CONTRA L'HOMOFÒBIA

Eva Longoria, Julie Gayet i Paco León surten de l'armari per un dia

Els actors protagonitzen amb altres celebritats la campanya 'Parelles imaginàries', impulsada pel fotògraf Olivier Ciappa

dcaminal32638938 gente    campa a contra la homofobia eva longoria160202141149

dcaminal32638938 gente campa a contra la homofobia eva longoria160202141149

2
Es llegeix en minuts
Mireya Roca
Mireya Roca

Periodista

ver +

Per uns instants, els milers de fans d’Eva Longoria van pensar que l’actriu havia decidit sortir de l’armari i anunciar públicament que és lesbiana. Però res més lluny de la realitat: el retrat de la intèrpret texana en actitud afectuosa amb la cantant Lara Fabian que està fent la volta al món forma part de la campanya anomenada Parelles imaginàries, un moviment contra l’homofòbia que ha impulsat el fotògraf francès Olivier Ciappa amb l’objectiu de mostrar la normalitat de la intimitat de qualsevol parella. Ciappa penja sovint aquesta mena de fotos al seu perfil de Facebook.

    Aquesta sèrie d’instantànies, en blanc i negre, estan protagonitzades per estrelles del cine, la televisió i l’esport (els actors Julie Gayet 

–actual parella del president francès, François Hollande– i Paco León, els directors Denis Villenueve i Jean Marc Vallée, els nedadors Florent Manaudou i Frédérick Bousquet, entre altres) que representen ser homosexuals en situacions que destil·len afecte. Moltes altres, en canvi, són parelles anònimes.

    En una entrevista amb The Huffington Post, el retratista va declarar que «aquestes imatges són importants per demostrar que l’amor és simplement amor, sense importar la sexualitat ni el sexe dels que l’expressen». «Les celebritats que vaig fotografiar són heterosexuals, però va ser essencial per a mi fer creure que aquestes parelles imaginàries eren reals. Si el públic no es pot identificar amb l’amor que transmeten, llavors he fallat», va afegir Ciappa.

    El fotògraf ja va realitzar una exposició que va inaugurar el juny del 2013 sota el mateix nom i per a la qual molts famosos heterosexuals van posar, alguns acompanyats dels seus propis fills, simulant ser homosexuals. Arran dels efectes positius de la mostra, el Govern francès s’ha encarregat que arribi als Estats Units, Canadà, Perú i Brasil, entre altres països.

ESTÈTICA CÀLIDA / En la galeria d’instantànies s’hi barregen retrats de parelles fictícies amb altres de parelles reals dels dos sexes i diverses religions, orientacions sexuals i races per mostrar que tant és qui hi estigui involucrat mentre l’amor sigui real. «Totes aquestes imatges tenen la mateixa estètica càlida i monocromà-

tica. Potser no fa semblar atractius els protagonistes, però sí eterns», va subratllar Ciappa.

Notícies relacionades

    Eva Longoria, que després de dos matrimonis fallits (amb el presentador de televisió Tyler Christopher i el jugador dels Spurs Tony Parker) prepara un tercer casament amb l’empresari mexicà José Antonio Bastón, posa d’allò més afectuosa amb Lara Fabian, aparentant ser una parella de lesbianes. A més a més de la foto de la intèrpret nord-americana, de 40 anys, i la compositora belga també ha motivat molts comentaris la de Denis Villenueve, director de Sicario, i Jean Marc Vallée, director de Dallas Buyers Club.

    Paco León, que fa uns dies va sorprendre el públic parlant sense embuts sobre la seva bisexualitat al programa de Bertín Osborne, també forma part d’aquest moviment que promou una imatge positiva de l’homosexualitat. Es dóna la circumstància que l’actor sevillà repeteix l’experiència, perquè ja va posar per a l’exposició Parelles imaginàries que es va poder veure el maig del 2014 a Mont-real. El director de Carmina o rebienta apareix amb el també actor Agustín Galiana.