filmació a la Garrotxa

Peripècies de dos germans

Buenafuente i Berto Romero roden 'El pregón', la seva primera pel·lícula de protagonistes

Berto Romero i Andreu Buenafuente, durant el rodatge d’’El pregón’.

Berto Romero i Andreu Buenafuente, durant el rodatge d’’El pregón’.

2
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / SANTA PAU

«Cabra, cabra, cabra». Juan i Richi (Andreu Buenafuente Berto Romero) travessen tensos i preocupats la plaça del Codillo acompanyats d'una cabra mentre són aclamats amb aquest crit pels veïns del seu poble natal, Proverzo (Santa Pau, Garrotxa), situat en un lloc indeterminat de l'Espanya profunda. Els dos germans, que als anys 90 van viure un triomf efímer amb el duo Supergalactic, feia dècades que estaven separats i fora de la localitat, i ara han tornat per pronunciar el pregó de les festes. Un encàrrec pel qual l'astut alcalde i terratinent  (Jorge Sanz) els ha promès 10.000 euros, a condició que l'ajudin a recuperar els favors de la seva estimada Silvia (Belén Cuesta), que segueix sent una gran admiradora del desaparegut grup. El que no saben els germans, un dels quals és vegà i ecologista acèrrim, és que també els demanarà que s'encarreguin de llançar la cabra des del campanar, una tradició que cada any es porta a terme al poble.

Aquesta és una de les escenes i una de les moltes peripècies que els personatges interpretats per Buenafuente i Romero viuran al llarg de la pel·lícula El pregón, una comèdia dirigida per Dani de la Orden (Barcelona, nit d'estiu i Barcelona, nit d'hivern) i amb guió de David Serrano (El otro lado de la cama, Días de fútbol) i Diego Sanjosé (Ocho apellidos vascos, Les aventures de Tadeu Jones), que aquests dies s'està rodant a Santa Pau, encara que també té localitzacions a Barcelona, Sant Pere de Ribes i Sitges. L'estrena de la cinta, que és la primera incursió en profunditat de Buenafuente a la gran pantalla, està prevista per a la primavera que ve.

UN GRAN REPTE / «Tinc la sensació que això és un repte en tota regla. Estic descobrint un món nou, perquè cada format i cada gènere té el seu registre i aquí hi ha uns codis de treball que jo no coneixia, però fer una cosa nova als 50 anys et manté viu», explica el popular humorista de Reus, que també és productor del film juntament amb Romero i Atresmedia Cine.

Notícies relacionades

«Hem buscat una història que fos  un bon vehicle de comèdia per a tots dos i que no tingués res a veure amb el que fem a la televisió. Es tracta de dos germans que no es poden ni veure, i nosaltres pràcticament també ho som, i aquest conflicte és el motor de la pel·li», explica Romero, que destaca que el guió és «explosiu» perquè els personatges sempre «estan al límit» ja que els toca viure situacions molt extremes. Buenafuente matisa, no obstant, que és una comèdia feta des de la «naturalitat», en un to menys pallasso del que solen utilitzar a la tele. «El meu personatge amb prou feines riu i hi ha escenes que no havíem fet mai abans, en què parlem seriosament i en què gairebé cau alguna llagrimeta», afirma.

Un treball interpretatiu que aplaudeix el veterà Jorge Sanz, amb més de mig centenar de pel·lícules a l'esquena. «Berto Andreu fan una parella fantàstica, són com Jack Lemmon i Walter Matthau. A vegades hem d'aturar alguna escena perquè ens agafen atacs de riure. L'Andreu és metòdic i vol aprendre des de la humilitat i l'observació, el Berto és més espontani i s'està convertint en un personatge indispensable de la comèdia espanyola», afirma l'alcalde, que com a sequaç i còmplice en el film compta amb l'ajuda de l'humorista i actor Goyo Jiménez.

Temes:

Cine