'TRENDING TOPIC' L'1 DE MAIG

Jordi Cruz, criticat per defensar que els becaris no cobrin

A les xarxes recorden que ha comprat un palauet de tres milions d'euros per ampliar el seu negoci gastronòmic

 

  / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts

En una jornada com la del primer de maig, amb els sindicats manifestant-se al carrer exigint acabar amb la precarietat en els llocs de treball, una qüestió laboral ha convertit el cuiner Jordi Cruz, jurat al programa 'Masterchef', en 'trending topic'. Les xarxes s'encenien i feien xup xup amb els comentaris sobre un plat molt estès a les cuines dels restaurants més llorejats, la dels aprenents que treballen sense percebre cap sou, cosa que Jordi Cruz, entre altres cuiners, defensa com una forma d'aprenentatge. 

La polèmica va començar a cuinar-se fa uns dies amb un reportatge d''El Confidencial' amb el titular: 'La miseria de ser becario de Adrià, Muñoz o Berasategui: 16 horas a palos i sin cobrar'. El diari ha seguit aquest 1 de maig amb les reaccions d'alguns gurus de la gastronomia. Els xefs consultats asseguren que a les seves cuines “no hi ha abusos” i equiparen la feina dels ‘stagiers’ (aprenents de cuina) amb un màster.

"ÉS UN PRIVILEGI"

"Em molesta que es parli de la feina del ‘stagier’ com una cosa negativa, com si fos un abús o una mala pràctica –sosté Cruz, xef del restaurant Àbac de Barcelona, amb dues estrelles Michelin. Jo no he fet mai un ‘stage’ i em fa molta enveja quan veig que algú ve d'estar a la cuina de Martín Berasategui, per exemple. Estàs aprenent dels millors en un ambient real, no t'està costant ni un duro i et donen allotjament i menjar. És un privilegi. Imagina't quants diners et costaria això en un màster en un altre sector", argumenta Cruz.

Segons l'article, a la cuina del seu restaurant Àbac de Barcelona la meitat dels aprenents no cobren. “Un restaurant Michelin és un negoci que, si tota la gent en cuina estigués en plantilla, no seria viable. Només podria tenir 12 cuiners contractats i el servei seria excel·lent, però si en puc tenir 20, serà fins i tot millor. Les dues parts hi guanyen. És un ‘tu em dones les teves mans i jo t'ensenyo”, afegeix.

Per la seva part, el seu col·lega a 'Masterchef', Pepe Rodríguez, al capdavant de les cuines del Bohío, afegeix: "A mi m'encantaria tenir-los a tots donats d'alta a la Seguretat Social, però no puc tenir 20 nòmines a la cuina, és una burrada". 

Notícies relacionades

Les declaracions de Jordi Cruz han causat molt enrenou a Twitter, on el grup ‘Los Chikos del Maíz’ s'ha volgut sumar a la polèmica recordant una altra notícia recent: “Jordi Cruz i la seva nòvia es compren un palauet per tres milions d'euros”.

Efectivament, segons 'Informalia', Cruz i la seva nòvia, Cristina Jiménez, que treballa a l'hotel Àbac, han comprat una luxosa casa de 800 metres quadrats a l'avinguda del Tibidabo. Es tracta d'un antic palauet del 1940 que el cuiner utilitzarà per ampliar els seus negocis gastronòmics. Amb aquest nou restaurant, seran quatre els que el xef tindrà a Barcelona, a més de l'Àbac, Ten's Tapas i Atempo.