ALS 73 ANYS

Mor Joël Robuchon, el cuiner amb més estrelles Michelin de la història

El prestigiós xef francès, mort de càncer, havia aconseguit 32 distincions de la guia gastronòmica

Va ser guardonat com a millor cuiner del segle per plats com el puré de patates o el pastís de trufes

zentauroepp44561807 file photo  french chef joel robuchon attends the opening of180806122135

zentauroepp44561807 file photo french chef joel robuchon attends the opening of180806122135 / Charles Platiau

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El món de la gastronomia ha perdut el número u en estrelles Michelin, Joël Robouchon, mort avui a la seva casa de Ginebra (Suïssa) als 73 anys a causa d’un càncer. El xef francès va basar el seu èxit empresarial i culinari en L’Atelier, un model de restaurant inspirat en els bars de tapes d’Espanya i els de  sushi japonesos, que va evitar portar a Espanya, perquè, com deia, "ja hi ha molts restaurants excepcionals".

"Tot i que soc francès, tinc el meu cor a Espanya", va reconèixer fa tres anys en el congrés gastronòmic Madrid Fusion. Robouchon, que recorria el món en el seu avió privat i ha estat actiu fins fa pocs mesos, també tenia la seva casa d’estiueig a Calp (Alacant) i va intervenir com a convidat estrella en la final de la cinquena edició de 'Masterchef'.

38 Estrelles per tot el món

El més espanyol dels cuiners francesos va aconseguir 38 estrelles Michelin repartides en establiments disseminats per tot el món, de París a Xangai. Va ser nomenat Xef del Segle el 1990 per Gault & Millauy i ha deixat plats per a la història com el seu mític puré de patates i el seu pastís de trufes.

El portaveu del govern francès, Benjamin Griveaux, ha tuitejat al poc de conèixer-se la defunció: "Joël Robuchon, un xef visionari i el que tenia més estrelles del món, ens ha deixat avui. De París a Xangai, el seu 'savoir-faire' convertit en art va fer brillar la gastronomia francesa i continuarà inspirant les joves generacions de xefs". També el xef de l’Elisi, Guillaume Gomez, ha lamentat la pèrdua d’un cuiner "immens" i "rigorós" que va ser el tècnic "més gran que ha conegut la cuina francesa". Va seguir després una cascada d’elogis.

Rendit a les tapes

Nascut el 1945 a Poitiers, Robouchon va caure rendit davant de  les tapes, "l’únic menjar que pots prendre a qualsevol hora del dia". El cuiner més premiat del planeta, va fitxar com a assessor vegetal per a la seva xarxa de restaurants –més d’una vintena– l’espanyol Rodrigo de la Calle, conegut per encapçalar l’anomenada "revolució verda" que promou el consum de fruites, verdures i hortalisses al plat. "Robouchon va ser un visionari tota la seva vida: va ser el primer a donar menjar en una barra d’un tres estrelles, el primer a portar a un restaurant d’aquesta categoria un menú vegetal i un altre sense lactosa. Va ser el primer a reconèixer que la cuina francesa s’havia quedat enrere, en una pompositat que no evolucionava. Ell la va alleugerir i la va adaptar al seu temps per continuar estant en l’elit internacional. És un referent com a cuiner i empresari, perquè ningú ha aconseguit mantenir 21 restaurants i 38 estrelles", ha assegurat De la Calle.

Homenatge a Marbella

L’últim gran homenatge que va rebre Joël Robuchón el va orquestrar a Marbella (Màlaga) el cuiner Dani García. El restaurant que porta el seu nom, amb dues estrelles Michelin va acollir l’abril de fa dos anys un sopar que sumava 71 estrelles de la guia francesa. Un total de 19 cuiners espanyols van destacar, amb versions dels seus plats icònics, la seva influència en la cuina mundial.  

Dani García ho ha recordat en el seu compte d’Instagram. Realment trist, se’ns en va un visionari i el cuiner francès que millor va entendre Espanya i els seus productes. Em quedo amb la seva perfecció a la cuina, la seva manera d’entendre una barra, els seus consells sobre la vida professional i personal, i sobretot el seu afecte i proximitat. Fins sempre Jöel". ha escrit al costat d’una foto junts.

Notícies relacionades

En declaracions a l’agència Efe, ha afegit: "Robouchon va assenyalar Ferran Adrià com el seu successor, un cuiner espanyol per sobre de tots els seus companys francesos. I a L’Atelier, inspirat en les barres de tapes espanyoles, tenia productes espanyols com el pernil i l’oli d’oliva i plats com el gaspatxo. Tenim molt a agrair-li", ha explicat Dani García, que recorda que en aquell homenatge "va disfrutar moltíssim". "Va sentir el respecte i la calor de tots". 

Ferran Adrià ha elogiat la seva figura i la seva gran transcendència i ha recordat com es van conèixer, el que va significar el seu recolzament incondicional a l’empenta de l’alta cuina forjada a Espanya i com van ser les seves successives visites al Bulli de Cala Montjoi.