intèrpret compromès

Richard Gere exigeix al pròxim president espanyol que no s'oblidi dels 40.000 sense sostre

L'actor participa en una campanya de la Fundació RAIS

El vídeo de la campanya de la Fundació {RAIS} que protagonitza Richard Gere. / {YOUTUBE} / {RAIS} FUNDACIÓ

2
Es llegeix en minuts

L'actor Richard Gere ha reclamat al pròxim inquilí de la Moncloa que no s'oblidi dels 40.000 sense sostre que hi ha a Espanya, a través d'un vídeo que protagonitza de la Fundació RAIS, dins de la campanya #personasdecartón, amb motiu de les eleccions d'aquest diumenge. A Barcelona hi ha unes 2.800 persones sense casa, segons dades de diferents entitats socials. 

"El 20 de desembre hi ha una persona a Espanya que es guanyarà el dret a viure en una casa durant almenys quatre anys. Seria meravellós que quan entri a la casa que tindrà a la Moncloa no s'oblidi de les 40.000 persones que no en tenen a Espanya", assenyala l'actor en el vídeo.

La Fundació RAIS ha posat en marxa aquesta campanya perquè considera que el benestar d'una societat s'hauria de mesurar, més enllà del creixement econòmic, per la situació en què viuen els ciutadans més desafavorits.

Precisament, l'actor ha presentat fa poc 'Invisibles', una pel·lícula que protagonitza i produeix sobre els sense sostre. La campanya '#PersonasdeCartón' és una metàfora que simbolitza el moment en què una persona es queda sense casa i, al seu torn, representa les oportunitats per iniciar un nou camí que els permeti recuperar la seva vida.

"Les persones sense casa representen el paradigma més gran de l'exclusió social al nostre país. Estar al carrer és una qüestió de vida o mort: cada sis dies mor una persona sense sostre al carrer a Espanya i la seva esperança de vida és 20 anys més baixa que la població general. Canviar aquesta situació està al nostre abast", defensa la fundació.

Segons el seu parer, no atendre aquesta situació, o fer-ho només mitjançant propostes assistencialistes, a més de ser "socialment inacceptable", és l'alternativa "més cara de totes".

¿QUINA SOLUCIÓ HI HA AL PROBLEMA?

"Mantenir una persona al carrer perpetua el problema, el cronifica i l'aboca a una elevada despesa en recursos d'urgències, policials, judicials i administratius. L'assistencialisme és la política més cara i ineficient. Però altres solucions són possibles", defensa.

En concret, proposen oferir una solució definitiva a les 8.000 persones sense casa que dormen als carrers amb el model 'Housing first', o facilitar habitatges accessibles i amb caràcter permanent a les persones sense sostre que estan en pitjor situació.

A més, sosté que és necessari atendre les necessitats específiques de les persones sense casa que presenten altres patologies (discapacitats, problemes de salut mental, addiccions, convalescències mèdiques). Els recursos sociosanitaris específics per a persones sense casa són eficaços i eficients.

Notícies relacionades

Al seu torn, denuncia que les persones sense sostre estan indefenses i exposades als carrers i són víctimes de constants agressions i delictes d'odi. "Són necessàries mesures per protegir la vida d'aquestes persones i proposem incorporar l'aporofòbia com a agreujant penal al nostre Codi Penal", sentencia.

Segons adverteix RAIS, invertint-hi 100 milions d'euros s'aconseguiria que cap persona dormís al carrer a Espanya. "El cost de les actuals mesures assistencialistes i la inacció segons els nostres càlculs és el 50% més gran per no aconseguir solucionar el problema", afegeix.