VISITA A MADRID

El feminisme de Michelle Obama

La primera dama nord-americana es posa com a exemple per subratllar la dificultat per a una dona de conciliar família i feina

"Si teniu fills, deixeu-los que plorin. I si teniu filles, apunteu-les a un club de futbol", demana a centenars d'estudiants espanyoles

undefined34513432 spain s queen letizia l talks with us first lady michelle 160630130850 / GERARD JULIEN

undefined34513432 spain s queen letizia  l  talks with us first lady michelle 160630130850
La primera dama dels Estats Units a Madrid davant 600 joves

/

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

"Quan un home arriba a casa després de treballar i canvia el bolquer del seu fill és un heroi. A una dona que fa el mateix ningú li diu res. Quan un home treballa moltes hores fora de casa està ben considerat. Una dona que fa el mateix és una ambiciosa i no cuida la seva família". La primera dama dels EUA, Michelle Obama, s'ha posat feminista i reivindicativa en la seva visita a Madrid. Ho ha fet per demostrar que la falta d'oportunitats i la desigualtat no és qüestió només dels països en vies de desenvolupament -on milions adolescents no poden estudiar- sinó del primer món. Ella mateixa s'ha posat com a exemple: "Vaig treballar molt per graduar-me a la universitat. I després vaig aconseguir feines que m'encantaven. Tots em pregunten quan em casaria. I jo no sabia com podria mantenir la meva feina i, a més, tenir fills".

NENS QUE PLOREN I NENES FUTBOLISTES

Brillant advocada i mare de dues filles, l'esposa del president nord-americà ha sigut aplaudida fervorosament per centenars d'adolescents espanyoles, convocades al Matadero (un dels racons culturals més efervescents de Madrid) per recolzar 'Let Girls Learn' (Deixin les Noies Aprendre), una iniciativa solidària del matrimoni Obama per aixecar consciències sobre la importància de l'escolarització de les adolescents a tot el món.

Acabada d'arribar de Libèria i el Marroc, la primera dama -en presència de la reina Letizia- ha recalcat la importància de canviar no només lleis sinó "cors i ments". "Si vosaltres -ha dit dirigint-se a un auditori en què a penes hi havia homes- d'aquí uns anys teniu fills, deixeu-los que plorin. I si teniu filles, apunteu-les a un club de futbol i digueu-los que no passa res perquè siguin una mica autoritàries". Les seves emocionades paraules -dites sense un sol paper pel mig- han ontingut no només aplaudiments sinó visques. "Sóc mare de dues filles adolescents i sé que useu les xarxes socials. Així que feu-ho. Feu-ho per conscienciar sobre 'Let Girls Learn'. No només els Governs tenen el poder i l'obligació de defensar l'escolarització de les nenes. Vosaltres també. Useu els vostres telèfons intel·ligents", ha dit la primera dama, mentre els centenars d'estudiants que l'escoltaven s'aixecaven i enarboraven el seu mòbil per retratar a l'esposa del president.

ELLES NO PODEN

La primera dama ha recordat que a tot el món hi ha més de 62 milions d'adolescents que no poden estudiar, bé per falta de mitjans o bé per viure en unes societats que insten les joves a casar-se molt joves i a tenir fills. "Són tan brillants i estan tan dotades com totes vosaltres. Però elles no poden estudiar", ha comentat.

Notícies relacionades

Les seves paraules han sigut molt aplaudides per part de la seva "amiga" Letizia. L'esposa del Rei, intercalant l'anglès amb el castellà, ha usat la seva cinefília i ha recomanat a l'auditori una pel·lícula: 'Buda explotó por verguenza', estremidora cinta de la directora afganesa Hana Makhmalbaf sobre una nena que lluita per anar a l'escola i rebre una educació. El film va guanyar el 2007 el festival de Sant Sebastià.

Després del multitudinari acte, Letizia i Michelle han posat rumb a la Zarzuela on totes dues han mantingut una reunió privada. És més que probable que en aquesta reunió hagin parlat sobre el futur immediat de la filla gran d'Obama, que treballarà aquest estiu com a becària en l'ambaixada dels EUA. Tant Malia com la seva germana petita, Sasha, han acompanyat la seva mare en la seva visita a Espanya. Al clan també s'ha unit la mare de Michelle, Marian Shields.