EL #METOO DE L'ARGENTINA

Thelma Fardín acusa de violació Juan Darthés, el galant de 'Patito feo'

La intèrpret assegura que els abusos es van produir el 2009, quan ella tenia 16 anys

121218 patitofeo16-9 ep / periodico

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El col·lectiuActrices Argentinas, que reuneix bona part de les intèrprets més prestigioses d’aquest país, va acompanyar a la ciutat de Buenos Aires una de les denúncies més ressonants deviolència de gènereal món de la cultura. Thelma Fardín va acusar penalment l’actor Juan Darthés d’haver-la violat el 2009, quan ella tenia 16 anys. Junts protagonitzaven una culebró infantil molt exitós a tota la regió, ‘Patito feo’‘Patito feo’.

Fardínva fer la seva revelació a travésd’un vídeo, que va paralitzar bona part d’una societat decidida a no tolerar més aquests abusos, moltes vegades soterrats o inconfessables.

Darthes, un exitós galant de vel·leïtat ocasional pel cant que amb una desimboltura absoluta va arribar a participar en publicitats estatals contra la violència de gènere, anys enrere,ja havia sigut denunciat per altres actrius. Però mai amb la contundència de Fardín.

"Mira com em poses, em diu, i em fa que el toqui. Jo li dic que no, li dic que no. Ell segueix", va explicar davant la càmera. El trauma el va passar, a més, lluny de casa i la seva ciutat, en un hotel a Managua. Havia emprès una gira llatinoamericana amb tota la companyia del programa televisiu. L’aparició de ‘Ni una menys’, que va donar impuls a les grans manifestacions en repudi als feminicidis, va canviar de manera radical les condicions per parlar del que es callava. "Gràcies que algú va parlar, vaig poder parlar-ne. Vaig trobar persones disposades a cuidar-me, a acompanyar-me i a donar-me molt amor". El lema del col·lectiu es gira contra les paraules de l’abusador: "Mira com ens posem".

Sexe oral

Fardín va entrar a‘Patito feo’quan era una adolescent de 14 anys. No pot esborrar de la memòria el que va passar a Nicaragua. "Em comença a fet petons al coll des de darrere. Em vaig quedar completament paralitzada. Em va desconcertar per complet. Ell m’agafa la mà, em gira, em fa que el toqui, em mostra que estava erecte, va explicar al diari‘Página 12’. La "situació d’aprofitament" no es va acabar allà. "Ell em tira al llit. M’abaixa els‘shorts’Em practica sexe oral. Jo li dic que no, li dic que no i el seu nom. Ell segueix i em toca. Em fica els dits. I en aquell moment li dic que els seus fills tenen la meva edat. I ell, no obstant, puja a dalt meu i em penetra. En aquell moment truquen a la porta per portar-me la targeta. Gràcies a això surt de sobre meu. Jo surto corrents a la porta. Ell em diu que no me’n vagi. Em fico a la meva habitació a banyar-me una estona llarga".

"Era una nena"

Hores abans de la presentació d’Actrices Argentinas, Darthes s’havia quedat sense la seva advocada. I va fixar en el seu compte de Twitter la seva versió dels fets, negant-los i esperant el dictamen de la justícia: 

L’advocada Ana Rosenfeld va dir que deixava de defensar l’actor sense explicar-ne les raons. Rosenfeld devia saber el que venia.

Després va parlar Fardín. "Era una nena en aquell moment i se’m va produir aquest trencament. Ni tan sols sabia el que era la seducció. No tenia consciència del cos, però estava acostumada a veure’m maquillada per treballar".

Comunicat de les actrius argentines

Les actrius –entre les quals, Cecilia Roth, Lali Espósito, Leticia Brédice, Dolores Fonzi– van llegir conjuntament un comunicat en què van explicar que elcas Fardínposa en escena el grau de violència que han de suportar les dones. "S’assembla més a una norma que a una excepció".

Segons la fundació SAGAI, una oenagé que recapta i distribueix els drets intel·lectuals d’actors i ballarins argentins per la difusió pública dels seus treballs, el 66% de les intèrprets ha patit algun tipus d’assetjament o abús sexual en l’exercici de la professió.

Fardín recorda la situació extorsionadora que va viure llavors. Darthes li deia que no li faltaria mai un lloc a la televisió. "La meva feina estaria supeditada als meus serveis sexuals i no al meu talent". La indefensió de les víctimes, va recordar el col·lectiu, ha sigut enorme fins que es va començar a alçar la veu. "¿A qui denunciarem? ¿A l’amo de la productora, al director de l’obra o pel·lícula, al mestre de teatre?".

Notícies relacionades

Les coses, van recalcar en la nit de Buenos Aires, han canviat. "Avui diem ‘¡prou!’, el temps de la impunitat per als abusadors s’ha acabat".

La majoria lluïa al canell el mocador verd que simbolitza la campanya per la legalització de l’avortament que va mobilitzar multituds. Una cosa, assenyalen, està connectada amb l’altra.