INVESTIGACIÓ OBERTA

Una organització ecologista exigeix a DiCaprio que renunciï com a ambaixador de l'ONU

Bruno Manser Fund relaciona l'actor amb un cas de corrupció a Malàisia

 

  / DAVE ALLOCCA

2
Es llegeix en minuts

Després de l’estrena a Londres de 'Before the flood' (a Espanya es podrà veure a partir del 30 d’octubre), el documental dirigit per Fisher Stevens i produït per Leonardo DiCaprio, l’associació ecologista Bruno Manser Fonds, dedicada a tasques de filantropia per a la protecció dels boscos tropicals a l’illa de Borneo, ha exigit a l’intèrpret que renunciï al seu càrrec d’ambaixador de l’ONU. El relacionen amb un fons de Malàisia del qual han desaparegut 3.500 milions de dòlars que li haurien servit per produir 'El lobo de Wall Street'.

La DiCaprio Foundation està sent investigada per les autoritats dels EUA des del juliol passat i, segons la citada entitat, l’empresa de l’artista, Appian Way, podria haver rebut abans aquesta quantitat de diners.

Fa unes setmanes, des de Bruno Manser Fonds s’havia sol·licitat per carta a DiCaprio que participés a Londres en un debat públic sobre el cas (el van citar per a divendres passat, 14 d’octubre) en què col·laboraven diferents representants la societat malaia, el Regne Unit i Suïssa. Però l’estrella, que va guanyar l’Oscar al millor actor per 'El renacido', va rebutjar la invitació i únicament va assistir a l’estrena de 'Before the flood'.

Durant una roda de premsa celebrada a la capital britànica aquest cap de setmana, Clare Rewcastle Brown, investigador de Bruno Manser Fonds, va manifestar que DiCaprio i la seva organització benèfica podrien haver rebut milions de dòlars procedents de la companyia malaia 1MDB, immersa en un escàndol financer majúscul.

A l’artista se’l vincula amb dos personatges clau en el cas que, a més, van estar presents en l’estrena d’El lobo: el productor Riza Aziz i el financer malai Taek Jho. A tots dos se’ls acusa d’haver subornat Abdul Taib Mahmud, governador de l’estat de Sarawak, a l’illa de Borneo, un enclavament que ha patit una ràpida desforestació durant els últims 30 anys.

Lukas Straumann, director de la Bruno Manser Fonds, ha assegurat que «si DiCaprio no està disposat a renunciar a les seves connexions amb persones políticament exposades, li demanem que renunciï com a missatger de la pau pel canvi climàtic, perquè no té credibilitat per a un càrrec tan important».

"HIPÒCRITA"

Notícies relacionades

En opinió de Straumann, l’actor també hauria de tornar tots els diners procedents de la corrupció que suposadament hauria rebut. «No podrem salvar el medi ambient si no posem fi a la corrupció», va subratllar el director de l’entitat, que va titllar d’«hipòcrita i cínica» l’actitud de DiCaprio. Segons ell, «hauria de ser una part de la solució, però avui és part del problema».

Leonardo DiCaprio creu que aquest atac a la seva persona és un peatge més a pagar per la imminent estrena del curtmetratge 'Before the flood', que, sens dubte, originarà controvèrsia.