POLÈMICA DESPRÉS DEL 8-M

Ana Polo denuncia el masclisme de Jordi Galcerán

La humorista, guionista i reportera explica a Twitter que en un màster impartit a la Universitat Blanquerna el dramaturg va fer comentaris despectius cap a les dones.

zentauroepp47283841 ana  polo190309180114

zentauroepp47283841 ana polo190309180114

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

La humorista, guionista i reportera Ana Polo ha denunciat en un tuit les actituds masclistes mostrades pel dramaturg Jordi Galcerán el 2014, en un màster de programes d’humor impartit a la Universitat Blanquerna, en què era l’única noia de classe. Segons Polo, l’autor d’El mètode Grönholm, li havia dit: “Les dones no podeu ser gracioses” i “quan un home és lleig, sempre pot ser graciós; però si una dona és lletja, només li queda ser una porca”. 

“Mai estiro el fil explicant les meves merdes però és el 8-M i em ve de gust explicar una de les situacions més discriminatòries i insultants que he viscut mai”, començava la periodista i humorista, que iniciava el fil dient que Galcerán s’hi va dirigir dient-li: “No t’ofenguis, però les noies no podeu ser gracioses”. I afegia:   “Esteu programades per ser perfectes i això us impedeix ser gracioses”. 

Segons la periodista, el dramaturg va continuar amb les seves ofenses cap al gènere femení: “Les dones sabeu seguir instruccions i estudiar, però no crear. Per això les universitats estan plenes de noies i després mai acaben manant o en llocs importants”. La humorista, que justifica la seva falta de resposta només al fet que tenia 24 anys i no hi havia un corrent d’apoderament femení per denunciar situacions d’aquest tipus, diu que, després de finalitzar la masterclass, només se’n volia anar d’allà com més aviat millor. Però encara va tenir temps de sentir la sentència final: “Quan un home és lleig, sempre pot ser graciós; però si una dona és lletja, només li queda ser una porca”. 

Ara assegura que ja li pot contestar. I ho fa amb un altre tuit del fil: “Així que et contesto avui, Jordi Galcerán, que em noto amb molta més força. Les dones no només podem ser gracioses, sinó que podem ser el que ens doni la gana”.

Resposta de la Blanquerna

El fil de Polo ha rebut la resposta de la Universitat Blanquerna, que s’ha desvinculat de la presumpta actuació del dramaturg: “Jordi Galcerán fa anys que no fa classes a la facultat. Des de Blanquerna rebutgem totalment aquest tipus d’afirmacions”.   

I recorden que el 18 de març faran unes jornades per parlar precisament d’això.

Recolzament dels tuitaires

Notícies relacionades

Així mateix, la humorista ha rebut el recolzament de molts tuitaires, entre els quals la guionista i escriptora Anna Cammany, autora de Transparent i Diari d’una friki, que, després de recordar-li a Polo que “fa 15 anys, en un debat sobre gènere als oficis teatrals, Galcerán va plantejar que el patriarcat no podia ser l’única raó de per què tan poques dones arribaven a dalt”, afirma: “Fil que em remou i encén. Pel tipus de qui parla i perquè em fa pensar en el mal que poden fer altres misògins com ell a tantes altres aules. Que bé que l’Ana va ser forta per continuar creient en ella mateixa i fer-nos riure ara”.

Un dia després de la publicació del fil a Twitter, Polo no havia rebut cap rèplica de Galcerán.