, Doria Ragland, qui s’encarregarà d’ajudar la seva filla amb l'atenció al nadó durant les primeres setmanes, però sembla segur que després contractaran els serveis d’un professional.

Notícies relacionades

El príncep Enric continua mantenint una relació pròxima amb totes les seves mainaderes, especialment amb Tiggy Legge-Bourke, i s’espera que els ducs es decantin per comptar amb alguna mena d’ajuda perquè s’encarregui del nadó mentre ells atenen els seus compromisos oficials.

Els ducs de Cambridge, per exemple, tenen a temps complet, a càrrec dels seus petits, l’espanyola  María Teresa Turrión Borrallo.