TERCERA GENERACIÓ

Lola, una altra Flores artista

3La primera filla de Rosario Flores i Carlos Orellana es prepara per triomfar com a actriu

Rosario Flores i la seva filla, Lola Orellana.

Rosario Flores i la seva filla, Lola Orellana. / TWITTER

2
Es llegeix en minuts
LUIS ALBERTO MORAL / BARCELONA

Ho va dir Rocío Jurado: «L'art té un nom addicional, es diu art, es diu Lola Flores». La Faraona se'n va anar aviat per convertir-se en mite, però ens va deixar la seva família. El clan dels Flores és una autèntica fàbrica d'artistes. Lola va ser l'exemple d'actriu total, que tant rodava una pel·lícula, presentava un programa de televisió com actuava al Madison Square Garden. Les seves filles segueixen amb el duende a dins, i la tercera generació segueix els seus passos.

Lola Orellana, l'altra Lola, néta de la folklòrica, va fer 18 anys el 2 d'octubre passat. La noia és filla de Rosario Flores i de l'argentí Carlos Orellana. «¡Ai! Encara no ho he assimilat bé, quan em sento dient 'la meva filla' em fa una cosa», explicava Rosario a la premsa poc després de donar a llum Lola. Era l'any 1996. La parella es va separar un any després però mantenen una bona relació.

Ara Lola és major d'edat i el 5 d'octubre passat es va mudar a Londres per acabar el batxillerat. El seu pare va dir fa uns dies: «No tinc por, gens, ja és una dona. Té les coses molt clares. No li agraden els mals rotllos i nosaltres l'acompanyem en el que ella decideixi». La noia s'ha decantat per la interpretació i anuncia a Twitter que és una estudiant de teatre. La seva mare ja va augurar públicament que la veia com a actriu, i la seva cosina Elena Furiase, filla de Lolita, va dir el mateix en una entrevista a Diez Minutos: «La meva cosina Lola vol ser actriu, el meu germà, músic, i Alba, que és actriu, té talent per a la música».

Després de la desaparició de la Faraona, el seu marit, el Pescaílla, i el seu fill, Antonio Flores, les dones porten la veu cantant. Lolita i Rosario s'han llaurat, com la seva mare, una carrera interdisciplinària entre la música, la interpretació i la televisió. Ara, Lolita està centrada en el teatre, representant La plaza del diamante, un monòleg basat en la novel·la de Mercè Rodoreda. Rosario, en canvi, segueix recollint els fruits del seu últim disc, publicat el 2013, i que ha titulat amb el seu nom. Entre els concerts, l'abril passat va estar amb la seva filla a la capital del Regne Unit, on ara resideix Lola.

Notícies relacionades

La tercera generació Flores també està capitanejada per dones. Tant Elena Furiase com Alba Flores, l'única filla del desaparegut Antonio Flores, es dediquen en cos i ànima a la seva vocació d'actrius. Furiase reconeix que el cognom augmenta el grau d'exigència: «Estàs obligada a tenir el nivell. Al principi ho passava fatal». Ella, que no utilitza el cognom de la seva àvia, va aconseguir el seu paper més mediàtic a El internado gràcies a un càsting i no per enxufe. Igual que la seva cosina Alba, ha rebutjat ofertes musicals. No obstant, el paper d'Alba en les produccions televisives El tiempo entre costuras i Vicente Ferrer, el cielo en la tierra l'han fet familiar per al gran públic. Però ella s'ha fet en el teatre independent, que adora.

'HABLE CON ELLA' / Lola Orellana té diversos exemples on prendre nota miri on miri. La seva mare va tenir un rol important a Hable con ella, l'oscaritzat film d'Almodóvar, i fins i tot el seu pare va fer algunes coses com a actor i model. La noia és l'enèsima baula d'una saga en què ser qualsevol cosa menys artista és sortir del motllo.