Joves, joiers i artesans
Les xarxes socials i la recerca d'exclusivitat per part dels clients han fet proliferar aquests petits negocis a internet

Anna Vila i Laura Sabatés treballant al seu taller del barri de Gràcia a Barcelona. /
"Blanca Suárez t'ha comentat una foto a Instagram ¿Ho has vist?", aquestes van ser les paraules amb què una amiga d'Aina Ministral li va comunicar que l'actriu més popular del moment havia comentat una de les seves fotos en aquesta xarxa social. ¿Qui és Aina Joies? Joiera artesana, gemmòloga i especialista en diamants, té 24 anys i treballa l'artesania més antiga i ancestral. Va començar fa gairebé tres anys, formant-se en el Gremi de Joiers de Barcelona i als tallers de DTerra, una galeria i taller de Sant Cugat, especialitzada en ceràmica i joieria contemporània.
L'Aina dissenyava i experimentava al seu petit taller de la Bonanova i publicava els seus petits èxits a través la xarxa social d'Instagram. "Quan em vaig comprar l'iPhone feia fotos del meu dia a dia, i sense voler-ho la gent va començar a interessar-se pel que feia. No em coneixien personalment, però em seguien a Instagram. Després vaig començar a posar els preus. Jo crec que els agrada veure tot el procés, al matí era una fil i a la nit un anell, i pensaven: "I tot ho fa ella sola"".
Etsy, el portal de venda per a principiants
Actualment, l'Aina es dedica en cos i ànima a la seva feina, amb la qual per sort es pot pagar les despeses. Les seves peces, anells la gran majoria, són especials i tenen un aire 'hippy chic' que els caracteritza. Ven a través d'una de les plataformes més importants per a aquest tipus d'artesans, Etsy que va néixer als EUA i que ja compta amb la versió castellana. Aquest portal de venda permet a principiants posar a la venda els seus productes sense necessitat de tenir un pla de negoci, a canvi es queda amb el 3,5% del preu de venda.
Segons l'últim informe del Gremi de Joiers de Barcelona, el 2012 hi va haver una caiguda del 16% de vendes respecte al 2011. Això els va portar a establir noves estratègies com la de vendre per internet; un total del 59% del sector ven els productes 'on line'.
Crear per vendre
La passió per la joieria entre el públic més jove, de 20 a 30 anys, pot ser deguda a diversos factors, un d'ells podria ser la crisi. Roberta Ferreira, cofundadora de DTerra amb Laura Jener, i especialista en ceràmica, creu que no només s'està donant en joieria. "El 'boom' el veig en l'artesania en general, la gent té més ganes de fer coses amb les mans. La joieria et permet fer coses per a tu, té aquesta part íntima. També pots crear peces que les pots fer a casa, sense tenir gaire infraestructura per començar".
A la galeria taller de Sant Cugat, pel qual ha passat l'Aina i on imparteixen classes professors de l'Escola Massana de Barcelona, es troben que la majoria d'alumnes volen aprendre'n per poder vendre ells mateixos les seves creacions. Al taller hi tenen fins a 50 alumnes fixos per trimestre.
El cas de Lav Jewls
La llibertat i la creativitat de fer coses per tu mateix enganxa, o això diuen els experts. Seguint aquesta estela, se situen Lav Jewls, una firma de joies catalana 'handmade' que fa 10 mesos que funciona. Darrere del projecte hi ha tres joves de 23 a 25 anys, Anna Vila, Laura Sabaters i Eric Castro. Van aprendre a l'Escola Industrial de Barcelona, van buscar un taller compartit al barri de Gràcia, perquè els sortia millor de preu, i es van adonar que treballen molt bé juntes. L'Eric va aportar la part de disseny gràfic a la marca.
No se'ls esborra el somriure de la cara. Aquest Nadal no donaven l'abast per satisfer totes les comandes. "Ens va molt bé, va tot com rodat. Només fa 10 mesos que ens hi dediquem i ja tenim uns sis o set punts de venda a Barcelona. Ara ens hem expandit, venem a Madrid, València i Saragossa". Es van donar a conèixer també gràcies Instagram, han col·laborat en la 080 de Barcelona i fa una setmana que pertanyen a la plataforma Trendzo. "Ells tenen una plataforma 'on line' que s'encarrega de donar a conèixer el treball de dissenyadors emergents, per representar-los. A canvi et donen cobertura mediàtica, promoció i pots vendre els teus productes a la seva web", explica l'Eric.
Col·leccions amb enginy
Notícies relacionadesLes seves col·leccions tenen un gran treball previ i molta creativitat. "La primera col·lecció ve de la novel·la del 'Gran Gatsby', vam posar noms dels personatges Myrtle i Daisy als collarets. En la segona vam agafar ciutats dels EUA que ens agraden com Ontario, Geòrgia, Syracuse i Dayton. A la tercera li vam posar Buchanan, i la gent ho va relacionar amb els 'Vigilantes de la playa', ens va agradar molt la idea, i le vam posar Buchanan i Casey Jean (Pamela Anderson)".
Com Lav Jewls i Aina Joies n'hi ha molts més, com les joves d'Amalia Vermell, sortides de l'escola Massana de Barcelona el 2009 i amb un taller on produeixen joieria purament artesanal, també la psicodèlica Maria Valls de Mava Haze, entre altres. Tots ells surten d'escoles de gran prestigi com ESDI, l'Escola Llotja, Massana, etcètera, on han après l'art d'una de les professions més antigues, l'artesania. El seu treball dóna un valor a cada peça que fa que el client senti que compra exclusivitat.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- Entrevista amb Anna Bacardit Càncer de mama metastàtic amb menys de 30 anys: «Mai em vaig trobar malament, per això no ho esperava»
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles