MODEL 'CURVY'

Marisa Jara i la seva croada contra la bulímia

La model andalusa escriu 'La talla o la vida', el llibre amb què pretén ajudar les joves que no es troben a gust amb el seu cos

2
Es llegeix en minuts
JUDITH C. CLAVAIN / BARCELONA

La model andalusa Marisa Jara, de 37 anys, presenta aquests dies ‘La talla o la vida’, el llibre què explica la seva particular lluita, i la seva victòria, contra la bulímia. "He passat de ser model convencional a introduir-me en el món ‘curvy’, on no existeix la pressió constant pel pes", afirma, a l'altre costat del telèfon.

Jara, que va començar com a model gairebé per casualitat als 15 anys, explica al llibre el seu particular calvari: "Cada vegada que pensava en el menjar era com si plantegés un assassinat: buscava estratègies per aconseguir menjar sense engreixar-me. És una addicció i és igual que les drogues. Et sents malament, amb l'autoestima baixa i això et crea problemes de salut. Jo vaig arribar a ingressar amb l'esòfag cremat".

Assegura que no es pot frivolitzar amb un tema tan seriós "i que afecta tantes nenes", i que no solament ha de canviar el funcionament del món de la moda i les passarel·les, sinó tota la societat. “Ens fixem massa en l'aspecte físic dels altres. I no hem de voler ser ni com l'actriu que surt a la televisió ni com la companya de classe que tenim al costat, sinó un mateix”, recalca. 

Sobre la tendència ‘curvy’, que fa uns anys que intenta jugar a la mateixa lliga que la moda convencional, la model també ofereix la seva reflexió: "Els dissenyadors i algunes marques cada vegada estan més conscienciats, però entenc que per ser model 'curvy' s'ha d'estar compensada, i encara que no hi hagi exigències amb el pes, sí que n'hi ha d'altres, com un ventre pla i l'absència de cel·lulitis. Encara que la primera fita ja dic que és estar sana”, afirma Jara, que ha presentat també recentment una col·lecció amb la firma de talles grans Elena Miró per a la qual ha desfilat en diverses ocasions.

L'autora de 'La talla o la vida' diu no haver-se sentit identificada amb cap altra model que hagi passat el mateix que ella, per exemple, la madrilenya Nieves Álvarez, de 43 anys, que va publicar també el 2001 el llibre testimoni ‘Yo vencí la anorexia’, publicat per la mateixa editorial que el de Jara: Temas de Hoy. 

AJUDAR ELS ALTRES

Notícies relacionades

“A mi, personalment, publicar aquest llibre no m'ha ajudat gens. Com a molt, a alliberar-me una mica. La intenció és ajudar els altres”, assenyala la model, contenta per l'acollida que està tenint. 

A més de la seva experiència personal, al llibre també explica com portar una vida saludable, amb algunes receptes, o com detectar els primers símptomes d'un trastorn alimentari. Per cert, que ella fa temps que va deixar de fer règim. "Només em privo d'algun capritx quan veig que augmento un parell de quilos, però tinc clar que no penso tornar a fer dieta mai a la vida. A més, per a la meva alegria i forma de viure, és fonamental disfrutar amb el que faig, i menjar és disfrutar".