LA 'RECEPTA' LLATINOAMERICANA

Les claus del 'Salvados' sobre el deute públic

Jordi Évole aborda la qüestió amb una extensa entrevista al president de l'Equador, Rafael Correa

L'exdiputat del PSOE Antonio Gutiérrez i l'economista Oriol Amat, altres convidats en l'espai

3
Es llegeix en minuts

El deute públic espanyol, que s'ha triplicat durant la crisi i ja puja a un bilió d'euros, ha centrat el programa 'Salvados' d'aquest diumenge. En l'espai, que presenta Jordi Évole, es planteja si la quantitat d'aquesta suma es pot pagar si no es reestructura.

Per contestar a aquestes preguntes el periodista viatja fins a l'Equador per entrevistar el seu president, Rafael Correa, que a l'arribar al poder fa set anys va reestructurar el deute del país i va deixar de pagar-ne una part. Una auditoria va determinar que aquesta quantia era "deute il·legítim, il·legal i immoral". "No vam pagar", li ha explicat el dirigent. L'objectiu d'Évole és saber si aquesta "recepta" és aplicable a Espanya.

En l'entrevista, que Évole "perseguia des de fa dos anys", el periodista també pregunta a Correa per temes més espinosos, com si és compatible firmar acords de finançament amb la Xina i defensar els drets humans, per què el país rep crèdits del Banc Mundial després de criticar-lo i expulsar el seu representant o la seva opinió sobre Hugo Chávez, Pablo Iglesias i la llibertat d'expressió.

Abans, no obstant, Évole manté una conversa amb l'exdiputat del PSOE Antonio Gutiérrez i el catedràtic d'Economia Oriol Amat.

En resum, aquestes han estat les claus del programa #Deudainfinita d'aquest diumenge: 

DEUTE PÚBLIC ESPANYOL: L'economista Oriol Amat posa en situació Évole. "Abans de la crisi Espanya era un dels països menys endeutats del món. Ara devem un bilió d'euros. Només en interessos es paga a l'any 30.000 milions (el 10% del pressupost nacional). La forma de resoldre-ho és que Espanya comenci a tenir petits superàvits". "Per pagar el bilió d'euros de deute contret, seguim emetent més deute".

REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ: El setembre del 2011, el PSOE i el PP van acordar reformar l'article 135 de la Constitució perquè el que primer pagui el Govern sigui el deute públic i no la despesa social, la sanitat, l'educació... "La immensa majoria del grup parlamentari [del PSOE] no sabíem res d'aquesta reforma. Ens vam quedar amb aquelles paraules de Zapatero", explica l'exdiputat del PSOE Antonio Gutiérrez. "Els diputats estaven incrèduls davant d'aquella reforma, però al final la van votar". "La reforma no va ser un acord PSOE-PP, sinó un acord entre Zapatero i Rajoy", remata Gutiérrez.

DEMOCRÀCIA: "Una democràcia que s'instal·la en el cesarisme limita la democràcia interna dels partits i la mateixa democràcia" (A. Gutiérrez)

EFICÀCIA DE LA REFORMA: "Crec que el canvi que es va fer a la Constitució va ser més retòric que real" (O. Amat). "L'únic país que ha constitucionalitzat el deute ha estat Espanya, ni Grècia, ni Portugal" (A. Gutiérrez)

RESCAT DELS BANCS: "Per les argúcies dels rescats bancaris s'ha convertit el deute privat en públic" (A. Gutiérrez)

QUITACIÓ DEL DEUTE: "Una quitació és justificable quan un país no pot tornar els diners. Espanya sí que pot, encara que trigarà anys" (O. Amat)

REESTRUCTURACIÓ DEL DEUTE: "Si no hi ha reestructuració, els creditors no cobraran" (A. Gutiérrez)

DEUTE IL·LEGÍTIM: Quan Correa va accedir al poder la meitat dels diners del país es destinaven a pagar el deute. Però Correa llavors es va plantejar "al país, ¿qui mana, la societat o el capital?". Va ser llavors quan va plantejar una auditoria del deute que va donar com a resultat que el 70% del deute era "il·legítim, il·legal i immoral", per això va decidir no pagar-lo (a "bancs d'inversió i especuladors").

POPULISME: "Populisme és el terme de les elits quan no entenen el queestà passant" (per això aquestes elits no consideren greu que la gent se suïcidi perquè li han pres la casa, però sí que no es compleixi el que mana el capital) (R. Correa)

L'OBJECTIU DE LA POLÍTICA: "El fi últim de la política és el benestar de la gent, no finançar el capital d'un deute" (R. Correa)

Notícies relacionades

BANC MUNDIAL: "Expulsem al Banc Mundial i ara ens busquen ells per prestar-nos diners". "Els tractem molt durament, i ara ens busquen per donar-nos crèdit". "Veiem amb temor que vostès repeteixen els mateixos errors, fer cas a l'FMI" (R. Correa)

LA XINA: L'Equador té petroli, i la Xina, finançament. Correa va pactar amb la Xina. I Jordi posa nerviós el president de l'Equador al dir-li: ¿Es pot negociar amb la Xina i defensar a la vegada els drets humans? I Correa respon que sí, "¿no negocia Europa amb EUA, que té pena de mort?" (R. Correa)

Temes:

Deute públic