Javier Criado

El divan sota sospita

La 'jet' sevillana es posa aquests dies les mans al cap després de sortir a la llum que el psiquiatre Javier Criado abusava, suposadament, de la seva fragilitat.

El psiquiatre sevillà Javier Criado. A la seva esquerra, Matilde Solís, exdona del duc d’Alba.

El psiquiatre sevillà Javier Criado. A la seva esquerra, Matilde Solís, exdona del duc d’Alba.

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO

Fins a mitjans de juny, el psiquiatre Javier Criado era un personatge intocable de la jet sevillana. Columnista en un diari tradicional de la ciutat, amb reconegut prestigi en el seu camp i germà major d'una de les confraries més destacades eren suficient per situar-lo al capdamunt de l'escalafó social.

Però el dia 11, el pedestal es va començar a esquerdar a través d'una carta apareguda a les xarxes socials i escrita per algú de la seva mateixa casta, la noble sevillana Matilde Solís, exdona de l'actual duc d'Alba. El psiquiatre nega els fets, recorda que el 2007 ja es va arxivar una denúncia similar i anuncia accions legals pel dany al seu honor i el seu bon nom.

«Ha arribat el moment de parlar», justifica l'aristòcrata. «Vaig arribar a la seva consulta amb 22 o 23 anys, ficada en una forta depressió, vulnerable, mal·leable. Amb els límits de la moral borrosos i altres problemes afegits que ell va ignorar». El seu psiquiatra, com el d'altres dones de polítics i coneguts empresaris de Sevilla, era Javier Criado (65 anys), casat i amb quatre fills, i un currículum irreprotxable: llicenciat en Psicologia Mèdica i Psiquiatria i cap mèdic de la Clínica López Ibor a Madrid.

Solís s'hi va aferrar «com a un ferro roent», però el que va trobar va ser un metge que «va abusar d'una persona malalta, desesperada, al llarg dels anys. Sense prestar-li ajuda, ignorant problemes, manipulant com només ho pot fer un bon coneixedor dels ressorts de la ment». La dura carta pública apunta com el doctor, quan ja ella havia començat a comentar les estranyes sessions amb Criado, la va trucar i «va fer menció de tres temes en concret que van desencadenar al meu cap l'absoluta desesperació».La telefonada es va produir tres dies abans del seu intent de suïcidi, que va quedar tapat com un accident mai aclarit mentre netejava una arma.

El seu testimoni ha servit per destapar situacions similars d'altres dones, 18 de moment, que han format una improvisada plataforma i han traslladat el cas a la Fiscalia per «doloroses vexacions, humiliacions o abusos contra la integritat moral i la dignitat sexual». Els fets haurien començat als anys 90, i per això les afectades diuen que sumen als abusos «anys de patiment, dolor, por al rebuig i vergonya».

«Control absolut»

L'escrit presentat pels advocats de les víctimes carrega durament contra el facultatiu i explica com va abusar de la seva condició de metge, «aprofitant l'estat de les pacients per a fins personals». El relat de totes coincideix: consultes tancades amb clau, teràpies consistents en «parlar de si mateix, del seu sexe i les seves pràctiques sexuals», i un sofà on es produïen «tocaments impúdics, petons i relacions sexuals». El «control absolut» sobre els seus actes arribava fins i tot a «donar-los la seva aprovació per contraure matrimoni».

Notícies relacionades

També hi ha homes que abominen ara d'una teràpia que «enfonsava» els pacients «amb insults» i presumint de «la seva grandesa» en comparació amb els seus pacients. Algun recorda el «desprestigi social i familiar» que va patir al deixar la consulta de Criado en plena depressió.

Però no és la primera vegada que Criado es veu immers en un episodi d'abusos. El 2005, una dona ja va denunciar davant la Policia un episodi d'abusos similars als que ara es relaten. El cas va arribar a judici recolzat en un altre testimoni i va ser arxivat, com s'encarrega de recordar el mateix doctor. Ara, no obstant, els advocats de les víctimes confien que podran acreditar-ho.