TRAGO POPULAR
2015, l'any del vermut
L'aperitiu ha explotat aquest curs en paral·lel a l'oferta més gran d'elaboradors i locals

2015, lany del vermut_MEDIA_3
Si hi ha hagut un fenomen gastronòmic que ha explotat el 2015, aquest és el vermut. ¿Es pot parlar de moda? Potser a les grans ciutats, on s’havia perdut una tradició més arrelada en poblacions més petites (Reus, una de les grans productores d’aquesta beguda, té un museu propi) i que sempre ha estat vinculada a un moment de relax previ al dinar. Molts moderns en prenen. Agrada la moda vintage. Però s’ha estès a totes les capes de la població perquè és bo, és bonic i és barat.
El vermut va començar a tornar amb força a les grans metròpolis fa un parell d’anys, però durant aquest curs ha explotat a nivell mediàtic. Reportatges en premsa, ràdio i televisió, llibres i nous productes han animat una oferta que s’acostuma a acompanyar de petites delikatessen, siguin unes modestes patates fregides o unes delicades anxoves.
Al caliu dels tragos, els locals. A Barcelona, Sant Antoni i Poble-sec (Quimet & Quimet, a Poeta Cabanyes, 25, és un dels temples), barris populars, han sigut l’epicentre d’una moda que ara s’ha estès per tota la ciutat. A l’Eixample, per exemple, triomfen Senyor Vermut (Provença, 85) i Morro Fi (Consell de Cent, 171), que va obrir sucursal a l’Illa Diagonal. Hi ha temples per tota la ciutat: Bodega 1900 (Tamarit, 91), Bodega Amposta (Amposta, 1), Bodega Montferry (Violant d’Hongria, 105), Bodega Sopena (Clot, 55), Calders (Parlament, 25), Can Cisa (Princesa, 14), Casa Mariol (Rosselló, 442), Celler Cal Marino (Margarit, 54), La Tieta (Blai, 1)…
L’auge del vermut (elaborat habitualment amb vi blanc jove de graduació i sabor suaus, i herbes aromàtiques) ha vingut acompanyat del boom de marques que llancen les seves propostes. A les clàssiques Yzaguirre i Miró, per posar dos exemples, se sumen ara firmes com Luis The Marinero i St Petroni, per citar dues de les últimes novetats.
Tot això ha tingut un relat paral·lel en blogs especialitzats, però també en llibres. Val la pena destacar-ne tres. El gran libro del vermut (Ediciones B), del periodista i escriptor belga establert a Madrid François Monti, que n’explica la història, receptes, tipus, maridatges i maneres de prendre’l; Guía del vermut (Geoplaneta), d’Esther Bachs, amb pròleg de Carme Ruscalleda; i Teoria i pràctica del vermut (Ara Llibres), de Josep Sucarrats, Miquel Àngel Vaquer i Sergi Martín, que té un to desenfadat que encaixa perfectament amb l’ànim amb el qual s’acostuma a consumir el vermut.
¿Què vindrà a continuació? El vermut ha arribat a cotes impensables fa poc: en són bons exemples el torró d’aperitiu que ha creat Christian Escribà amb Miró (pols d’ametlles, olives verdes, tomàquet liofilitzat, oli d’oliva i pols de vinagre balsàmic) i el panellet amb vermut i taronja natural. Albert Adrià, amb Torrons Vicens, n’ha fet la seva versió amb trufa de vermut, taronja i xocolata amarga. Es poden celebrar les festes amb un vermut a la mà, sigui líquid o sigui sòlid.
- Peña Ubiña Mor un escalador a la mateixa muntanya que va matar el seu pare fa 31 anys
- Carme Trilla: "Operacions com la Casa Orsola es podrien fer sense necessitat de mobilització"
- El vestidor del Madrid s’atipa d’un Vinícius a la baixa
- Confessió personal Eduard Fernández s'obre amb Évole en la seva entrevista més sincera: "Era addicte a l'alcohol i el barrejava amb coca"
- Justificacions L’Opus Dei respon a les denúncies d’abusos de la docusèrie de Mònica Terribas a Max ‘El minuto heroico’
- TENSIÓ EN EL DERBI Espanyol i Barça s’enfronten per un polèmic gest de Mapi
- Judici del cas rubiales Tomé assumeix la responsabilitat de no convocar Jenni Hermoso
- Bancs i canvi climàtic Ecologia per a imbècils
- Després dels premis Goya El cine en flames
- La lluita per les competències Els Mossos vigilaran en àrees fins ara restringides en ports i aeroports